Skip to content
7 reacties
865 weergaves

Psychiater

Om even kort samen te vatten ik heb mezelf gesneden in mijn arm want ik voel me niet zo goed op school en mijn mama heeft morgen om half 6 een afspraak gemaakt bij een psychiater maar eigenlijk ben ik heel verlegen en dat gaat een uur duren dus ik zou graag willen weten wat zij/hij gaat vragen of hoe dat gaat zijn want ik weet niet echt goed wat ik moet zeggen ofzo heeft iemand een paar tips of gewoon dingen die ik zou moeten weten voordat ik naar daar ga?

14 jaar
2 jaren geleden

7 Reacties

  • Hey TS, sorry dat ik nu pas reageer (ik reageerde hieronder als jongen 22, intussen ben ik jarig geweest). Mijn moeder is helaas kortgeleden overleden, en ik zit nu voor het eerst sinds een aantal weken weer eens op JongIn.

    Fijn dat het helpt om met die psycholoog te praten. Hoe gaat het nu met je?

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • @jongen 22 het ging goed ik ben nu al even naar de psycholoog aan het gaan en ik denk dat het werkt

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey TS, heb je het gesprek intussen gehad? Hoe ging het? (Als je dat wilt vertellen.)

    22 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste M19, Heb je weer naar die film 'One Flew Over the Cuckoo's Nest' zitten kijken? Dat meisje van dit topic zit met problemen en gelukkig is daar nu aandacht voor. Zij krijgt therapie neem ik aan van een therapeute en dat is geen psychiater maar een psycholoog.
    Een psychiater is voor geesteszieke mensen en voordat iemand in een inrichting terecht komt moet er toch heel wat aan de hand zijn. TS zit met problemen zoals heel veel jongeren vandaag en ze snijdt zichzelf, ook net als zoveel jongeren helaas doen.
    Wat met haar gaat gebeuren zijn therapeutische gesprekken met als doel te ontdekken waar ze mee zit en om haar weer in harmonie met zichzelf te laten komen.

    TS ziet daar erg tegen op maar daar is geen enkele reden voor. Ik probeerde haar gerust te stellen en dan kom jij met je hysterische verhalen over in hokjes stoppen, inrichtingen, pillen en een zombie worden, wat absoluut helemaal nergens op slaat. Waar komt die onzin die je hier zit te debiteren vandaan? Heb je zelf ervaring met dat soort zaken of zit je maar te fantaseren?

    TS zat met problemen, ze zocht aandacht en dat is nu naar buiten gekomen dank zij oplettende docenten en een moeder die, helaas wat laat, haar verantwoordelijkheid heeft genomen. Je geeft haar adviezen, maar zolang jij geen afgestudeerd psycholoog bent kun je dat beter aan de professionals overlaten en geen meisjes van veertien de stuipen op het lijf jagen!

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Langs de ene kant is het misschien goed als je je hart kan luchten. en als er iemand is die je kan helpen om dingen langs de andere kant te zien. Zodat je loskomt uit je situatie waar je nu in vast zit. Soms zitten mensen meer mentaal vast dan lichamelijk (ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou is). Maar dan mag je ma niet naast je blijven zitten tijdens dat gesprek, anders kan je niet vrij praten, dus je moet alleen zijn. Die mensen hebben zwijgplicht, dus je kan afspreken wat ze wel en niet mogen zeggen tegen je ouders.

    Langs de andere kant, als je naar een psychiater gaat, kan je een etiket opgeplakt krijgen dat je voor de rest van je leven meesleurt. Laat je zeker niet opnemen in een kliniek, en laat je zeker geen pillen voorschrijven, die zijn verslavend en hebben nare bijwerkingen. Want anders geraak je daar misschien nooit meer uit.

    Bij ons in de buurt is een psychiatrische kliniek, en veel mensen die daar opgenomen worden, geraken daar nooit meer uit. Na een paar jaar zijn dat allemaal van die schuifelende en kwijlende zombies met bevende handen. Ze zaten daar al toen wij nog kleine kinderen waren, en ze schuifelen daar vandaag nog rond door de straten, maar dan nu als wrakken en zombies. Dus helpen doet dat niet, anders waren ze al lang genezen geweest en naar huis gegaan.

    Ik denk dat je zelf meer verantwoordelijkheid moet nemen, dus er zelf voor zorgen dat het goed gaat. Niet afschuiven op anderen, want dan geef je de controle over je leven ook af aan die anderen: dan bepalen zij wat jij mag of moet doen. Je wilt net het omgekeerde, zelf meer kunnen bepalen, minder vastzitten.

    Dus als een psycholoog jou al die andere gezichtspunten kan laten zien, zodat je vrijer wordt, maar zonder je tot iets te dwingen, dat kan zeker helpen. Als ze je wel willen dwingen en in hokjes stoppen, of opnemen of pillen voorschrijven, dan gaat het zeker niet helpen. Nu ja, dat is mijn visie en wat ik hier in de buurt zie, maar jij mag het natuurlijk anders zien.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste meid, Je zegt psychiater maar ik denk dat het eerder een psycholoog zal zijn. Psychologen hebben geleerd mensen te begrijpen. Wat ze doen en waarom ze het doen. Ze oordelen niet en ze veroordelen je niet, ze willen je alleen maar helpen om van je problemen af te komen en je te leren leven met alles wat je zoal kan overkomen.
    Als je daar komt dan zal de psycholoog een gesprek met je hebben. Ze gaat je vragen hoe jouw leven is. Met wie jij omgaat, of je vrienden hebt, hoe het op school gaat, waar jij problemen mee hebt, wat jij leuk vindt, dat soort dingen.
    Op die manier probeert de psycholoog een beeld te krijgen wat jij voor iemand bent en wat moeilijk voor jou is en wat jij nodig hebt om weer een leuk leven te krijgen.
    De psycholoog kan jou alleen maar helpen als jij in alles heel eerlijk en openhartig bent. Je hoeft je nergens voor te schamen of verlegen voor te zijn want de psycholoog heeft alles al eens gezien en gehoord. Het gaat maar om een ding, jou weer een gelukkig meisje maken. Dat is waarom psychologen dat vak hebben gekozen en daar jaren voor hebben gestudeerd. Ze willen mensen helpen omdat ze van mensen houden. Ook van jou!

    Wees niet bang of zenuwachtig. Het gaat heel goed gaan. De eerste keer is waarschijnlijk meer een kennismaking en de echte gesprekken komen daar na. Veel sterkte, het gaat echt wel goed komen!

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Je gaat daarheen voor hulp, zenuwen kan ik begrijpen. Ga er heen en zie daar wat er komt probeer niet een toneelstukje op te voeren of vooraf te bedenken hoe of wat wees eerlijk daar dat werkt het beste

    19 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten