Skip to content
15 reacties
1653 weergaves

Is dit een normale leraar-leerling relatie?

Hoi allemaal,

Ik heb een vraagje over wat jullie van mij en mijn leraar vinden. Ik krijg steeds rare opmerkingen van vrienden erover terwijl ik zelf het probleem niet echt zie. Het volgende :

Ik ben een tijd depressief. 1 leraar heeft vanaf begin al vaak gevraagd hoe het met me ging, omdat hij zag dat er iets was. Ik heb het hem een keer verteld en ben sindsdien vaker langsgekomen om gewoon even te kunnen praten. Hij komt vaak naar me toe om te vragen hoe het gaat en verteld ook dingen over zichzelf. Hij geeft vaak complimentjes, zegt dat ik er leuk uitzie etc. Ook zei hij een keer dat ik een mooi gezicht heb. Als ik zulke dingen aan mn vriendinnen vertel vinden ze het gelijk raar. Hij doet ook vaak zn arm of hand even om mn schouder of pakt me even kort bij mn handen, als troost. Ik heb zn nummer gekregen zodat ik kon berichten als er iets zou zijn. En hij heeft geregeld dat hij mijn mentor wordt volgend jaar. Ik denk idd dat we een wat meer persoonlijke band hebben, maar meer niet toch? Ook gezien mijn verleden, wil hij denk ik gewoon graag er voor mij zijn. Omdat ik ook niet iemand anders heb, vind ik het gewoon fijn om even mijn hart te kunnen luchten bij iemand. Niet op een rare manier, maar gewoon een fijne manier, soort vriendschappelijk iets. Mijn vriendinnen denken er anders over.

Ook wil ik er nog bij zeggen, dat ik mijn mentor van dit jaar ook regelmatig heb gesproken, zij is overigens een vrouw. Met haar heb ik ook zo’n soort band. Via whatsapp stuurt ze vaak hele lieve berichtjes, geeft me vaak een knuffel en we hebben afgesproken in de vakantie eens af te spreken op een terrasje om bij te kletsen. Ook met haar heb ik een hele fijne band opgebouwd. Dit vinden ze dan weer niet raar, omdat t een vrouw is? Ik begrijp het zelf niet zo goed.

Wat vinden jullie ervan?

18 jaar
2 jaren geleden

15 Reacties

  • Heyy,

    Ik snap het wel. Ik heb dat ook soort van. Ik begrijp je heel goed. Het is normaal, je hebt je kwetsbaar opgesteld en dan ontstaat er een soort hechting. Ik zou idd kijken hoe je zonder je docenten de schoolvakantie doorkomt… Raar is het niet!! Ik hoop dat alles goedkomt met je. Liefs

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • ik vind dit niet raar ofzk hoor, j23 je overdrijft een beetje. Ik zie t gwn als iemand die er voor je wil zijn.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste meid, Wat je daar allemaal vertelt dat wijst wat bij betreft maar op 1 ding, jouw leraar wil zoveel mogelijk contact met jou. Hij heeft zichzelf bewust in die positie van mentor gemanoeuvreerd om dat mogelijk te maken. Voor zijn eigen positie daar op school en zijn toekomst als leraar is hij met een heel dom en gevaarlijk spel bezig als dat fout zou lopen.

    Het is heel goed te begrijpen dat jij bepaalde gevoelens in hem wakker hebt gemaakt. Jij had het moeilijk, jij bent een jong meisje en hij is een nog jonge man. Het is een situatie die erotiseert.
    Het is volledig te begrijpen, maar als leraar moet hij professionele afstand bewaren.

    De vraag is wat nu verder? Jij bent nog steeds erg blij met zijn hulp en zijn aandacht, maar de vraag is, moet jij daar op een gegeven moment geen prijs voor gaan betalen?
    Het mooiste zou zijn als jij een relatie krijgt met een jongen van jouw leeftijd. Je kan dat terloops aan je leraar laten weten en dan begrijpt hij wel dat zijn kansen verkeken zijn. Als je alleen maar vertelt dat jij een jongen kent waar je een goed contact mee hebt dan scheelt dat al. Zolang hij weet dat jij single bent blijft hij hopen en verlangen.

    De vraag is, wat wil jij zelf? Sta jij open voor een relatie met hem of is dat iets dat jij echt niet wilt? Ben je emotioneel afhankelijk van hem geworden of zie jij jezelf wel als gelijkwaardige partner voor hem in een volwassen relatie?
    Wat mij het beste lijkt is dat jij in de vakantie totaal geen contact met hem hebt en eens heel goed nadenkt over de situatie en wat jij wilt.
    Misschien dat je er eens over kan praten met die dame die nu je mentor is en haar vragen wat zij er van denkt. Misschien kan zij discreet contact met jouw leraar opnemen en hem subtiel laten weten dat zij weet wat er speelt. Jij kan hem zelf vertellen dat jij met haar over hem hebt gesproken.
    Zoals ik al zei, jouw leraar brengt zijn loopbaan in gevaar als hij niet oppast. Dat moet hij zich goed realiseren!

    Het is een moeilijke zaak, vooral omdat jij zo weinig mensen hebt waar je bij terecht kan met je problemen. Maar die problemen moeten natuurlijk niet erger worden doordat iemand zijn emoties niet onder controle weet te houden en de situatie misbruikt.

    Het is een delicate zaak. Ik wens je wijsheid en sterkte.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Ja je hebt wel gelijk idd. Ik zit er ook mee dat als ik volgend naar weg ben ik niemand meer heb. Maargoed dat heeft verder denk ik niet zo veel met dit topic te maken. Klopt ook dat hij zelf heeft aangevraagd mij als mentorleerling te krijgen. Ik zou dit jaar examen doen, niet helemaal gelukt dus ik blijf zitten. Eerst zei hij altijd dat hij liever geen examenklas mentor zou willen zijn, maar een paar dagen nadat ik hem vertelde dat ik zou blijven zitten in 5H kwam hij naar me toe om te vertellen dat hij tóch wel naar de examenklassen gaat. Hij had toen ook ala minuta al aangegeven mij als leerling erbij te willen. Ik vind dat super fijn natuurlijk, omdat hij me super goed helpt met alles, alleen ja dan speelt toch de topicvraag weer in mijn hoofd op…

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste meid, Je mentor is een moeder met kinderen, dus het kan best zijn dat het haar moederlijke gevoelens zijn waardoor ze zich over jou ontfermd heeft. Niettemin vindt ik afspraken maken om met jouw een terrasje te pakken iets te ver gaan, maar als jij dat fijn vindt, veel plezier.

    Wat die leraar betreft die volgend jaar je mentor wordt ligt het in mijn ogen toch anders. Een ongetrouwde man van dertig die heel erg geinteresseerd is in een leerling en behoorlijk persoonlijk wordt naar jou. Voor mij staat het vast dat hij bepaalde dromen heeft met jou in de hoofdrol. Hij heeft er bewust naar gewerkt om volgend jaar jouw mentor te worden. Niet voor niets natuurlijk.
    Als jij wellicht ook wel iets ziet in een wat verder gaande relatie dan staat dat wat mij betreft je vrij, maar het is natuurlijk wel een verboden relatie. Die man heeft een gezagspositie naar jou. Aan de andere kant, dat het niet mag geeft jou natuurlijk ook macht naar hem.
    Een vraag die bij mij opkomt, hij is dertig en geen relatie. Waarom niet? Toch wel iets om over na te denken. Iemand van die leeftijd zonder relatie, daar is iets mee.

    Jij zit in een kwetsbare positie, thuis niet veel aandacht voor je problemen en daar zijn dan die leraar en die mentor die zo lief en begripvol zijn. Je wandelt op dun ijs! Besef dat goed!

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Het is een beetje raar

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Hmm.
    Ik zou ermee oppassen. Vaak kent (seksueel) misbruik een opbouw. Het begint met iets wat onschuldig lijkt en naar verloop van tijd verder en verder gaat.

    In het onderdeel Seks tegen je zin heb ik en een andere jongen en ik onze verhalen gedeeld. Misschien die topics eens even lezen en zien of je iets in zijn gedrag erin herkent?

    Veel sterkte en hoop dat je de signalen herkent.



    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Zolang jullie beiden *onafhankelijk* zijn, en wettelijk volwassen, zie ik geen probleem. Ik kan mij voorstellen dat die begeleiders het gewoon doen omdat ze willen helpen. Net zoals de juf in de kleuterklas haar kindjes een knuffel geeft, uit liefde en vriendschap, maar zonder de minste sexuele bijbedoelingen. Of zoals je een huisdier knuffelt. Dat is goed toch? Daar is niets mis mee, zolang het met wederzijdse toestemming is, vrijwillig, zonder dwang, zonder druk, zonder emotionele afhankelijkheid.

    Anders is het als je een sexuele relatie zou hebben met een docent of leraar waarbij je nog examens moet afleggen, dus waarvan je punten moet krijgen. Of een diensthoofd dat sex heeft met ondergeschikten. Dat is hier bij ons verboden aan de universiteit, en daar staan tuchtcommissies en straffen op. Het maakt beiden ook chanteerbaar.

    Dus dat moet je even uitzoeken in je schoolreglement: waar ligt de grens precies? Je moet een goede balans zoeken.

    Behalve natuurlijk als je zelf de rector bent die die regels ingevoerd heeft en moet doen naleven, dan gelden ze niet, dat spreekt vanzelf. Ik denk dat ik dat al eens gezegd heb? Een vorige rector had een buitenechtelijke relatie met zijn secretaresje. Het wicht was te lui en te dom om te werken, en dus was ze van een dienst waar ze wel iets moest kunnen, overgezet naar een puur administratief hulpje: briefjes posten, kopies maken, dat soort simpele dingen. Want schrijven, of rationele antwoorden geven op vragen, kon ze amper. En toen heeft ze dus onder die vorige rector, letterlijk, in gespreide horizontale positie een vertikale carriere gemaakt. Niet iedereen was daar enthousiast over.

    Dus zoiets kan je beter niet doen, en al zeker niet openlijk. Je moet ook opletten dat ze zoiets niet van jou gaan denken, zelfs als er helemaal niets zou zijn. Ik zou het in het openbaar zo zakelijk en afstandelijk mogelijk houden, om roddels te vermijden. Maar prive doe je wat je beiden wilt.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • J23, mijn mentor is getrouwd en heeft kinderen. Ze is gewoon moeder, rond de 50 schat ik zo in, dus voelt voor mij ook een beetje als een 2e moeder. Klinkt misschien gek. Maar ik kan bij mijn ouders niet echt terecht. Ze snappen het niet en laten me altijd maar een beetje.
    Mijn leraar heeft geen relatie, is 30 jr.
    Ik heb idd ook professionele hulp en gewoon goed contact met vrienden. Al vertel ik heb ook niet altijd alles.

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • Complimentjes over je uiterlijk is wel raar, nu nog niks geks gebeurd maar wees waakzaam erop dat het niet stapje voor stapje meer gaat zijn

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Naar mijn mening is hier helemaal niets aan de hand. Je hebt gewoon 2 meelevende mentors die inzien dat je met wat extra aandacht geholpen wordt. Ik zou me er niet druk over maken en gewoon op deze voet doorgaan. Tegenwoordig mag niks meer, maar ik zou me er niks van aantrekken en gewoon de goede band houden!

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Dat je de vraag stelt geeft eigenlijk al aan dat je zelf ook wel inziet dat dit geen normale relatie tussen leraar en leerling is.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik lees helemaal niets raars, TS. Het is precies wat je zegt, omdat het een man is zou het raar zijn. Zoals jij het verteld verstaan beide leerkrachten hun vak en proberen ze een leerling die het zwaar heeft door een moeilijke tijd heen te slepen. Het is wel een beetje van deze tijd om overal iets achter te zoeken lijkt het wel. Ik zeg count your blessings en hoop dat je snel je shit weer op een rij krijgt.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Er is een kleine kans dat jouw docent verkeerde bedoelingen heeft, maar gezien jouw verhaal acht ik die kans niet zo groot. Zeer waarschijnlijk wil hij je gewoon helpen en wat mij betreft doet hij niks verkeerd en is er niks raars aan. Het feit dat je vriendinnen het van een man wel raar vinden en een vrouw niet, komt helaas doordat er wat meer mannen zijn die verkeerde intenties hebben. Vooral op school wordt er dan gauw het verkeerde gedacht. Ik zou zeggen, trek je niets van hen aan en behoudt de 'vriendschap' die je met je toekomstige mentor hebt. Veel succes, ook met je depressie!

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Gezien jouw mentale toestand kan ik begrijpen dat je blij bent met de aandacht van je leraar en je mentor. Op zich is er niets op tegen als een docent wat extra aandacht geeft aan een leerling die het moeilijk heeft, maar er moet wel de minimale professionele afstand aangehouden worden.
    Als ik het zo lees gaan beiden, zowel je leraar als je mentor, toch wel enigszins over het randje. Als je veel sympathie voelt voor iemand waar je dagelijks contact mee hebt en die persoon heeft het moeilijk dan krijg je emotionele gevoelens voor zo iemand, maar je moet wel je grenzen weten.
    Heeft die mentor een relatie? Is zij misschien lesbisch? Hoe zit dat met die leraar?

    Knuffels, complimentjes over het uiterlijk, uitnodigen voor een afspraakje, persoonlijke informatie geven, appjes sturen, dat is duidelijk een grens overschrijden. Jij wordt ook veel te afhankelijk van die contacten.
    Hoe is de relatie met je ouders? Vind je de warmte en de aandacht die jij zoekt niet bij hen? Heb je professionele begeleiding voor je problemen? Hoe ga je met vrienden/vriendinnen om?

    De vakantie staat voor de deur en dan zie je je leraar en je mentor bijna twee maanden niet meer. Of misschien toch wel? Je bent achttien en relaties tussen docenten en (ex) leerlingen zijn niet ongewoon, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. Je kan andere relaties kapot maken. Soms moet jij de verstandigste zijn!
    Gebruik de vakantie als een bezinningsperiode en richt je aandacht wat meer op je leeftijdsgenoten.

    23 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten