Skip to content
11 reacties
647 weergaves

Zwerfafval door jongeren of niet?

Als ik over straat loop zie ik heel veel troep liggen.
Plastic flessen, zakjes van snoep of chips, blikjes, Mcdonalds bekers en saus bakjes enz. enz.
Rondom de school waar ik op zit is het meestal nog erger dan in de rest van de stad.
Het lijkt er dus op dat jongeren de meeste troep op straat gooien.
Maar waarom doen ze dat dan eigenlijk?
Ikzelf gooi nooit wat op straat en ruim zelfs vaak troep op.
Nu zit er statiegeld op flesjes straks ook op blikjes. Ik raap vaak flesjes op als ik van school naar de supermarkt loop en dan heb ik zomaar 30 of 60 cent statiegeld. Dat is toch weer een half zakje snoep of blikje drinken.

Gooien jullie wel troep op straat?
Of ruimen jullie wel eens wat op?

16 jaar
1 jaar geleden

11 Reacties

  • Er zijn helaas veel minder straatvegers dan dat er mensen zijn die rommel maken.
    Eergisteren zag ik hier in Noord-Holland noord weer die man door de bermen van de N-weg lopen. Hij ruimt echt bizar veel op en toch zie je nu alweer troep liggen.
    Ik snap het echt niet als je wat te eten en drinken koopt ergens. Dan is het toch niet zo moeilijk om de verpakking bij je te houden totdat je thuis bent? Of totdat je een vuilnisbak tegen komt.

    16 jaar
    1 jaar geleden
  • Ik zou het helemaal niet erg zijn als er geen straatvegers meer zijn. Die dingen zijn slecht voor milieu, lawaaierig en je krijgt zand in je ogen. Wat niet wegneemt dat ik wel blij ben dat ze er zijn, ze zouden alleen niet nodig moeten zijn. Die mensen zullen vast ook allemaal aardige mensen zijn, maar er zijn in zo ongeveer elke sector personeelstekorten, dus die vinden ongetwijfeld wel een andere baan.

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Straat vegers ontstaan ook om de gemeente of stad proper te houden maar moesten de mensen geen afval op straat gooien zouden er geen straatvegers zijn

    23 jaar
    1 jaar geleden
  • Afval dumpen wordt echt niet alleen door arme mensen gedaan hoor.
    Sterker nog hoe rijker de persoon hoe meer afval ze produceren en dan heb je altijd mensen die te beroerd zijn om het zelf op te ruimen.
    Mijn vader werkt bij de gemeente en hij zegt dat juist in de dure wijken er veel troep wordt neergezet. Dat is dan grof vuil wat de gemeente moet ophalen. Dat horen de mensen te melden van tevoren. Maar ze pleuren het gewoon zomaar aan de straat en als de gemeente dan aanbelt doen ze de poort niet eens open.

    Hij vind ook wel eens volle vuilniszakken die gedumpt zijn. Die doorzoeken ze dan wel eens om te kijken of ze er een adres in vinden.
    Ook vaak van rijke mensen met een groot huis.

    16 jaar
    1 jaar geleden
  • Ik kan me ook ongelooflijk ergeren aan zwerfafval en vooral aan de mensen die dat afval dumpen. Hoe asociaal kun je zijn!? Ik moet/wil eigenlijk ook eens een paar keer de straat op om wat op te ruimen, maar het komt er helaas nooit van. Chapeau voor de mensen die dat wel doen!
    En M21, het is niet zo zwart-wit dat je kunt stellen dat alleen/vooral de arme, allochtone mensen afval dumpen. Dat is namelijk niet zo. In eerste plaats moet je je realiseren dat de gebieden waar rijke mensen wonen, dunner bevolkt zijn en er dus logischerwijs minder afval ligt. Het feit dat allochtonen meer afval dumpen is niet omdat ze allochtoon zijn, maar omdat ze armer zijn. En het feit dat armere mensen vaker afval dumpen, heeft met allemaal factoren te maken. Dat mensen de fout in gaan heeft met zoveel meer te maken dan alleen luiheid of egoïsme. Als mensen stelselmatig worden achtergezet of als minderwaardig worden gezien, krijg je dat. Ik vind zeker dat we individueën moeten aanspreken op afvaldumping en ze eventueel straffen, maar we kunnen niet de armere/allochtone als groep de schuld geven. En dat rijkere mensen hogere ethische normen hebben is echt de grootste onzin die ik ooit heb gehoord. Geloof me, rijke mensen zijn in het algemeen een stuk vervuilender dan armere mensen.

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Bij ons zijn het vooral de gebruikers van het openbaar vervoer: vlak aan die haltes zelf ligt het meeste vuil. Ondanks dat daar vuilbakjes staan, maar zelfs die twee meter is teveel voor sommigen... Vanaf daar neemt het snel af.

    Ook rond "concentratiescholen" en in achterbuurten ligt veel vuil.

    Diegenen die wij afval op straat zien gooien, zijn meestal ofwel vreemdelingen, ofwel aan lager wal geraakte Vlamingen (zatlappen, druggebruikers), of jongeren uit concentratiescholen die in de pauzes de winkels in de buurt plunderen en nadien alle verpakkingsafval op de grond gooien. (Reden waarom veel winkels aan scholen op die uren nu dicht doen.) Ik weet dat je het niet mag zeggen, wegens politiek niet correct, maar het is wel zo.

    Dus de sociaal lagere klassen, werklozen, steuntrekkers, asielzoekers, en laaggeschoolde jongeren...

    Hoe beter, hoe rijker en hoe mooier de woonwijken, hoe minder afval er ligt. Dus daar wonen blijkbaar hoogstaandere mensen, met hogere ethiek?

    Je afval meenemen en thuis of ergens in een vuilbakje gooien, kost geen geld, dus dat kan het probleem niet zijn. Het is het gebrek aan ethiek, fatsoen, opvoeding en gezond verstand. Zelfs als je aan mensen van die lagere niveau alles gratis geeft, dan haalt het nog niets uit. Tenslotte, dat is wat ze hier doen, op kosten van diegenen die wel werken en wel hard gestudeerd hebben. Maar ja, dat mag je ook niet zeggen...

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • En wat te denken van mensen die een te grote vaas of zelfs een aquarium naast een glasbak zetten.
    Je weet dat het er niet in gaat passen en een dag later ligt het aan scherven op de straat.
    Ik zie ook vaak dat mensen hun container veel te vol proppen waardoor een heleboel plastic eruit waait.
    En dan alles wat uit auto's wordt gegooid ook bizar.
    Hier in Noord-Holland is een man die bijna elke dag langs de N wegen loopt om vuilnis op te ruimen.
    Hij zet de volle vuilniszakken dan bij kruisingen neer of bij parkeerplaatsen. Echt volle zakken per kilometer. En een paar weken later zie je hem dezelfde weg nog een keer langs lopen en heeft hij weer volle vuilniszakken.
    En dat zijn echt niet alleen jongeren die dat uit het raam gooien.

    Op het strand kom ik ook vaak daar ligt ook veel troep van visserij en scheepvaart.
    Maar vorig jaar was ik op vakantie in Egypte we liepen het hotel uit naar een stuk strand waar geen hotels stonden.
    Nou wat daar lag dat was echt niet normaal daar kon je op 5 meter strand een rolcontainer vullen met troep.
    En in Turkije en Griekenland heb ik dat ook wel gezien.

    16 jaar
    1 jaar geleden
  • Precies @j23, wat je op het strand ziet liggen, is maar het topje van de ijsberg. De smerigste troep begraven ze discreet (!) in een kuiltje (pampers, sigarettenpeuken, maandverband, condooms etc). Bij elke nieuwe kuisbeurt vinden we zelfs gebruikte spuiten. Maar bij de eerste najaarsstorm waait alles bloot en liggen strand en zeedijk vol met hun souveniertjes. Maar dat zal hun een zorg zijn want ze komen toch pas volgende zomer weer. Maar dan eisen ze wel een krakend schone badplaats.

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • Ik snap ook niet waarom mensen dat doen en wat ik al helemaal niet snap is dat ouders samen met een baby eens ze hun baby hebben verschoont dat ze die dan begraven in het zand

    23 jaar
    1 jaar geleden
  • Ik erger me dood aan de troep op het strand. Ieder jaar doe ik mee met de Eneco Beach Cleanup en ieder jaar wordt het erger. Het is dweilen met de kraan open. Badgasten (en vooral dagjesmensen) doen niet de minste moeite meer om hun rotzooi netjes te deponeren of (nog beter), weer mee naar huis te nemen. Dit jaar is er weer een Eneco Beach Cleanup Cup op zondag 26 maart op alle Nederlandse en Belgische stranden. Iedere helpende hand is welkom. We geven het niet op. Alvast bedankt.

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • ik gooi nooit troep op straat, zelfs mijn peuken gooi ik in de afvalbak

    21 jaar
    1 jaar geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten