Skip to content
3 reacties
258 weergaves

Stemmetjes

Ik heb vaak een stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat ik iets moet doen, want anders gebeurt er iets slechts met iemand van mijn fammilie/gezin. het zijn geen slechte dingen maar dingen zoals iets recht leggen of als ik iets perongeluk met mijn linkerhand aan tik dat ik dan ook iets "perongeluk" met mijn rechterhand moet aan tikken. ook als iemandwaar ik om geef weg gaat zeg ik altijd hetzelfde omdat ik bang ben dat ze anders iets overkomt. het klinkt heel suf, maar ik denk dat ik wel ongeveer een tot drie uur per dag bezig ben met dit soort dingen. het maakt mij soms best wel bang. hebben andere mensen dit ook? en hebben jullie tips?

15 jaar
12 dagen geleden

3 Reacties

  • Dag meisje, Wat jij ervaart lijkt op iets wat ze een dwangneurose noemen. Je wordt mijn of meer gedwongen dingen te doen zonder dat daar een noodzaak voor is. Je zegt dat je er wel drie uur per dag mee bezig bent en dat is toch wel veel en ook heel vervelend.

    De vraag is, hoe is het gekomen en belangrijker, hoe kom je er van af? Om te beginnen kan je er zelf tegen vechten. Als een stem je iets opdraagt dan kan je denken, waarom moet ik dat doen? Gebeurt er echt iets ergs als ik het niet doe?
    Als rationeel nadenkt dan moet je wel begrijpen dat er helemaal niets ergs gebeurt als je niet doet wat die stemmen zeggen. Je kan proberen ze te negeren en tegen die stem zeggen Ga weg!
    Wat ik ook lees is dat jij je moet inbeelden dat je in een mooie groene omgeving bent. Je hebt een volumeknop en daarmee draai je dan die stemmen langzaam weg.

    Het kan zijn dat jij in je leven, nu of vroeger, vervelende dingen ervaart of hebt meegemaakt. Hoe is de relatie met je ouders? Hoe gaat het op school? Heb je vriendinnen? Doe je aan sport? Ga je op tijd naar bed en slaap je goed?
    Dat zijn allemaal dingen die van invloed kunnen zijn.

    Wordt het niet minder, praat er over met je ouders en ga naar je huisarts. Die kan je verwijzen voor therapie die het jou makkelijker maakt om er mee om te gaan.

    Blijf er niet mee lopen. Lukt het jou zelf niet om er van af te komen, zoek dan hulp! Sterkte!

    23 jaar
    12 dagen geleden
  • Ik heb dit ook gehad. Dit heet Dwangneurose. Ik zou het echt met je huisarts bespreken want dit wordt steeds erger. Ik moest nadenken over welke handeling ik misschien kon laten en welke belangrijk waren. Ik deed bijvoorbeeld altijd een deur 3x dicht. Het lukte me om dat 1x te doen en toen gebeurde er niks ergs dus toen werd het ook gemakkelijker die andere dingen te laten. Ik sla alleen na bepaalde treden over op de trap en zeg als ik ga slapen altijd hetzelfde tegen mijn ouders. Verder gaat het nu heel goed.

    16 jaar
    12 dagen geleden
  • Er zijn volgens mij best wel veel mensen die dit soort dingen hebben en doen.
    Alleen bijna niemand gaat dat zomaar vertellen.
    Maar misschien kan het je wel helpen om erover te praten met iemand.
    Bijvoorbeeld je ouders of een vriendin.
    En anders de huisarts daar kun jij ook gewoon heen zonder dat je ouders het hoeven te weten.
    En de huisarts mag het niet eens doorvertellen aan wie dan ook.
    Als je er echt last van hebt kan de huisarts je doorverwijzen naar een deskundige.

    Je kunt ook zelf proberen om ermee te stoppen.
    Gewoon een keer proberen om dat stemmetje te negeren. En dan kijken of er iets mis gaat.
    Zeer waarschijnlijk gebeurt er gewoon niks ergs.

    Succes

    17 jaar
    12 dagen geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten