Skip to content
2 reacties
865 weergaves

veel stress door onduidelijkheid

heyhey;
de laatste tijd krijg ik ontzettend veel stress en/of een paniekaanval als mensen niet duidelijk tegen me zijn. bijvoorbeeld
- m'n vriendin zou langskomen maar ze had pas de avond van tevoren gevraagd of ze uberhaupt mocht. ik had 2 dagen van tevoren hier al stress om omdat het niet duidelijk was of ze kwam.
- mn stiefvader zei dat iemand die hij kent me met mn vriendin had zien lopen (wat niet erg is) maar hij wil me niet vertellen wie dan en ik heb hier serieus een paniekaanval om gehad.

- we gaan morgen misschien naar het strand is nog niet zeker en hoelaat dat zien we dan nog wel als we al gaan. hier ervaar ik ook heel veel stress door


ik vraag me af waarom ik zo extreem op dit soort dingen reageer. kan dit misschien een vorm van autisme of iets anders zijn? of stel ik me gewoon aan? ik weet het niet meer

17 jaar
2 jaren geleden

2 Reacties

  • Beste meid, Je vraagt je af of jouw behoefte aan zekerheid en duidelijkheid misschien iets te maken heeft met autisme. Dat zou best kunnen, maar het kan ook te maken met onzekerheid en het gebrek aan controle dat je ervaart.
    Het kan ook zijn dat jij een faalangstig iemand bent. Je twijfelt aan jezelf, misschien door negatieve opmerkingen die jij bij het opgroeien hebt ervaren. Vooral als dat door je ouders gedaan is kan dat heel diep in je gaan zitten. Je hele leven probeer je dan te bewijzen dat jij heus wel dingen kan. Positieve faalangst heet dat.
    Jezelf kan je moeilijk veranderen, maar misschien kan je strategieen ontwikkelen om er mee om te gaan. Die stress die jij ervaart is iets emotioneels. Je zou dat kunnen proberen te compenseren door daar rationaliteit tegenover te zetten.

    Je hebt het over je vriendin die misschien zou komen en de onzekerheid daar over maakt dat je onrustig wordt. Misschien komt ze, misschien komt ze niet. Als ze komt dan wil jij je daar blijkbaar op voorbereiden. Maakt het echt zoveel verschil als ze niet komt? Heb je echt zoveel werk aan voorbereiding nodig? Kan je niet van te voren bedenken van: Als ze komt dan doe ik dit en als ze niet komt doe ik dat, en verder zie ik vanzelf wel hoe het gaat?
    Wat zou er gebeuren als je vriendin onaangekondigd lang komt? Ben je dan helemaal in de war?
    Die aanpak is ook van toepassing op andere dingen die jou onzeker maken. Bedenk wat voor problemen het zou kunnen geven als iets wel/niet plaatsvindt en bedenk van tevoren wat je in het ene geval gaat doen en wat in het andere geval. Dan heb jij voor jezelf zekerheid.

    Morgen gaan jullie misschien naar het strand. Het is mooi weer, dus waarschijnlijk zitten jullie daar nu. Dat is een wat meer omvattend probleem want dat is het verschil tussen een leuk dagje uit en thuis zitten als het niet door gaat.
    Ook dan kan je van te voren maatregelen nemen. Je legt alvast alles klaar wat je mee wilt nemen als het doorgaat. Dan heb jij je voorbereid en hoef je daar geen zorgen over te hebben. Je bedenkt ook wat je kan gaan doen als het niet door gaat. De avond van tevoren bel je de persoon die de beslissing neemt en vraagt hoe het er voor staat. Is het antwoord dat hij of zij het nog niet weet, misschien zegt waar het van afhangt of het doorgaat, dan kan je zeggen dat je het nu moet weten omdat je anders andere afspraken hebt. Krijg je geen uitsluitsel, dan neem je aan dat het nee is. Misschien dat sommigen uit de groep altijd wel willen, dan ga je met hen als je dat leuk vindt.

    Jij moet er voor zorgen dat de controle over jouw leven bij jou zelf ligt. Laat jouw agenda niet bepalen door anderen. Jij wilt duidelijkheid, maar wees natuurlijk wel redelijk. Twee dagen van tevoren overstuur raken omdat je vriendin misschien langskomt is overdreven. Als ze weer zo iets zegt dan zeg je dat je de avond of de ochtend tevoren belt en als ze dan niet zeker is heb jij andere afspraken. Zo simpel moet je het maken. Soms moet je laten merken dat jij ook een mening hebt.

    Doe je best!

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Dat herken ik. Ik denk niet dat je autistisch bent want die sluiten zich af voor hun omgeving en dat doe jij niet. Nee, je bent (net als ik) een onverbeterlijke controle-freak. Je wil alles onder controle hebben, niets aan het toeval over laten, je haat onduidelijkheid en onzekerheden. Alles om je heen moet vooraf tot in de puntjes geregeld zijn en je wil alleen maar heldere, onomkeerbare afspraken. Je kan je behoorlijk opwinden in nonchalante mensen en maybe yes/maybe no-toestanden. Je wil vooraf over alles weten waar je aan toe bent.
    Daar valt maar weinig aan te doen. Het is je karakter. Je moet leren leven met de stress die dat met zich meebrengt. En er zit ook een positieve kant aan. Wanneer zaken in het honderd lopen, ben jij de enige die het hoofd koel weet te houden. Want jij hebt allang nagedacht over vervelende situaties en hoe deze aan te pakken. Dat maakt jou de 'rots in de branding' voor de mensen rondom jou en die zullen jou daar voor respecteren.

    21 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten