Skip to content
2 reacties
799 weergaves

Ik ben er klaar mee

Hoi ik ben iemand van 17 jaar, ik hou van sporten en van veel dingen ondernemen. Ik heb astma en dat is eigenlijk na een aantal problematische jaren erg weg gezakt, maar nu is het terug. Sinds 2 weken geleden is het foute boel. Ik heb met de arts gesproken en ik mag de medicatie verhogen dan denk je fijn maar daar krijg ik hartkloppingen, rillingen en hoge hartslag van dus is er nog maar een optie prednison.
Ik ben begonnen met de kuur en heb erg last van buikpijn en misselijkheid en natuurlijk nog die benauwdheid. Ik ben er klaar mee en ik wil gewoon weer mijn oude leventje leiden; lekker sporten, naar school strijden voor een diploma en natuurlijk gewoon onder de mensen zijn. Wat kan ik doen als ik me zo rot voel om toch nog vrijelijk te kunnen worden?

17 jaar
4 jaren geleden

2 Reacties

  • Heb je Ventolin puffertjes al geprobeerd? Bij mij werken die het beste, en het is geen cortisone. (Cortisone werkt bij mij niet tegen astma, alleen als zalfjes tegen eczeem wel.) Wel opletten: als je Ventolin puffertjes neemt, mag je niet aan competitiesport doen, want het staat op de verboden lijst. Maar ik doe sowieso niet aan sport, gewoon wandelen en fietsen is al "sport" genoeg als je astma hebt.

    Maar bij astma veroorzaakt door dieren zoals katten helpt Ventolin bijna niet bij mij. Dat is naar 't schijnt een allergische reactie op hun huidschilfers, of de eiwitten daarin? Dus heb jij recent misschien dieren in huis gehaald? Of een vasttapijt, waar ook veel huidschilfers in kruipen?

    Vroeger toen ik kind was, tussen 6 en 10 jaar, had ik altijd heel erge nachtmerries en hallucinaties tijdens een astma-aanval. Ik droomde/hallucineerde dat ik in een oorlog in de tijd van Napoleon neergeschoten werd en urenlang in de sneeuw lag te sterven en te stikken in het bloed, terwijl de legers met tromgeroffel voorbijmarcheerden. Ik lag natuurlijk echt te stikken, maar dan van de astma. Als ik het licht aanknipte, was het even iets beter. Maar zodra ik mij terug neerlegde en mijn ogen sloot, begon die horror opnieuw.

    Dus soms vraag ik mij af of ik al eens eerder geleefd zou hebben, in een vorig lichaam? En of ik dan echt in die oorlog doodgeschoten zou zijn? En dat mijn dromen eigenlijk herinneringen zijn aan mijn dood toen, want ze zijn altijd identiek hetzelfde. Dus zou die astma misschien door zulk extreem trauma veroorzaakt kunnen zijn? Zoals fantoompijnen bij mensen die ledematen kwijt zijn, maar dan nu over meerdere levens heen? Ik weet niet of dit mogelijk is, maar ik weet ook niet of het onmogelijk is, zie je? Stel dat het dit zou zijn - als - dan is het ook logisch dat pillen die je vandaag neemt in je huidige lichaam, niet gaan helpen tegen sterven in een vorig lichaam. Ik weet dat het allemaal heel raar klinkt, maar als pillen niet veel helpen, dan moet je wel andere mogelijkheden onderzoeken, hoe bizar ook. Alhoewel, bizar? Alle mensen in het verre oosten in India en China geloven hierin, dat zijn er 4 miljard. Dus zo zeldzaam is het ook weer niet.

    18 jaar
    4 jaren geleden
  • Wat vervelend! Ik heb zelf ook asthma maar sporten dat zit er niet meer in. :( misschien kan je lekker gamen met je vrienden! dan ben je met mensen of wat lekkers bakken en je verdiet weg eten! kan je de restjes altijd nog naar anderen brengen voor wat menselijk contact

    20 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Slaap lekker!

    Slaap lekker!

    Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 jongeren af en toe slecht slaapt. Het wordt vervelend wanneer je langere tijd problemen met slapen hebt. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je beter slapen? Je leest het op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Slaap lekker!
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen
  • Bang voor de tandarts

    Bang voor de tandarts

    Bloedend tandvlees, plaque op je tanden en uit je mond ruiken? Liever niet! Maar wat als je bang bent voor de tandarts? Je leest onze tips op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Bang voor de tandarts
  • Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

    Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

    Zanzu.nl is een website over seksualiteit en seksuele gezondheid. De informatie is in veel talen beschikbaar.

    Ga naar Zanzu.nl over Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld
  • Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

    Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

    Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die zich nu ook in Europa verspreidt. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Je leest er meer over op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten