Skip to content
4 reacties
302 weergaves

Borderline issues wanhoop

Ik heb borderline, en ik heb er erg veel last van in mijn dagelijks leven. Ik ben erg gevoelig, ik ben vaak erg emotioneel, maar ook passievol en liefdevol, ik ben erg impulsief, en voel mij vaak onstabiel, ik weet vaak niet wie ik zelf ben, ik heb moeite om relaties aan te gaan met anderen, en als ik ze aan ga dan hou ik mensen toch nog op afstand, ik ben vriendelijk, erg sociaal en ik hou juist wel van mensen, maar aan de andere kant vertrouw mensen niet zo snel, en als ik je vertrouw dan hou ik nog altijd rekening ermee dat je mij kan steken in mijn rug, ik voel mij constant somber en depressief, ik voel vaak mij leeg, eenzaam, ik heb vaak kritiek op mezelf, ik kan het nooit goed doen vind ik: ik vind mezelf ook nooit goed genoeg, ik vermijd graag om dingen te ondernemen omdat ik geen risico’s wil nemen in het leven, ik heb een sociale angst, ik analyseer constant 24/7 alles wat ik doe of wat anderen doen, ik ben een overthinker, ik ben erg cynisch en het glas is altijd half leeg in mijn ogen, het lijkt netalsof niks kleur of een doel of zin heeft in het leven, ik kan mijn gevoelens vaak moeilijk onder woorden brengen, ik heb het gevoel dat mensen mij vaak niet begrijpen en maar raar vinden, ik heb ontzettend veel moeite met veranderingen, verlies, afwijzing en afscheid nemen, ik heb ook moeite met het accepteren van de dingen in het leven, ik denk vaak anders dan anderen, ik ben erg filosofisch en bewust, ik durf ook weinig te ondernemen omdat ik altijd angstig ben vanwege de manier hoe ik ben, ik ben een people pleaser en ben niet zo assertief en als ik te veel hebt gepikt/geslikt van anderen en ik dan assertief word dan is het alweer agressief of passief agressief. Door deze complexe karakter van mij, wat vooral komt door mijn borderline (denk ik) voelt het leven echt ondraaglijk aan voor mij. Ik voel mij vrijwel altijd somber, niet-begrepen, eenzaam, leeg, wanhopig en depressief. Soms loop ik ook met suïcidale gedachten rond, omdat het leven op zo een manier geen zin heeft. Ik loop helemaal vast met mezelf, in het leven, op school, in relaties, met vrienden, ik weet ook niet wat ik moet doen met mijn leven op deze manier. Het voelt aan als een kwelling en een straf om zo te zijn, als hoe ik ben. Herkent iemand zich in mijn verhaal of in bepaalde dingen die ik zeg? Of heeft iemand tips of een goede advies voor mij? Alvast heel erg bedankt.

21 jaar
2 maanden geleden

4 Reacties

  • Hallo jongeman van 21,
    Ik herken veel van wat je beschrijft in je verhaal: Ik vind het ook moeilijk om relaties aan te gaan en vertrouw niet snel mensen. Ik voel me ook constant somber, leeg en eenzaam. Ik ben ook kritisch op mezelf, vermijd ook vaak dingen uit angst en voel me onbegrepen door anderen, wat me het gevoel geeft dat ik misschien ook wel raar ben. Ik ben wat ongemakkelijk in sociale situaties, een people pleaser, niet assertief en heb ook weleens suïcidale gedachten.
    Ik heb geen borderline, maar ik ben wel een autistisch persoon, wat mijn leven ook ingewikkelder maakt. Ik heb helaas geen concrete adviezen voor je, maar het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent in het ervaren van dit soort problemen.

    Liefs,
    G

    19 jaar
    2 maanden geleden
  • Dag TS, Het doet mij plezier dat jij wat aan mijn reactie hebt gehad. Mijn reactie is natuurlijk maar een verhaal waar je op zich niet zo veel mee opschiet. Misschien het gevoel dat je niet alleen hoeft te zijn met je probleem. De volgende stap is dat jij nu echt hulp gaat zoeken van professionals en met jouw persoonlijkheid om leert te gaan zodat je gewoon kan functioneren in de samenleving. Dat je een beetje aangenaam leven kan hebben.

    Je noemt mij slim, intelligent en een goed mens. Misschien ben ik wel intelligent, maar intelligente mensen zijn niet altijd slim en of ik altijd zo goed ben is maar de vraag. Maar niettemin, bedankt voor je compliment.
    Je noemt jezelf een people people pleaser en dat geeft mij het gevoel dat jij misschien een te lage dunk van jezelf hebt, dat jij denkt niet veel waard te zijn, zodat je vindt dat je erg dankbaar moet zijn als iemand toch wat voor je doet.
    Dat kan gekomen zijn doordat jij veel negatieve opmerkingen hebt gehad als kind of daarna. Dat je op school of thuis gekleineerd werd. Misschien had je moeite in de omgang met anderen zoals klasgenoten. Dat je veel teleurstellingen hebt ondervonden. Dan verlies je je zelfvertrouwen.

    Het punt is, mensen zijn er voor om er voor elkaar te zijn. Daarom heet een samenleving een samen-leving. Jouw waarde als mens wordt niet bepaald door wat je allemaal kunt, wat voor diploma's je hebt, hoeveel je verdiend, maar door wat jij betekent voor anderen.
    Dat kunnen hele kleine dingen zijn. Iemand helpen met iets inladen in de auto, iets even vasthouden, je oude buurvrouw wat helpen met haar tuin, even boodschappen doen of de hond uitlaten voor iemand die ziek is, enzovoorts. Het kan ook iets groters zijn zoals een ziek iemand verzorgen, iemand met de studie helpen, vrijwilligerswerk, iemand die een puinhoop van het leven gemaakt heeft weer op weg helpen.

    Het hoeft niet altijd zo bijzonder te zijn, gewoon aardig zijn naar anderen betekent soms al heel veel. Niet door te pleasen, maar door oprechte belangstelling te tonen. Mensen het gevoel geven dat ze niet alleen zijn, dat ze gezien worden, daar gaat het om. Jij kan anderen dat gevoel geven door er te zijn als dat nodig is.

    Ik denk dat jij eens goed naar jezelf moet kijken en je afvragen of hoe jij jezelf ziet wel realistisch is. Het gaat er niet of wie of wat je bent, maar wat je doet met wie en wat je bent. Iedereen kan iemand anders blij maken door er te zijn voor die ander als die dat nodig heeft. Dat kan jij ook. Omdat je er bent.

    Of jij echt borderline bent of alleen maar een gekwetste ziel dat kan ik niet beoordelen, maar anderen kunnen dat wel. Geef het niet op, dat is nooit de juiste weg.

    23 jaar
    2 maanden geleden
  • M23 Echt heel erg bedankt voor je mooie en goede reactie op mijn verhaal. Je bent echt een intelligent en slim persoon dat merkte ik meteen. En je lijkt mij ook een erg aardig persoon. Dank je wel voor je adviezen. Ik hoop dat ik wat met je adviezen kan doen en het leven wat dragelijker of beter voor mezelf kan maken.

    21 jaar
    2 maanden geleden
  • Dag TS, Je vertelt een heel verhaal en ik begrijp dat het leven voor jou niet gemakkelijk is om het eufemistische te zeggen.

    Om te beginnen, je zegt dat je borderline hebt. Is dat een diagnose die jij zelf gesteld hebt of ben je onder behandeling, geweest misschien?
    Ik ben geen psycholoog maar een simpele elektrotechnicus, dus echt verstand van dit soort zaken heb ik niet. Daarom heb ik mij wat ingelezen in wat borderline eigenlijk is, maar dat is natuurlijk erg oppervlakkig.
    Wat ik wel meen te hebben opgemerkt is dat jouw verhaal toch niet dat van een typische borderliner is. Van borderliners lees ik dat ze vaak narcistisch zijn en narcisten hebben toch de neiging de schuld van alles bij anderen te leggen. Bij jou zie ik dat niet. Ik zie bij jou een groot verlangen naar contact met anderen en een onvermogen om dat te bereiken. Ik vraag mij dus af, weet jij zeker dat je borderline hebt en wat voor type dan? Er zijn vier hoofdtypen las ik.

    Voor borderline is geen medicatie beschikbaar, maar wel medicijnen die de symptomen kunnen verminderen. Er zijn ook therapien die jou kunnen leren om er beter mee om te gaan. Aan de ene kant lees ik dat het niet te genezen valt, aan de andere kant dat door therapie en de juiste benadering door je omgeving wel voor een groot deel te genezen valt. Het schijnt ook te maken hebben met jouw ervaringen met je leven hiervoor en je contacten met anderen.

    Ik ben dus niet deskundig op dit gebied, maar ik adviseer je wel om professionele hulp te zoeken, al was het maar voor een juiste diagnose. Therapeuten schijnen niet graag borderline patienten te behandelen omdat ze zo onvoorspelbaar en geneigd zijn tot liegen en manipuleren. Bij jou zie ik dat soort symptomen niet, maar het is natuurlijk alleen maar jouw ene verhaal waar ik op af ga.

    Ik vond een website waar je misschien wat aan hebt: stichtingborderline.nl/over-borderline/behandeling/

    Ik weet niet of je behandeling zoekt, maar te leven zoals je nu beschrijft, dat is toch niet vol te houden.
    Ik zie naast de problemen in jouw verhaal toch ook een hoop positieve karaktertrekken in jouw persoonlijkheid die jou in staat zouden moeten stellen goede relaties te onderhouden met anderen. Het zijn je angsten en niet rationele denkbeelden die dat verstoren. Borderliners door discussie van gedachten te laten veranderen en rationeler te laten denken schijnt heel moeilijk, zo niet onmogelijk te zijn, dus dat ga ik niet proberen. Maar, zoals eerder gezegd, hoe borderline ben jij eigenlijk? Ik denk echt dat je met een professioneel moet praten als je dat nog niet gedaan hebt.

    Veel sterkte en ik hoop dat je leven beter kan worden dan het nu is. Kom gerust terug als je nog wat vertellen wilt. H

    23 jaar
    2 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten