Skip to content
3 reacties
646 weergaves

Prutleven

Hoi Ik heb niet echt een vraag ik moet gewoon iets kwijt. Want door die k*t Coronacrisis voel ik me echt prut. Ik ben altijd down, ik heb geen motivatie, geen zin om te praten, geen eetlust, geen zin om met mensen om te gaan, ik zit de hele dag op mijn kamer en mijn telefoon. En het kan me niks meer schelen wat er gebeurt met school of überhaupt mijn hele leven. Nadat we weer voor de helft naar school mochten is het wel wat beter geworden ik vind nu dus al helemaal dat ik me aanstelde. En ik weet dat dit voor iedereen een moeilijke periode is dus ik weet ook dat me aanstel daarom wilde ik het alleen maar even kwijt. Ik heb ook nog een aantal dingen die voor de crisis ook al waren en die wil ik ook nog even kwijt. Sorry. Ik kan echt nooit mezelf zijn ik ben echt bij iedereen een ander persoon omdat ik anders bang ben dat ze me raar of irritant vinden. Ik weet zelfs zelf niet eens wie ik ben en ik word er echt helemaal gek van. Ook kan ik nooit eens normaal doen of mijn mond houden. Echt ik haat mezelf erom. Ik doe helemaal niks voor school terwijl mijn cijfer niet zo geweldig zijn. Ik zit alleen maar te zeuren en andere mensen te irriteren. En eigenlijk wil ik gewoon verdwijnen. Ook heb ik het gevoel gevangen te zitten. Je moet je hele jeugd verplicht naar school en alles gaat om school, want school is het belangrijkste. Daarna moet je je hele leven werken omdat je anders geen geld hebt. En als je dan eindelijk een soort van vrij bent omdat je met pensioen ben je te oud en heb te weinig geld om echt te leven. Kortom we ‘Leven’ dus niet echt. We ademen en bewegen gewoon ons hele leven zonder echt te ‘leven’. En al dit kan ik ook bij niemand kwijt, want ze begrijpen het toch niet en ze zeggen alleen maar dat ik me niet zo moet aanstellen. En school komt vast met het geniale idee om een planning te maken. En als je het tot einde hebt gelezen. Dankje dat je de tijd het genomen om dit te lezen. Ik moest het gewoon even kwijt. Sorry

13 jaar
3 jaren geleden

3 Reacties

  • (Vervolg)

    4. Maak tijd vrij om dingen te doen die jij leuk vindt - een paar uur per dag om helemaal je eigen ding te doen. Zonder druk van school. Ga dan bijvoorbeeld aan de slag met een hobby, of probeer een sport die je leuk lijkt, of spreek af met een goede vriend(in)... wat dan ook, zolang je het maar leuk vindt!

    Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Laat het weten als ik iets voor je kan doen hier op het forum! Heel veel sterkte met alles, en ik wens je veel geluk toe.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Meisje 13, als ik je post lees, is het een beetje alsof ik mezelf hoor praten, zoals ik was toen ik nog op school zat. Ik herken je gevoelens heel erg en corona maakt het er echt niet makkelijker op. Dit is gewoon een heel zware tijd - en ja, we hebben hier allemaal last van, maar dat betekent niet dat jij je aanstelt, dat betekent juist dat we allemaal een rottijd meemaken.

    Je schrijft dat je voor je gevoel niet echt leeft, maar meer gewoon bestaat, en dat je leeft voor school. Ook ben je bang dat je later niet echt zult leven, omdat je dan moet werken.

    Ik wil je op het hart drukken: jouw leven moet niet over school gaan en ook niet over werk. Ik ken heel goed het gevoel dat je je uit de naad moet werken 'voor school', maar school hoort er voor jou te zijn, niet jij voor school. En ook werken moet je doen om te leven, niet andersom. Jouw geluk is belangrijk; maak daar genoeg ruimte voor in je leven, zo goed als je kunt!

    Het moeilijke van jong zijn is dat er heel veel keuzes voor je worden gemaakt. Als je volwassen bent en je een baan stom vindt, kun je proberen een andere te vinden. Maar als je school niet leuk vindt, kun je niet zomaar zeggen 'ik ga iets anders leren dan de lessen die ze daar geven', of 'ik ga zelf thuis leren, op mijn eigen tempo en manier'. Zo is de wet helaas... Het wordt wat dat betreft wel beter als je klaar bent met school en gaat studeren/werken: je hebt dan veel meer vrijheid.

    Wat je wel kunt doen is de regie nemen waar dat kan. Ik heb een paar tips voor je; kijk maar of je er iets mee wilt doen:

    1. Maak een afspraak met je mentor, leg uit dat je school op deze manier niet meer trekt en overleg over oplossingen. Durf aan te blijven dringen als je tips krijgt waar je niks mee kunt (als je mentor bijvoorbeeld weer begint over plannen en jij merkt dat dat niet genoeg is). Je zeurt niet en je bent niet lastig: iedere mens heeft andere behoeftes en wat voor iemand anders werkt, hoeft voor jou niet even goed te werken. Durf op te komen voor jezelf. Je mag er zijn.

    2. Ik raad je uit eigen ervaring ook aan om met een huisarts te gaan praten en te vragen of die je kan doorverwijzen naar een psycholoog. Niet omdat jij het probleem zou zijn: je bent niet 'kapot' en ik bedoel ook zeker niet dat een psycholoog je moet 'repareren'. Maar wat zo iemand wel kan doen, is je helpen om te leren snappen wie jij bent en hoe je denkt. Welke dingen heb jij nodig om gelukkig te zijn, en hoe kun je je omgeving daaraan aanpassen? (Je omgeving aanpassen aan jou, ja, niet andersom. :-) ) Dat soort vragen. Daarnaast kan hij/zij je tips en oefeningen geven om je bijvoorbeeld beter te gaan voelen over jezelf, of om je sterker te voelen op stressvolle momenten.

    3. Over dat plannen... het idee van plannen is niet dat je jezelf in een keurslijf duwt. Zo van: 'ik moet op tijdstip zus en zo opdracht 1 en 2 afkrijgen en als dat niet lukt, dan is dat mijn fout'. Bij goed plannen houd je juist rekening met je eigen behoeftes. Misschien merk je dat je op een bepaald tijdstip nooit energie hebt om iets voor school te doen, bijvoorbeeld - dan kun je dan misschien standaard een uurtje vrij plannen om iets leuks te doen. Misschien werk je graag lang achter elkaar aan één ding omdat je je dan goed kunt concentreren, of misschien vind je het juist fijn om vakken af te wisselen. Of plan speling voor als je je een dag niet goed voelt. Als je een planning wilt maken (en je moet natuurlijk niks), probeer dan rekening te houden met dat soort dingen!

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Het is heel herkenbaar wat je schrijft en de corona-maatregelen maken het er niet beter of makkelijker op. Ik kan me ook enorm kwaad maken over ouderen die zeggen dat "we" ons niet moeten aanstellen. Alsof het inderdaad om een oorlog of zo gaat, maar mijn pa zegt altijd als we willen kunnen we morgen weer normaal gaan doen met z'n allen. Ja er zullen misschien iets meer mensen ziek worden, maar dat was voor corona ook elk jaar zo en toen hoorde je er niemand over. Andere ziektes zijn er ook gewoon en daar doen we het land ook niet voor op slot. Gelukkig kan ik af en toe ontsnappen en met andere jongens wat chillen maar echt leuk is het niet. Over school werken en pensioen heb ik ook wel nagedacht maar denk dat je een goede balans voor jezelf moet vinden. Doe naast wat moet ook altijd iets met anderen wat je leuk vindt en energie van krijgt. Je werkt om te leven niet andersom.

    17 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten