Skip to content
2 reacties
544 weergaves

Somber

Ik voel mij heel erg vaak heel erg somber en heel erg leeg en dat resulteert erin dat ik mij heel erg slecht voel en dat ik niet precies weet wat er aan de hand is en tegelijk voelt het ook alsof mijn hoofd heel erg vol zit met van alles, maar aan de andere kant zit ik wel met heel erg veel. Wat kan ik hieraan doen aan dat sombere gevoel?

16 jaar
3 jaren geleden

2 Reacties

  • Hey TS, heb je al eens gepraat over je gevoelens met iemand die je vertrouwt? Het kan helpen om hier niet alleen mee rond te blijven lopen. Als je deze gevoelens al langer hebt (die indruk krijg ik uit je bericht), dan kan het ook een goed idee zijn om er eens met je huisarts over te praten. Die kan je namelijk als dat nodig is doorverwijzen naar de juiste psychische hulp. Heel veel sterkte!

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste meid, Je ziet het even niet meer zitten en dat is iets dat veel mensen, vooral jongeren, in deze tijd meemaken. Er zijn allerlei nare dingen waar je over leest en hoort, zoals het klimaat, akelige ziektes, het geknoei in de politiek, die je laten twijfelen of er nog wel een toekomst voor je is.
    Om te beginnen, heel wat zaken worden overdreven met de bedoeling mensen angst aan te jagen zodat ze doen wat de machthebbers willen dat ze doen. De toekomst is echt niet zo zwart als het vaak voorgesteld wordt. Als het om jouw leven gaat en om jouw toekomst dan heb jij veel in eigen hand.

    Je bent een meisje van zestien. Op die leeftijd ligt het leven voor je en je kan nog alles doen en alles worden wat jij wilt. Je zit op school, je hebt vriendinnen en misschien droom je van een leuke jongen die jij kent. Er gebeurt veel om je heen, er wordt veel van je verwacht en er zijn veel dingen waar jij je zorgen over zou kunnen maken.
    Je zegt dat je hoofd vol zit met van alles. Kun je die dingen benoemen? Kun je ze op een rijtje zetten, opschrijven, en er dan eens rationeel naar kijken? Je hebt het meeste last van zaken die van invloed zijn op jouw leven en waar je niets aan kan doen. Zijn er van die dingen?

    Probeer je leven te vullen met dingen die jij leuk vindt. Ga eens winkelen met vriendinnen, ga eens een dagje naar het strand, ga eens naar een park en kijk naar wat daar allemaal gebeurt. Heb je een (vakantie)baantje? Misschien vind je het leuk om plantjes te kweken. Ga eens naar een tuincentrum en kijk wat daar allemaal te zien is. Je kan bijvoorbeeld een tomatenplantje kopen en straks je eigen tomaten plukken. Tuinieren is iets waarbij je steeds bezig bent met de toekomst. Eerst zaaien, dan opkweken en dan plukken.
    Sombere mensen zien geen toekomst en bij tuinieren moet je juist steeds vooruit denken en kijken. Daarom zijn tuinierende mensen geestelijk en lichamelijk gezonder en leven ze langer.

    Het is nu vakantie en straks komt er weer een heel nieuw schooljaar en daarna kies je een studie. Heb je daar al eens aan gedacht? Wat je later wil gaan doen? Je hebt al een profiel gekozen neem ik aan. Praat je wel eens met vriendinnen en klasgenoten over wat die willen gaan doen?
    Blijf niet in je kamer zitten somberen, ga naar buiten, zoek contact met mensen. Misschien is er iemand die geen tijd heeft om de hond uit te laten. Als je met de hond loopt dan kom je heel wat mensen tegen die allemaal best een praatje willen maken. Sommige honden gaan er gelijk maar bij zitten als het baasje een gesprek begint. Dat kan wel even duren weten ze.

    Gisteren was een saaie koude dag, vandaag schijnt de zon weer. Laat de zon ook in jouw leven toe en die sombere gedachtenwolken wegjagen. Het leven kan heel fijn zijn als jij van jezelf een vrije geest maakt. Geloof niet alles wat ze je wijs maken, denk zelf. Daar ben jij oud en slim genoeg voor. Neem je leven in eigen hand en zoek een maatje m/v dat er ook zo over denkt. Dan kan je gelukkig worden. Het beste er mee!

    22 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten