Skip to content
3 reacties
814 weergaves

Verliefd op een sociopaat

Hoi allemaal, Ik ben 18 jaar en heb een relatie met een sociopaath. Mijn vriend heeft mij dit verteld voor dat we een relatie hadden, hij zei dat hij dat heeft oftewel een anti persoonlijkheid stoornis, maar dat hij niet alle symptomen heeft, dus niet een volledige sociopaath is. Natuurlijk weet ik dat de meeste criminalen dat zijn zoals The Night Stalker bijvoorbeeld en dat ze erg gevaarlijk kunnen zijn en geen emphatie kunnen hebben. Maar soms zoek ik het weleens op, maar dan lees ik verhalen over hun op Engels talige forums en dan hebben mensen hetzelfde als wat ik heb en vragen ook of ze liefde kunnen voelen. De ander zegt nee en de ander zegt ja, dus het is moeilijk om een antwoord te vinden en ik heb het opgezocht bij websites en die ene zegt ja, de ander nee en de ander zegt dat ze lief hebben op een andere manier dan "gewone" mensen. Het is heel moeilijk voor mij. Zelf zou ik er even kort over vertellen. Als hij niet had gezegd dat hij dat was, had ik het denk ik geen eens gemerkt, hij is gewoon normaal, niet perfect maar normaal... hij communiceert gewoon, is koppig, we maken soms ruzie, we doen dingen samen. Kortom het lijkt gewoon een normale relatie met ups en downs en als ik kijk naar eigenschappen van de sociopaath, heeft hij ook niet echt dingen waar ik hem in kan vinden. Bijvoorbeeld dat ze je altijd de schuld geven bij ruzie of een probleem, dat is dus niet zo, hij geeft niet bij mij de schuld. Of hij liegt en manipuleerd mij ook niet. En lijkt ook gewoon emphatie te hebben als hij ik de mens ken. Dus ik weet niet wat ik hiermee aan moet. Aan de ene kant had hij natuurlijk niet hoeven te vertellen dat hij het is, maar heeft het wel gedaan, wat ook dubbelzijdig kan zijn, maar hij heeft ook andere stoornissen zoals ocd, angststoornis, adhd, bipolair, dwangstoornis, depressie en tiks. Dus het is echt een hele hoop. Zelf merk ik de angststoornis, adhd, ocd en bipolair alleen. Dus ik hoop op wat tips :)

18 jaar
3 jaren geleden

3 Reacties

  • Beste meid, Ik twijfelde al aan het sociopaat zijn van jouw vriend en nu geloof ik daar helemaal niet meer in. Zuid-Afrika is een gewelddadig land met grote tegenstellingen en ressentimenten tussen de rassen. Sommige leiders, zoals Julius Malema, riepen openlijk op de boeren te vermoorden. Kill die boer zong hij en toen dat niet meer mocht maakte hij er kiss die boer van. De boodschap bleef natuurlijk hetzelfde en dat zorgt niet bepaald voor een harmonieuze samenleving. Men kijkt daar heel anders aan tegen de wenselijkheid van diversiteit.
    Als je daar dan als blanke Afrikaander woont en nare dingen hebt meegemaakt dan kan ik mij voorstellen dat zo iets zijn sporen nalaat. Dat je daar sociopaat van wordt geloof ik niet, dat ben je bij geboorte, maar je gaat er wel wat radicaler van denken.
    Die vroegere vriend van mij heeft bij zijn geboorte een zuurstoftekort gehad en dat schijnt wel een oorzaak te kunnen zijn. Nare ervaringen niet.

    Die Nederlandse therapeut is wellicht beinvloed door het Nederlandse diversiteits- en inclusiviteits denken en zal misschien geschokt zijn geraakt door sommige gedachten van jouw vriend, maar dat is speculatie mijnerzijds. Van een getraumatiseerd iemand kun je niet al te veel nuances verwachten. Sommigen zijn niet in staat dat in het juiste kader te plaatsen en plakken er dan maar een etiket op.

    Ik voel dat jullie van elkaar houden en ik hoop dat het je vriend helpt om weer vertrouwen in de samenleving te krijgen en rust te vinden in zijn hoofd. Het is in ieder geval iemand met eergevoel en dat is iets dat waardering verdient.

    Ik wens jullie het beste. Liefde overwint alles zeggen ze en misschien is dat waar.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Dankje voor je reactie jongen van 22. Mijn vriend heeft mij weleens voorgesteld om zijn therapeut te ontmoeten. En de reden dat hij sociopaath is, is omdat hij uit Zuid-Afrika komt en een nare jeugd heeft gehad, veel traumas en een onveilige leefgebied. En is daarmee gediagnosticeerd bij de therapeut zegt hij, maar dat hij niet alle symptomen heeft. En wat je zei met een oude vriend van je, herken ik niet in hem, hij wel nooit iets aannemen van een ander. Zelf heeft hij niet heel veel geld en heb het hem weleens aangeboden, maar dat is het laatste wat hij wilt

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste meid, Echte sociopaten hebben een gestoorde gewetensfunctie. Ze manipuleren en liegen om te krijgen wat ze hebben willen. Ze zijn erg egocentrisch, vaak narcistisch en heel charmant. Zelf heb ik een vriend gehad die zo was en hoewel ik altijd voor hem klaar stond had hij er geen enkele moeite mee mijn geld te jatten en andere dingen toen hij een vriendin had en geld nodig had. Hij schaamde zich daar ook niet voor en zei keihard dat ik maar beter op had moeten passen. Achteraf is het de slechtste mens die ik in mijn leven ben tegen gekomen.     Jouw vriend denkt dat hij sociopaat is. Hoe komt hij daar bij? Hij heeft wel heel wat problemen als ik het zo lees, maar of hij een sociopaat is?   Het lijkt mij dat jullie relatie veel incasseringsvermogen en veel geduld van jou vraagt. Toch als ik je verhaal zo lees dan krijg ik de indruk dat je om hem geeft en dat het wel goed gaat. Een stabiele relatie kan je vriend helpen om wat meer de goede kant op te gaan en een gewoon leven te leiden. Is hij onder behandeling door een psycholoog of iets dergelijks voor zijn problemen?     De meeste mensen hebben wel de een of andere afwijking die terug te vinden is in DSM-5, Het Handboek voor de Classificatie van psychische stoornissen, zonder dat het hun leven bemoeilijkt. Niemand is 100% normaal. Ik denk daarom dat de problemen van jouw vriend dingen wel wat moeilijker maken, maar er valt mee te leven. Jouw vriend heeft wat extra liefde en begrip nodig en dan kunnen jullie samen je gelukkige momenten hebben.     Tips kan ik je helaas niet geven, maar ik krijg de indruk dat je het al heel aardig doet. Als je vriend onder behandeling is dan zou je misschien eens een gesprek met de behandelaar kunnen hebben. Voor je vriend ben jij een belangrijk persoon.   Wees er gewoon voor hem als hij dat nodig heeft en dan doe je al heel veel. Voor hem is het heel fijn om te weten dat jij er bent als dat nodig is.   Is er iemand waar jij terecht kan als jij het moeilijk hebt? Je bent nog zo jong, je zou zo iemand moeten hebben, al is het maar een begripvolle opa of oma.     Veel sterkte!  

    22 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten