Skip to content
4 reacties
651 weergaves

Extreem introvert zijn.

Hai,
Ik ben een zwaar introvert meisje. Ik ben bang om iets verkeerds te zeggen. Ik ben snel van gesprekstof af. Het enige wat ik kan antwoorden wanneer iemand is vertelt is: “haha” of “dat zal best wel ja!” “Geloof ik wel” enzovoort enzovoort. En bij heel veel geluk durf ik door te vragen. Ik heb het gevoel dat ik niet interessant ben voor andere mensen. Ik ben wel een goede luisteraar en mensen kunnen alles tegen me zeggen zonder dat ik het doorvertel aan anderen. Alleen zelf vertel ik nooit bijna niks, en ik heb genoeg waar ik over kan vertellen maar op een of andere manier blokkeer ik gewoon. Dat is nog extra bij de jongen die ik leuk vind, daar klap ik helemaal bij dicht. Via de chat kan ik wel over hele verhalen vertellen, maar in het echt niet. Ik wil hier iets tegen doen, ik wil interessanter en wat opener zijn naar mensen toe. Soms krijg ik het gevoel dat mensen denken dat ik depressief ben (zeker niet zo!). Komt ook doordat ik de gedachten soms heb dat mensen toch niet geïnteresseerd zijn in m’n verhalen, en vroeger ook al vaak gehad dat ik een verhaal vertelde en de ander gewoon andere dingen aan het doen was en totaal niet naar me luisterde en negeerde. Ik durf ook geen initiatief te nemen, om bijvoorbeeld samen met iemand te gaan gamen of bellen, ik ben bang dat ik mensen stoor of in de weg loop.
En door deze gedachten word ik nog onzekerder.
Wat kan ik er het beste tegen doen?
Dankjewel X!

18 jaar
3 jaren geleden

4 Reacties

  • Wow, lieve reacties! Bedankt :)

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste meid, In jouw verhaal herken ik een minderwaardigheidscomplex. Je denkt dat je minder bent dan anderen en dat maakt je verlegen en onzeker. Je kan daardoor niet jezelf zijn zoals je eigenlijk bent zonder dat complex. Zelf heb ik daar ook veel last van gehad en dat kan je leven behoorlijk verpesten.
    Bij mij kwam dat naar ik denk doordat mijn moeder teleurgesteld was in mijn vader (ik ook) en dat enerzijds duidelijk en regelmatig ventileerde en anderzijds projecteerde op elke man, dus ook op mij. Ze hield veel van mij, maar wat het deed dat zag ze zelf niet. Misschien dat jij ook zo iets hebt ervaren in je leven. Er waren (en zijn) ook nog wel andere dingen die van invloed waren, maar dat laat ik verder.

    Later kwam ik er achter dat ik en aantrekkelijker en intelligenter ben dan de meeste anderen, maar dat echt geloven is weer een andere zaak. Net als jij ben ik nog al introvert en was ik erg verlegen. Misschien dat introversie een gevolg is van een minderwaardigheidscomplex, maar het kan ook een aangeboren karaktertrek zijn. Op zich is introvert zijn geen slechte eigenschap.

    De vraag is, hoe kom je er van af? Wat belangrijk is dat is dat jij op een rationele manier naar jezelf kijkt. Ben jij minder aantrekkelijk om te zien dan andere meisjes? Zijn jouw prestaties op school minder dan die van anderen? Heb je het gevoel dat je minder intelligent bent?
    Waarschijnlijk is het antwoord op al die vragen Nee!

    Dat klinkt allemaal erg simpel, maar zo gemakkelijk gaat het allemaal niet. Heb jij misschien liefhebberijen waar jij goed in bent en zou je wat van die kennis over kunnen dragen? Doe jij aan sport en gaat dat wel leuk?
    Misschien zou je iets van vrijwilligerswerk kunnen gaan doen zodat je op een leuke manier met mensen in contact komt.

    Dat zijn zo wat ideeen die in mij opkomen, maar ik ben geen psycholoog, dus professionele adviezen kan ik niet geven.
    Via Google heb ik deze website gevonden waar je misschien iets mee kan:
    https://vitaalgezond.com/minderwaardigheidscomplex/

    Ik weet niet of je er wat aan hebt, maar je kan zelf verder zoeken en kijken of er wat is waar je verder mee komt. Je zit op school neem ik aan en straks ga je werken. Misschien heb je al een baantje. Je zal merken dat jij op je werk gewaardeerd gaat worden want mensen zoals jij doen extra hun best en dat wordt gezien.
    Dat jij moeilijk aansluiting vindt bij anderen is niet leuk. Misschien kom je op een gegeven moment wel iemand tegen die jou waardeert zoals je bent en om wat je bent. Niet elke jongen is op zoek naar een al te bijdehante vriendin.

    Heb vertrouwen dat het beter gaat worden. Kruip niet steeds in je schulp. Jij hebt heus wel wat te vertellen.

    Ik wens je het beste en veel sterkte!


    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik kan je niet helpen. Iemand tips? (Heb zelf ook)

    13 jaar
    3 jaren geleden
  • Hey! Ik herken dit heel erg. Ik ben ook introvert en ik heb bewust gekozen om de negatieve aspecten daarvan weg te nemen en verder gewoon mijzelf te blijven. Ik heb ook nooit iets interessants te vertellen. Soms wel hoor, maar niet om hele gesprekken mee te vullen. Ik luister eigenlijk ook liever dan dat ik over mijzelf praat. Sommige mensen praten gewoon graag en hebben mensen nodig die luisteren. Gebruik dat, en je kunt dan gewoon sociaal zijn zonder veel te zeggen. Dat geen initiatief nemen heeft geen voordelen. Probeer dat vaker te doen en weet dat het niet erg is als iemand nee zegt. Probeer daarbij altijd van het positieve uit te gaan. Als iemand nee zegt als jij voorstelt om te gamen bedenk dan dat hij geen tijd heeft omdat ie een schoolproject af moet maken en dat het er niet aan ligt dat jij een oninteressant persoon bent. Ik deed dat vroeger heel erg en dat soort zelfsabotage maakt het alleen maar erger. Verder zijn het vooral dingen die je kan leren. Je kan leren smalltalk te maken en je kan leren te presenteren. Eerst is het eng, maar als je het vaker doet gaat dat beter. Ik ben een opleiding gaan doen waarbij ik veel moest presenteren en ik keek daar tegen op. Iemand uit mijn klas moest in het Engels bij een bedrijf presenteren zodat ze ons zouden sponsoren voor onze buitenlandse reis. Ik heb mij daarvoor aangemeld en toen als introvert in het Engels gepresenteerd naar best wat mensen in de ruimte en naar mensen die vanaf Duitsland, Frankrijk en Engeland aan het meeluisteren waren. Best eng, maar achteraf ben ik trots op mijzelf dat ik zoiets deed en daar leer ik ook weer van. In het leven hebben mensen die brutaler zijn of gewoon mondiger zijn een flink voordeel. Ik ben nu afgestudeerd en aan het solliciteren en daarbij hoort onderhandelen over loon. Ik heb twee bedrijven gewoon gezegd dat ik een x bedrag wilde en anders niet voor ze zou werken. Zij hadden een heel lulverhaal over dat hun lonen gelijk waren met overheidsloon, maar ik kon in dat gesprek aantonen dat ze 300 euro per maand daaronder zaten en dus heb ik het afgeblazen, ze lichten maar iemand anders op. Er is niets mis met introvert zijn. Leer om af en toe buiten je comfortzone te werken want daar haal je de beste resultaten. Denk goed over dingen na en kom voor jezelf op. Als je dat leert is er niets mis mee. Ik vind het zelf wel heel rustgevend om gewoon te luisteren naar anderen. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

    21 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten