Skip to content
6 reacties
258 weergaves

relatie met een autist

Na een enorme ruzie een paar dagen geleden heeft mijn vriend mij verteld dat hij autistisch is. Het ging om iets heel stoms, het kwam er op neer dat hij niet kon hebben dat dingen op een andere manier gingen dan hij in zijn hoofd had. Toen kwam het er ineens uit. Nu weet ik niet precies wat ik hier mee moet. Aan de ene kant is hij natuurlijk nog steeds dezelfde jongen. Aan de andere kant, sommige ergerinissen die ik aan hem had, zoals dat hij zich zo weinig van mijn gevoelens aan trekt, misschien dus gewoon omdat hij het niet snapt, komen nu in een heel ander daglicht te staan. Heeft iemand ervaring of zo? Is het een goed idee om een relatie met een autist te hebben?

17 jaar
11 jaren geleden

6 Reacties

  • Ik ben zelf ook met een autist, we hebben de laatste tijden heel veel ruzies gemaakt omwille van dat hij altijd slechtje ideetjes over mij heeft, hij is ook erg jaloers.. Soms kan hij me ook uitschelden als er iets niet gaat.. Ik heb paar keer stop in ons relatie willen zetten maar dat lukt niet, dwingt mij om bij hem te blijven en zegt bedreigend dingens tegen mij zoals; als je het uitmaakt ga ik voor je huis komen "wilt me ik verwarring brengen"(omdat ik moslim ben en mijn ouders weten namelijk niet dat we samen zijn) Soms ben ik kwijt, toen ik de eerste maanden met hem was, ging alles perfect.. Endan is er een "dwalging" gekomen, ik dwalg soms van zijn manieren.. Hij wilt meestal gelijk hebben. Hij is de meneer die alles weet.. En dat "degouteerd" me erg.. Nu zijn we nog atlijd samen en ik heb altijd ideetjes van hoe zou ik het met hem uit kunnen maken. Ik zit vast.. Graag wil ik jullie advies

    Groetjes allemaal xx

    18 jaar
    10 jaren geleden
  • Zelf heb ik ook een relatie met een autist. We waren eerst erg goede vrienden en toen hij me gevraagd had was ik ook verrast, want ik was ook op hem. Zo hebben we een tijdje lang elkaar alleen nog maar beter leren kennen. Ik wist dat hij autistisch was en dat hij aan sommige dingen niks kan doen. Zoals hij heeft altijd een schema en hij snapt je gevoelens soms niet. Verder is hij lief en aardig en best wel gezellig. Alleen ik kan er niet mee omgaan ik raak er zelf gestresst. Ik ben juist een persoon die alles vergeet, niet met schema's kwn werken, dodelijk ziek veel praat over gevoelens enzo, spontaan, en een rommelmiep en nadat ik hem beter heb leren kennen snap ik dat wij niet bijelkaar passen. Er zijn waarschijnlijk meiden genoeg die hem leuk vinden en hem ook de steun kan geven voor zijn autisme wat ik niet kan, ik hoop ook dat hij diegene vind maar ik weet.1 ding zeker ik ben de ware niet

    17 jaar
    10 jaren geleden
  • Hoe gaat het intussen?

    Hoi meisje van 17, geen idee of jullie nog samen zijn, maar ik duim er wel een beetje voor. Dapper dat hij het je verteld heeft, en dapper van jou dat je naar hem als persoon blijft kijken. Als jullie nog samen: ik heb ook niet veel tips, maar komende uit een familie vol 'autisten': onthou dat het mensen soms 'star' lijkt te maken, maar dat de meesten heus dingen kunnen leren. Zoals de jongen van 18 al zei: praten, praten. Je moet denk ik van praten houden om samen te zijn met iemand met autisme/trekjes daarvan. Vaak weten mensen in onze familie ook niet goed hoe te reageren. Ze voelen heus wel aan dat het niet goed gaat met iemand, maar ze klappen in elkaar, bang voor de afwerende reactie die iemand kan hebben. Misschien gaat het beter gaan als jullie zekerder worden van jullie gevoelens en elkaar volledig durven te vertrouwen? Succes!!! En geniet ervan, als jullie nog samen zijn.

    23 jaar
    10 jaren geleden
  • Helaas

    Helaas heb ik zelf geen ervaring met relaties. Ligt voor een gedeelte aan autisme maar ook een heel eind aan mij. Mensen met autisme houden van duidelijkheid, dus als je je vriendje er op wijst dat je je bijvoorbeeld niet lekker voelt en hem eventueel er op wijst wat je graag wilt dat hij op dat moment NIET doet, lijkt het me voor hem al een stuk duidelijker. Dit is het enige wat ik aan tips kan geven.

    18 jaar
    11 jaren geleden
  • Beste jongen 18

    Bedankt voor je reactie:) Ik heb hier zeker wat aan. Het was misschien wat te heftig om meteen aan uitmaken te denken. Ondanks onze problemen af en toe ben ik gek op mijn vriend en hebben we het meestal heel leuk samen. Ik denk nu dat veel van onze problemen voortkomen uit dat hij het gewoon niet door heeft als ik niet lekker in mijn vel zit en chagrijnig ben. Dat hij echt graag lief voor me wil zijn als ik me niet fijn voel, maar dat hij gewoon heel vaak niet door heeft dat ik me niet fijn voel. Ik wil hier graag een oplossing voor vinden, maar ik weet niet goed hoe.
    Heb jij ervaring met relaties? En heb je misschien tips voor mij om onze relatie te verbeteren?

    17 jaar
    11 jaren geleden
  • Je relatie

    Ik ben zelf autistisch en het idee om een relatie met een autist te hebben is niet persé een slecht idee... het gaat in een relatie ten slotte om de persoon en niet om de stoornis/ziekte die er aan vasthangt. Nu je weet dat hij autistisch is, heb je een verklaring voor bijvoorbeeld waarom hij zich zo weinig aantrekt van jouw gevoelens. Een van de mogelijke kenmerken van autisme is namelijk het verminderde empathische vermogen. Pas wel op dat je niet alles er op afschuift. Maar de wetenschap dat hij autisme heeft betekent voor jou dat je er rekening mee kan houden (dus dat hij niet alles meent wat hij zegt bijv.) en geeft hem een vertrouwenspersoon waarmee hij er evt. aan kan werken. Hier moet hij echter zelf mee komen en niet jij. Verder moet je hem gewoon zo blijven behandelen zoals je altijd hebt gedaan. Zoals je zegt is hij niet ineens iemand anders omdat je hebt ontdekt dat hij autisme heeft. Benadruk bij hem dat autisme hebben niet, ikzelf en vele 'mede-autisten' hebben hier een schijthekel aan. Uitmaken doe je pas op het moment dat die relatie strandt. Let op: autisme is hiervan niet de oorzaak, hooguit een versterkende factor. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. (;

    18 jaar
    11 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Slaap lekker!

    Slaap lekker!

    Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 jongeren af en toe slecht slaapt. Het wordt vervelend wanneer je langere tijd problemen met slapen hebt. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je beter slapen? Je leest het op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Slaap lekker!
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen
  • Bang voor de tandarts

    Bang voor de tandarts

    Bloedend tandvlees, plaque op je tanden en uit je mond ruiken? Liever niet! Maar wat als je bang bent voor de tandarts? Je leest onze tips op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Bang voor de tandarts
  • Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

    Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

    Zanzu.nl is een website over seksualiteit en seksuele gezondheid. De informatie is in veel talen beschikbaar.

    Ga naar Zanzu.nl over Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld
  • Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

    Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

    Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die zich nu ook in Europa verspreidt. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Je leest er meer over op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten