Skip to content
10 reacties
802 weergaves

Slaap problemen

Hey, ik ben een jongen van 15 en ik heb best veel slaap problemen ik durf niet te slapen als ik teveel geluiden hoor of als ik denk dat ik geluiden hoor zoals een straaljager vliegtuig of vuurwerk ik heb ook heel vaak dat ik denk dat er iemand achter me staat en heel vaak een droom gehad dat er iemand onder me bed lag hierdoor slaap ik heel slecht en krijg ik vaak een paniek aanval en daardoor ben ik overdag vaak te laat iemand hulp voor me?

15 jaar
8 maanden geleden

10 Reacties

  • Beste jongen, Bange kinderen, die niemand hebben waar ze troost en veiligheid kunnen vinden, dat is een van de naarste dingen die er zijn in deze wereld. Af en toe denk ik aan jou en ik weet dat er veel meer zijn dan jij die zo moeten leven. Die geen baas zijn over hun leven.
    In een tehuis moeten wonen is al niet leuk en om dan met die angsten te moeten leven, soms zelfs in paniek, het is heel naar om dat te lezen en niets te kunnen doen.

    Je gaat naar school, er zijn begeleiders in dat tehuis, geeft dat jou niet wat plezier en kan je daar niet terecht met je problemen? Die zijn er toch voor om het voor jou een veilige plek te maken waar jij het een beetje naar je zin hebt en aan je toekomst kan werken?

    Zijn er ook echt geen jongens, in het tehuis, of op school, waar jij een beetje mee kan opschieten?
    Je bent 15 en dan kan je gaan werken, in een supermarkt bijvoorbeeld. Waar ik boodschappen doe vragen ze steeds om mensen, ook van jouw leeftijd. Is dat voor jou een mogelijkheid?
    Zijn er sporten die jij leuk vindt? Dan kan je weer eens anderen ontmoeten op een andere manier dan in dat tehuis of op school.

    Wat doe je zo de hele tijd als je vrij bent? Heb je een fiets? Je kan gewoon eens een eindje gaan fietsen, of wandelen als je geen fiets hebt. Is dat een mogelijkheid? Af en toe moet je er uit. Van wandelen of fietsen in het groen, een park of zo, wordt je rustiger. Van op je kamer zitten wordt je alleen maar somberder en meer in jezelf gekeerd.

    Je hebt hier iets gepost omdat je ergens mee zat. Dat was een stap. Je wilt dat dingen anders worden.
    De volgende stap is om contact te zoeken met mensen om jou heen die meer voor jou kunnen doen. Je bent nooit echt alleen. Er zijn altijd wel mensen die om jou willen geven. Familie misschien, maar ook begeleiders, leerkrachten, jongens of meisjes die vrienden kunnen zijn. Iedereen zoekt anderen om vrienden mee te zijn en om van te houden.

    23 jaar
    8 maanden geleden
  • J23 Ik heb niet echt een vriend waarmee ik het er over kan hebben of een vertrouwde vriend

    15 jaar
    8 maanden geleden
  • Dag TS, Uit je berichten begrijp ik dat jij in je leven heel wat vervelende dingen hebt meegemaakt Dat heeft van jou een bange en misschien ook wel eenzame jongen gemaakt. Dat is verdrietig en jij bent lang niet de enige die daar mee zit.
    Wordt jij wel eens vriendschappelijk of liefdevol aangeraakt? Dat is denk ik wat je het meeste mist als je in een tehuis woont. Heb je niet een beste vriend waarbij je de dingen die jou bezig houden kwijt kan? Voor iedereen is er wel ergens iemand die een vriend kan zijn. Je ziet het, wij plaatsen hier berichten en proberen te helpen omdat jouw verhaal ons wat doet. Wij kunnen alleen maar berichtjes plaatsen, maar misschien zijn er daar waar jij bent ook wel mensen die jou willen helpen. Waarom niet?

    Je hebt angsten, je schrikt van dingen, maar eigenlijk hoeft dat niet. Daar waar jij woont, op je kamer, ben je veilig. Je kan er niet over praten zeg je. Is er niemand die wil luisteren?
    Als je naar bed gaat, praat dan tegen jezejf. Zeg tegen jezelf: "Ik ben hier veilig" "Ik hoef nergens bang voor te zijn" "Geluiden zijn maar geluiden, ze doen niets" "Een vliegtuig vliegt hoog in de lucht, dat doet mij niets" "Er ligt niemand onder mijn bed, ik heb net nog gekeken" Enzovoorts. Dat is een soort zelfhypnose om je hersens opnieuw te programmeren.
    Misschien dat het helpt. Probeer het gewoon. Die angsten zijn niet echt en niet nodig, met je verstand weet je dat gewoon!

    Ik hoop dat het jou lukt om wat gelukkiger te worden. Wat de toekomst jou gaat brengen weet je niet, maar jij maakt zelf jouw toekomst. Jij kiest de weg die je wilt gaan in het leven en er is altijd wel iemand die een stukje, of een heel stuk, met je mee wil gaan op die weg.


    23 jaar
    8 maanden geleden
  • @j23

    Ik kan er zelf niet goed ompraten alleen online vaak ik woon zelf ik nederland maar ik ga zekers een kijken naar deze tips

    15 jaar
    8 maanden geleden
  • Beste TS, Abusievelijk heb ik J15 ingevuld bij mijn leeftijd. Ik schreef over die post traumatische stress stoornis. Uit je laatste reactie begrijp ik dat er inderdaad iets naars heeft plaatsgevonden in je verleden. Dat je in een groep leeft en niet thuis zal ook wel zo zijn redenen hebben en het voor jou niet gemakkelijker maken. Ga je goed met de anderen van de groep om? Ik hoop dat je iets aan mijn verhaal (als J15) hebt. Kan je er met de leiding over praten? Je woont in Belgie denk ik. Daar kan je Radio 1 van Nederland misschien niet ontvangen, misschien dat de VRT ook zoiets heeft. Ik wens je het allerbeste.

    23 jaar
    8 maanden geleden
  • Hey TS,

    Dank voor je bericht.

    Jammer dat je je muur niet kan schilderen. Misschien kan je wel (andere) schilderijen ophangen, of bijvoorbeeld afbeeldingen uit een grote kalender knippen en deze op de muur plakken (dit zal niet overal mogen ;)).

    Zo’n ruisapparaatje hoeft helemaal niet zo duur te zijn: je hebt ze al voor € 20,-. Voordeel van zo’n apparaatje in plaats van een radio, is dat een radio toch ook veel onrustige impulsen geeft. Denk aan reclames, muziek en jingles (korte geluidseffecten om ergens de aandacht op te vestigingen). Een kabbelt beekje is dan veel rustiger, wat geen onnodige impulsen geeft.

    Je geeft aan dat je al eerder angsten hebt gehad. Heb je hier toen een behandeling voor gehad? Zo ja, bedenk hoe die behandeling toen heette, als je dit (nog) weet. Wanneer deze behandeling beviel kan je natuurlijk gaan googlelen of deze behandeling bij jou in de buurt wordt aangeboden. Als je nog de naam weet van de hulpverlener die je die behandeling toen gaf, kan je zelfs zoeken of hij/zij dit nog steeds doet. Mogelijk kan je dan opnieuw bij die persoon terecht, indien gewenst.

    En onthoud: angst is niet alleen maar negatief. Op dit moment is de balans bij jou verstoord, waardoor je alleen het negatieve deel van angsten ervaart. Als de balans straks hersteld is, zal je ontdekken dat angsten ook een positieve kant hebben. Zo zorgen angsten ervoor dat je (gemakkelijker) kan begrijpen hoe anderen zich voelen in stressvolle situaties. Hierdoor kan je je makkelijker in hun situatie verplaatsen (dat heet empathie), waardoor je bijv. in de toekomst makkelijker nieuwe vrienden kan maken. Angsten hebben ook een positieve kant! Sterkte!

    22 jaar
    8 maanden geleden
  • Hey @m22

    Bedankt voor uw reactie
    Ik heb mijn bed al tegen de muur staan en daarnaast me bureau en in een andere hoek me wasbak ik heb zelf niet de grooste kamer ongeveer zo groot als een klein apartementje ik woon zelf niet thuis maar op een groep en helaas mag ik hier mijn muren niet schilderen ik heb vroeger ook angstige problemen gehad met naar buiten te gaan omdat ik vroeger toen ik jong was ooit een keer achtervolgt werd

    15 jaar
    8 maanden geleden
  • Beste TS, Je verhaal klinkt alsof je lijdt aan een post traumatische stress stoornis. Dat komt voor bij mensen die in oorlogsomstandigheden geleefd hebben, maar ik denk niet dat dat voor jou zo is geweest. Als je rationeel nadenkt dan zal jij zelf ook wel begrijpen dat de dingen die jou bang maken niet echt dingen zijn om bang voor te zijn. Toch heb jij die angsten.

    Wat valt er nu aan te doen? Die angsten zijn ingesleten in je hersens. Het zal veel moeite en tijd kosten om ze daar weer uit te krijgen. Het zou het beste zijn als jij professionele hulp zoekt. Je zegt dat je vaak te laat komt vanwege je slaapproblemen. Dan zal er toch wel eens iemand, op school bijvoorbeeld, daar wat van gezegd hebben. Om te beginnen kan je dan vertellen hoe dat komt en misschien kunnen ze je daar advies of hulp geven.
    Thuis zullen ze er toch ook wel wat van gemerkt hebben. Praat jij er daar niet over? Je ouders zijn er voor jou. Ze houden van je en willen dat het goed met jou gaat. Het gaat nu niet goed met jou.

    Die angsten zullen er niet altijd geweest zijn. Kinderen zijn gemakkelijk te beinvloeden. Sommigen liggen wakker vanwege de klimaatverandering. Ze denken dat ze helemaal geen toekomst meer hebben wat onzin is. Misschien dat jij de beelden hebt gezien van de oorlog in Oekraine en dat dat jou angstig heeft gemaakt.

    Hoe het ook is, je moet er van af. Die angsten maken jou erg ongelukkig en bederven je leven. Als je professionele hulp zoekt dan zullen ze jou waarschijnlijk gaan behandelen volgens de cognitieve gedragstherapie. Dan leer je rationeel naar je angsten te kijken en jezelf af te vragen of het geen onrealistische ingebeelde angsten zijn.
    Als jij een geluid hoort dat jou bang maakt dan moet je toch denken dat er iets akeligs gaat gebeuren. Anders zou je niet bang zijn. Is dat dan een realistische angst? Meestal niet toch?
    Iemand onder je bed. Kleine kinderen hebben die angsten, maar jij bent geen klein kind meer. Wie zou er onder jouw bed liggen en waarom? Lag er ooit iemand onder je bed? Nee toch!

    Zeggen dat het onrealistische angsten zijn is een ding, maar jij moet het ook zelf gaan geloven. Hulp kan je daar bij helpen, maar je kan ook zelf wat doen door iedere keer als je die angsten hebt jezelf af te vragen waarvoor je bang bent en of dat echt iets is waar je bang voor moet zijn.

    J22 had het over witte ruis om geluiden buiten te sluiten zodat je sneller in slaap valt. Een ruisapparaat kopen is misschien wat duur. Wat je ook kan doen is de radio aanzetten, bijvoorbeeld op radio 1. 's Avonds is daar tot 10 uur een sportprogramma en daarna actualiteiten. Dat is babbel babbel babbel. Geruststellend en ideaal om bij in slaap te vallen. Sommige radio's kan je zo instellen dat ze na een uur of zo automatisch uitschakelen. Met een tijdklok kan dat ook wel als dat niet in de radio zit.

    Veel sterkte en ik hoop dat jij de kracht vindt om je angsten te overwinnen.

    15 jaar
    8 maanden geleden
  • Heftig verhaal man!

    Twee kleine oplossingen die kunnen helpen:
    - Verbouw je kamer: zet je bed en alle meubels op een andere plek, indien mogelijk. Zorg dat de nieuwe muur waar je bed tegenaan staat, een andere kleur verf krijgt of een nieuw behangetje. Hierdoor lijkt het een hele nieuwe slaapomgeving, wat angsten kan wegnemen.

    - Creëer ‘witte ruis’ in je slaapkamer. Dit zijn eentonige rustgevende geluiden die je gedachten laten afdwalen, waardoor je minder gaat malen in je bed en je sneller in slaap valt. Als je even googelt op: ‘witte ruis slaapproblemen’ vind je speciale apparaatjes die deze geluiden maken. Ook zal er vast een (betaalde) app zijn die dergelijke geluiden kan maken. Witte ruis werd vroeger alleen voor baby’s en jonge kinderen gebruikt, maar wordt tegenwoordig ook steeds populairder onder jongeren en volwassen.

    Als dat allebei niet voldoende helpt, is een psycholoog verstandig. Velen vinden dat meteen zo’n heftig woord, maar bedenk dat er niets vreemd aan is: als je je arm hebt gebroken, ga je naar een dokter die je een gips geeft om zo een fysieke verstoring te repareren. Angsten zijn een geestelijke verstoring die door een psycholoog gerepareerd kunnen worden. Niets vreemds aan.

    Een belangrijke taak van een psycholoog is om je te leren om als een soort waarnemer over jezelf te kijken, waardoor je je eigen gedrag en handelen veel beter van een afstand kan bekijken, waardoor je deze veel beter kan analyseren en duiden. Hierdoor kan je voor jezelf verklaren waar angsten vandaan komen en hoe je deze op een positieve manier kan benutten (angsten zijn namelijk niet alleen maar negatief). Dit geeft je heel veel rust. Een psycholoog kan je hier heel goed bij helpen!

    22 jaar
    8 maanden geleden
  • Huisarts

    12 jaar
    8 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten