Skip to content
127 reacties
5408 weergaves

als jongere in een rolstoel zitten door perthes

hallo ik woon en België ik zit sinds kort in een rolstoel door perthes. Ik wou vragen of er op dit forum nog jongeren zijn die in een rolstoel zitten en of ze er iets over willen zeggen, waarom, of het tijdelijk is of blijvend, en al wat je maar wil zeggen.

Ik ga beginnen met mezelf. 13 was een rotjaar voor mij. Eerst kreeg ik te horen dat ik een lui oog had, en moest ik mijn goed oog heel de tijd afplakken en een bril met een heel dik glas aan de kant van het het lui oog dragen. Mijn goed oog rechts moet afgeplakt blijven zodat mijn hersenen leren zien met het luie oog, dus zie ik slecht en wazig, maar het betert heel traag. Zo naar de school was niet leuk en zorgde voor veel reactie .Ik ga het nog en hele tijd moeten doen tot het beter is.

En ik begon meer en meer pijn te krijgen aan mijn been. Tot het zoveel pijn had dat we naar het ziekenhuis moesten. Het bleek de ziekte van perthes te zijn. Het bot van je heupkop gaat bij perthes kapot door te weinig bloed en dan moet die daarna terug aangroeien. Dat kan lang duren en het moet in de juiste vorm. Het is ook pijnlijk. Omdat ik al ouder ben en bijna heel mijn heupkop betrokken is is het heel ernstig en ik mag mijn heup niet meer belasten. Ik moest van de dokters direct een rolstoel in. Ik mag voor heel lang niet meer stappen, alleen wat korte stukjes met krukken en zonder dat been te gebruiken, zeker 2 jaar, en moet denkelijk 4 jaar in een rolwagentje. Maar ze zeggen omdat het zo ernstig is dat ik ook daarna als het beter is mijn heup niet te zwaar zal mogen belasten en dan zal ik korte stukken mogen stappen maar ga ik lange stukken in de rolstoel moeten zitten. Elektrisch fietsen gaat dan wel lukken maar lopen of springen of gewone sport niet meer, enkel rolstoelsport. Anders moet ik veel te jong een kunstheup krijgen en die gaan niet mijn hele leven mee. Dus helemaal over gaat het nooit echt zijn.

Dat kwam hard aan en in het begin was ik boos op de dokters, wat dom was. Ik heb gelukkig wel een paar goede vrienden (een vriend en een vriendin) die mij geholpen hebben. En ik heb een meisje leren kennen dat ik heel leuk vind. Ze zit ook in een rolstoel, is geboren met een open rug en kan niet stappen, maar ze is heel knap en badass en kan echt bijna alles doen. Ze is geweldig en dat ze nu mijn lief is helpt heel veel

Door mijn beste vriend was ik ook bij de scouts gegaan en die hebben mij ook gesteund toen ik dan in dat karretje belande. Ik zit wel in een jongere groep, bij de jongverkenners zou de rolstoel te moeilijk zijn want die doen heel veel met de fiets. Mijn beste vriend is nu mijn buddy bij de scouts om mij te helpen.

Ik heb nu nog een huurrolstoel maar ga mijn eigen rolstoel krijgen. In het begin vond ik dat een kutidee, maar nu ben ik dat huurding wel moe. Ik heb het er nog allemaal moeilijk mee, de ene dag is beter dan de andere, maar tracht nu wel zo goed mogelijk overweg te kunnen met dat rolwagentje zodat ik wat zelfstandig ben.

Als er nog iemand is in een rolstoel graag jouw ervaring.

14 jaar
3 jaren geleden

127 Reacties

  • Beste vriend, je ziet het onderaan, we maken het weer te bont met al die reacties. Ik denk dat jij hier op het forum wel ruimschoots recordhouder posten bent.

    Nu serieus. Ik denk dat het goed is dat jij weer eens een paar leuke uren met je vrienden hebt gehad. Wat leuk toch die stoere en zijn vriend, ik moet er steeds even om lachen als ik aan hem denk.
    Ja, ik zei het al eerder, jij houdt veel van je lief maar het is een hele moeilijke liefde die eigenlijk veel te zwaar is voor iemand van jouw leeftijd. Vorige week ben ik door mijn rug gegaan toen ik een tegel van 47 kilo op de verkeerde manier uit de auto tilde. Een helse pijn, ik kon niets meer. Als ik op bed lig kom ik er bijna niet meer uit. Als ik mij beweeg vreselijke pijnscheuten. Als ik er aan denk dat dit voortaan zo zou blijven dan weet ik niet wat ik zou doen. Voor jouw lief is dat realiteit. Met mij gaat het gelukkig langzaam wat beter, maar met jouw lief niet. Heel zorgelijk.

    Ik kan begrijpen dat jij daar erg mee zit. Je houdt van haar en je liefde zo te zien lijden en er niets aan te kunnen doen, dat moet ook jou veel pijn doen. In je vorige post schreef je al dat wat jou is overkomen daarmee vergeleken niets voorstelt.
    Het enige wat je kan doen is er veel met je lief en met anderen over praten. Ik kan mij voorstellen dat jij je ook wel eens schuldig voelt als jij plezier hebt met anderen en dan aan je lief denkt. Ik denk dat zij jou dat gunt. Als jullie allebei in een depressie zitten dan schiet je daar niets mee op. Op een of andere manier moet jij je weer kunnen opladen om het aan te kunnen. Ik denk dat de zondagen als jij naast haar ligt en haar liefkoost de gelukkigste momenten in haar leven zijn. Momenten waar ze vast van gedroomd heeft maar die ze nooit verwacht had echt mee te maken. Hoe zij is geeft je verdriet, maar wat jij voor haar bent moet je toch ook gelukkig maken.

    Die mooie is dus best een aardige jongen. Ik vindt het heel mooi dat jij zo goed met stoere en zijn vriend om kan gaan. Niet iedereen is zo ruimdenkend als het gaat om twee jongens die met elkaar liggen te knuffelen. Liefde en vriendschap zijn altijd mooie dingen en die maken het mooiste in de mens wakker, wie het ook is en hoe ze dat ook beleven. Stoere is jouw vriend en jij die van hem en daarom denk ik dat jij het fijn voor hem vindt dat hij mooie heeft. Bovendien heb jij er een vriend bij, leuk toch! Zo heb jij in die pas veertien jaar die je er nu bent al heel wat geleerd over het leven, heel wat meer dan sommigen die twee of drie maal zo oud zijn als jij. Je bent al een oude ziel in een jong lichaam aan het worden zou je kunnen zeggen.

    Nu moet je dus weer een nieuw topic gaan bedenken. Je kan het natuurlijk Perthes deel twee noemen, maar de laatste tijd gaat het meer over jouw liefde voor dat meisje. Misschien zou je dat in de titel moeten zetten en dan kan je het weer hier posten, maar je kan het ook bij liefde en verkering of vriendschap zetten. Dan wordt het waarschijnlijk meer gelezen en krijg je misschien ook meer reacties van anderen dan ik. Leuker voor jou lijkt mij. Als je dat doet zou ik geen naam van ziektes in de titel zetten, maar iets met moeilijke liefde en geluk of vriendschap bijvoorbeeld. Het moet iets positiefs en iets intrigerends hebben.
    Denk er maar eens over na, dan zien we het wel. Sterkte maar weer met alles!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • ik ben deze weekend bij stoere en mooie geweest. Viel echt mee hoor, ze hangen echt niet heel de tijd rond elkaar lol. Mooie is eigenlijk wel OK, hij zei dat hij het knap van mij vind dat ik het volhou met dat oog en die heup. We hebben wat rondgehangen, had ik echt wel nodig na alles. Lekker stom en crazy.

    Met mijn lief gaat het echt niet zo goed. Ze heeft veel pijn, probeert het te verbijten, maar ze zal nog meer moeten platliggen door die pijn. Echt rottig..

    Van de redactie: Omdat dit topic al best veel reacties heeft vraag ik jullie om even een nieuw topic aan te maken. Deze wordt soms wat langzaam met laden ;)

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • ja het is helemaal niet makkelijk voor mijn lief. Ik denk niet dat ze het geaccepteerd heeft maar ze doet wel haar best. Het is echt moeilijk, ze moet altijd haar korset met die hoofdschelp dragen, heel de tijd, behalve als ze plat ligt, en zelfs dan heeft ze ook nog een halskraag en leggen ze haar hoofd vast in een soort hoefijzerkussen. Nooit eens echt normaal kunnen bewegen, zeker nooit haar nek. Het moet heel erg beperken, maar ze is lief en ze lacht steeds als ze mij ziet aankomen, zelfs al heeft ze het moeilijk. Ik vind ze echt geweldig zelfs al zit ze nu altijd in dat nare ding.

    ik ben zo veel mogelijk bij haar dus heb ik niet heel veel tijd over, behalve voor school, want anders worden ze thuis boos. Maar ik weet dat het voor haar heel belangrijk is, ze houdt het vol dank zij mij.

    ik ben dus heel veel met mijn lief bezig, maar als ik zie hoe dat haar gelukkig maakt wil ik dat niet anders. En ze kan nog overal mee naartoe in dat korset en die nieuwe stoel, zeker als ik beter zal zijn en haar zelf zal kunnen helpen. Ze mag zich niet opsluiten, laat ik niet toe. En het voelt ook goed dat ik dat allemaal doe.

    het is mijn meisje en ik ben eigenlijk heel trots op haar. Misschien raar maar zo is het.

    Maar dus heb ik niet veel voor al het andere tijd vrees ik. Ik denk niet zo veel meer over mijn eigen shit dat komt wel goed.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste vriend, Jij zegt dat jij een grotere zeur bent dan je lief. Kom je daarom zo vaak hier omdat je niet te veel je ouders en je vrienden er mee wil lastig vallen? Dat is goed hoor, en heet attent. Dit forum is tenslotte om te vragen en te klagen.

    Dat van die zit volley noemde ik omdat ik dacht dat het wel leuk zou zijn als jij ook eens een feestje had of andere leuke dingen waar jij niet een uitzondering bent. Met een beetje geluk is het voor jou allemaal maar tijdelijk natuurlijk, maar tijdelijk kan toch nog wel een tijdje duren.
    Je hebt ook je andere dingen, je scouts, en je uren met je lief op zondag ga je er niet voor opgeven en dan heb je school die ook wel wat tijd zal kosten. Als het teveel wordt, jammer dan.

    Waar het om gaat is dat jij het een beetje leuk hebt in je leven. Het leven is niet altijd leuk natuurlijk maar soms moet je toch plezier kunnen hebben en de moeilijke dingen even vergeten, vooral als je jong bent. Als je eenmaal volwassen bent dan komen er nog genoeg problemen die bij het leven horen, vooral het leven met anderen.

    Ja, de buitenkant van een mens is wat je ziet, maar de binnenkant is wat je leert kennen en waar je van gaat houden als je die eenmaal hebt ervaren en het heeft je geraakt. Waar jouw lief mee moet leven is niet gemakkelijk maar ze weet dat het nu eenmaal zo is en ze heeft het geaccepteerd. Ze wordt omringt door vriendschap, liefde en zorg en daardoor kan ze het dragen. Er zijn dingen die zij niet kan en nooit zal kunnen, maar er zijn andere dingen die wel kunnen en die je ook veel plezier kunnen geven. Zo kun je toch een redelijk goed leven hebben.

    Jij weet nu hoe het kan gaan in het leven en daardoor zal jij nooit meer dezelfde zijn als die jongen van twee jaar geleden en ook nooit dezelfde zijn als je geworden was zonder al die beproevingen. Of dat goed of slecht is dat weet je later. Je hebt offers moeten brengen, maar ik denk dat je een beter mens gaat worden.

    Het beste maar weer en klaag en vraag maar zoveel als je wilt, daar is het forum voor nietwaar? Fijne dagen!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • ja er is veel gebeurd en veranderd. Het is natuurlijk niet leuk voor mijn lief dat zij zo veel afhankelijker is en er nu altijd heel stijf in dat korset moet zitten. Ze moet het ook altijd dragen behalve als ze plat ligt. Ze vind dat heel erg maar ondertussen zie ik dat ze dezelfde is ondanks dat en het zit goed tussen ons. Ze is niet boos of heel de tijd aan het kniezen hoor. Eigenlijk doet ze het heel goed. Soms klaagt ze wel eens over die kin en hoofdsteun of vraagt ze aan haar ouders of ze de hoofdband niet mag uitdoen (ze zeggen toch altijd nee) maar meestal is ze echt heel sterk en draagt ze alles zonder gezeur en is het nog steeds leuk samen. De rest zien we wel. Ik ben een grotere zeur dan zij lol.

    Die fuif had ik niet zo veel van verwacht. Ben wel blij dat ik het gedurft heb.

    ja die volley. Ben al eens mee geweest om te kijken en eens geweest naar de jongerengroep. Ze doen niet alleen volley in de jongerengroep ook andere dingen om te bewegen maar al zittend om voor te bereiden. Ik ga moeten zien of ik het doe, en hoe het zit met de uren om te combineren met de scouts.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste vriend, Ik heb het gevoel dat jij van binnen toch wel een beetje in de war bent vanwege alles wat er met jou en om je heen gebeurt. Die fuif heeft je aan het denken gezet en ook wat die anderen zeggen. Liefde, verliefd zijn, is een heftig gevoel. Dat heeft grote invloed op je leven. Sommigen begrijpen niet waarom jij het niet uitmaakt, maar die hebben dan nooit dat soort gevoelens van verliefdheid ervaren.
    Je loopt er vast weleens aan te denken hoe het verder zal gaan, maar dat heeft niet zo veel zin. Je weet hoe jij vandaag bent en wat jij vandaag voelt, maar hoe het morgen is dat zie je morgen pas. Als jullie vriendschap jullie gelukkig maakt dan is dat heel fijn en dan moet je daar blij mee zijn.

    Iedereen om jou heen heeft ook zijn liefje gevonden begrijp ik, Stoere, je zus, alleen je buurmeisje nog niet, maar dat komt ook nog wel.
    Er komen ook vast nog wel meer fuiven en dan kan je altijd nog zien wat je doet. Heb je nog gedacht over dat zitvolleybal? Jij als enige in die rolstoel op die fuif was niet zo leuk. Bij dat zitvolleybal is iedereen hetzelfde en misschien dat die ook nog wel eens een fuif hebben waar jij bij kan zijn.

    Je hebt nog veel toekomst voor je liggen en daar zullen veel gelukkige moment zijn maar ook moeilijke. Zo is het leven nu eenmaal. Probeer plezier te hebben met je lief en je vrienden en werk aan je toekomst. Je leert en studeert, dingen worden beter, jij krijgt liefde en je geeft liefde en daar wordt je gelukkig van. Fijn weekend!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • ja ik had niet echt veel van die fuif verwacht. Kon er niet echt veel gaan doen. Maar best wel moedig zo te gaan. Vroeger had ik mij verstopt. Wat er gebeurd is met mijn lief speelt wel een rol.

    Velen moeten denken waarom maakt hij het niet uit met zijn lief. Maar dat wil ik nu net niet.

    Ik heb mij met al dat niet zoveel met stoere beziggehouden de laatste tijd, enkel bij de scouts en op school. Veel zoenen in publiek met zijn vriend doet hij niet hoor, hij wil niet dat het te veel opvalt denk ik.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Die fuif was dus niet echt leuk voor jou. Had je er meer van verwacht?
    Het moet moeilijk zijn om te weten hoe het vroeger was en hoe het had kunnen zijn als je die nare dingen niet had gehad. Je schrijft dat je volgend jaar voorzichtig mag proberen om met hulp van krukken weer te lopen. Dat is wel iets om naar uit te kijken natuurlijk, maar het duurt nog een hele tijd. Gelukkig dat het met je oog ook beter blijft gaan.

    Op de fuif voelde jij je genegeerd door sommigen. Misschien wisten ze niet zo goed wat ze met je aan moesten. Ik heb niet helemaal een beeld van wat er gebeurt op een fuif want ik ga nooit naar fuiven. Muziek, wat drinken, hapjes, met elkaar praten en ook wat dansen neem ik aan.
    Sommigen zullen daar gekomen zijn met een vriend of vriendin en als je verliefd bent dan heb je vooral oog voor je lief. Zelfs voor stoere was dat zo begrijp ik.
    Voelde jij je ook wat verwaarloosd door hem nu hij die mooie vriend heeft? Hij is vast en zeker (of zeker en vast zoals jullie in Belgie zeggen) nog steeds jouw vriend, maar ja, misschien dat mooie in zijn ogen belangrijker is geworden. Dat vind jij misschien een beetje jammer, maar vergeet niet dat hij jouw vriend was toen anderen je in de steek lieten en dat ook gebleven is. Ik denk dat stoere een goeie kerel is. Als mooie en stoere staan te zoenen dan gun je ze dat en kijk je maar de andere kant op ;-). Mooie is ook nog een aardige kerel, dus eigenlijk heb je er een vriend bij!
    Ik weet zeker dat jij blij voor hem bent dat hij iemand gevonden heeft die net als hij is en waarbij hij zichzelf kan zijn, en waarmee hij net als jij met jouw lief gezellige en lieve momenten kan beleven. Ik denk dat hij een beetje verliefd op jou is geweest, maar wat hij wilde kon jij niet voor hem zijn. Zoals het nu is is het beter.

    Het is heel fijn voor jouw lief dat zij zo is opgebloeid door jullie vriendschap. Het is moeilijk voor te stellen voor een gezond iemand, zelfs voor jou denk ik, hoe je tegen het leven aankijkt als je zulke beperkingen hebt. Jullie zijn nog erg jong, dus er liggen nog heel wat jaren voor je. Wie weet wat ze allemaal nog uit gaan vinden. Misschien dat het op een dag toch mogelijk is om iets aan die rug te doen.

    Jij vindt het fijn om zondags bij je lief te zijn. Bij veel mensen die een relatie hebben en in problemen komen is dat vaak omdat ze niet meer met elkaar kunnen praten. Ze zijn op elkaar uitgekeken. Als je elkaar niets meer te zeggen hebt dan houdt het op. Voorlopig hebben jullie elkaar nog wel wat te vertellen en ik denk dat jij een behoorlijke babbelaar bent. Liefde zit in het hoofd. Je wilt je lief zien en voelen, maar wat je van binnen voelt is het belangrijkste.

    Op je post hier voor heb ik niet gereageerd omdat ik niet goed wist te schrijven waar jij wat aan had. Je vertelde wat je voelde voor je lief en wat moet ik daar van zeggen? Nu heb ik weer wat meer te vertellen dus krijg je een reactie. Als ik af en toe niet reageer is dat dus niet omdat ik geen zin meer heb maar omdat ik dan het gevoel heb dat het die keer niet echt nodig is. Ik hoop dat je dat niet erg vindt. Ik blijf je volgen en reageren al moet ik natuurlijk met forumpensioen als ik J24 wordt. Maar misschien loop je dan al en heb je geen pleister en rare bril meer.

    Ik wens je maar weer het beste en fijne dagen met je vrienden en je lief!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • de fuif vond ik niet zo leuk. Ik heb me er wel wat verveeld. Veel mensen staarden eerst wel naar mij maar daarna leek ik wel onzichtbaar. Gelukkig waren mijn vrienden er en waren er ook andere die ik kende zoals mijn zus en langhaar en zo. Maar veel kon ik er niet doen. Stoere was veel bezig met zijn vriend. Maar wel dat het niet te hard opviel, nu je weet wel.

    Mijn lief gelooft nu echt zelf dat ik blijf en dat maakt haar wel wat blijer. Het is allemaal nog moeilijk maar ze lacht terug nu en dan. Zeker als ze mij ziet, dat is wel leuk. En ik ben zondag weer bij haar geweest. Ze ligt dan zondag wel veel tijd plat in bed, maar toch is het eigenlijk wel leuk samen de tijd doorbrengen. Ze is daar echt blij om.

    Ik geraak het stilaan gewoon. Ik heb zondag ook met ergo gebabbeld. En die zei dat dank zij mij ze echt wel betert, jammer genoeg niet haar rug zelf, maar gelukkig wel hoe ze er mee omgaat. Hij zei ook wel dat het niet meer terug zoals ervoor zal zijn, maar dat weet ik natuurlijk. En voor mij moet dat ook niet, zoals je zegt, met dat korset is haar rug beschermd en dat is goed.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • de rolstoel gaat er nog een hele tijd zijn hoor, zeker volgende zomer nog, binnen een aantal maanden enkel heel voorzichtig gedeeltelijk gewicht zetten met hulp van krukken. Maar het is een begin en het gaat beteren dat weet ik. Ik moet geduld hebben.

    Dat oog betert terug, nu ik opnieuw afplak, maar het gaat traag.

    Ik denk dat dit allemaal ook geholpen heeft met hoe ik nu voel over mijn lief.

    Mijn lief ik doe dit ook voor mezelf hoor, ze is mijn lief. Mijn ma steunt me er heel erg mee en helpt haar ook. Ze is nog heel onzeker en vind het erg dat ze nu minder zelfstandig is en het zo opvallend is, vooral die steun rond haar hoofd en die 'gehandicapten' rolstoel. Maar ze is heel moedig en gaat naar buiten met mij en haar vriendinnen, en doet echt al terug veel. En het is goed dat het niet zo ernstig is dat ze een zware en gevaarlijke operatie moet krijgen. Als ze down is dan vertel ik het idee van de 'bloem' dat vind ze zo mooi.

    Ik vind ze nog steeds geweldig en ze kan ook nu nog heel schattig zijn. Die kinsteun duwt haar kin wat omhoog en haar kaakjes wat bol, en dan moet ze zo over die kaakjes en haar neusje naar mij kijken en dat is zo cute. Of als ze lacht dan komt haar onderlip tegen de kinsteun en dan krult ze haar lip over haar tanden, zo schattig. Ik heb heel de tijd zin om haar te huggen en te kussen. Het moet heel ongemakkelijk allemaal zijn voor haar maar ze is zo moedig en sterk. Ik wil ze niet kwijt.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste vriend, Ik heb respect voor jouw standvastigheid en je trouw aan je liefde. Hoe het verder zal gaan in je leven, dat is iets wat je vanzelf wel ziet. De Engelsen zeggen: We will cross that bridge when we are there.

    Met jou gaat het dus eigenlijk heel goed! Over niet al te lange tijd weer voorzichtig zelf lopen. Dat zal wel een grote bevrijding zijn en een opluchting. Dat duistere uitzicht van een leven in een rolstoel is zich aan het oplossen. Als die pleister en die bril nu ook nog weg kunnen dan is alles weer bijna zoals vroeger. Met een elektrische fiets hoef je niet veel kracht te zetten en ik denk dat de beweging voor je heup wel goed zal zijn. Als die mogelijkheid er is, volgend jaar lente-zomer, dan kun je met bijna alles meedoen met de verkenners. Ben je niet meer zo apart.

    Hier kwam je omdat je geconfronteerd werd met allerlei nare dingen. Nu gaat alles veel beter en zie je in de verte weer een zonniger toekomst dan je lang gedacht hebt. Je ouders, je vrienden, de dokters hebben je er door gesleept en dat blijven ze doen. Ik denk dat jij van jezelf mag zeggen dat je een gelukkig mens bent.

    Of je er nog veel behoefte aan hebt om hier je verhaal te doen dat weet ik niet, ik zou het leuk vinden af en toe nog wat te horen, maar dat laat ik aan jou. Ik wens je veel fine momenten met iedereen waar jij van houdt en die van jou houden!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • ja als ik er met mijn pa over spreek zegt die ook: niet te veel aan denken je bent daar nu veel te jong voor.

    Maar het is wel mijn lief en die laat ik niet in de steek, zo zit ik niet in elkaar, en ik heb daar ook geen zin in.

    We gaan dit zeker overwinnen, en mij wat aanpassen, dat ga ik voor haar doen. Ik ben ongerust voor haar, en dat dit kut is voor haar. Maar zelf kan ik er tegen hoor, en heb zeker geen zin om los te laten. Dit is mijn lief en dat wil ik niet anders, ook nu niet. En het is echt ok tussen ons, die rug verandert dat niet. Het is terug mijn lief, alleen met een slechte rug.

    Het is wel zeker dat die stoel tijdelijk gaat zijn voor mij, behalve in uitzonderlijke momenten. Binnen een aantal maanden ga ik al kort een klein beetje gedeeltelijk mogen steunen. Ik maak me er niet zoveel zorgen meer over. Die operatie was een goede beslissing, dat snap ik wel. Ik wou toch geen ballet of topsport doen lol. En de rest gaat wel terug ok zijn. Ik heb al veel er over gelezen. Misschien krijg ik wel terug wat meer last voor ik eeuwenoud ben, maar dat zien we dan wel. Wat oppassen helpt. Dus geen marathons vrees ik lol.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste vriend, Je laatste posts gaan eigenlijk alleen over jouw lief en behalve dat het laat zien hoeveel zij voor jou betekent laat het ook zien hoeveel jij er mee bezig bent. Je probeert zo veel mogelijk niet over later te denken maar vooral in het nu te leven. Toch heb ik het gevoel dat jij je toch wel bezig houdt met de vraag hoe het verder met jullie zal gaan. Dat is heel natuurlijk. Jouw lief is er ook mee bezig en zij beseft heel goed dat zij jou niet kan geven wat een ander meisje een jongen zoals jij kan geven.

    Liefde kan veel moeilijkheden overwinnen, maar soms kan liefde ook betekenen dat je iemand waar je veel van houdt los kan laten.
    Jouw ouders houden veel van jou en ik denk dat de problemen met jouw gezondheid je moeder net zo veel pijn hebben gedaan als ze jou hebben gedaan. Als jij straks volwassen bent dan ga jij je eigen weg en voor je ouders betekent dat loslaten en je laten gaan. Ze willen het niet, ze willen je blijven vasthouden, maar ze weten dat het moet omdat dat het beste is voor jou.

    Jij kan dat meisje niet in de steek laten want je houdt van haar en je weet wat dat voor haar betekent. Zij houdt ook van jou. Jij hebt haar laten voelen dat iemand anders dan haar familie van haar kan houden en haar liefhebben. Je geeft haar niet alleen moed, je hebt haar het kostbaarste gegeven wat je iemand kan geven, liefde.

    Hoe het verder zal gaan dat weten jullie niet, maar ik denk dat je dat niet steeds uit de weg moet blijven gaan. Nu zit je in die rolstoel, maar als het een beetje wil dan is dat maar tijdelijk. Dan ben je weer een gewone jongen net als iedereen. Je wordt volwassen, je hebt volwassen vrienden die relaties gaan krijgen. Dat zie jij en dan ga je denken en twijfelen.

    Praat jij er wel eens over met iemand, je vader bijvoorbeeld? Dat zou je misschien eens moeten doen. Het is een moeilijk onderwerp, je kan het voor nu wegduwen, maar het verdwijnt niet.
    Ik weet niet of ik dit allemaal had moeten schrijven, maar het zijn wel dingen waar ik aan loop te denken en ik weet hoe het kan gaan in het leven. Niet altijd zoals je graag wilt dat het gaat en soms doet het leven pijn. Voor je liefde ben je bereid offers te brengen, maar soms is het offer wel erg zwaar. Zwaarder dan je van iemand van veertien mag vragen. Jij kan niet nu al voor de rest van je leven beslissen. Ik denk dat jouw lief dat begrijpt.

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • het gaat een hele aanpassing zijn, het is een lastig korset.

    Ze rust ook heel veel, in de namiddag en de zondag ligt ze meestal in bed. Het is een hele verandering, en echt een grote handicap die rug.

    Ik denk niet dat het echt nog veel beter gaat worden, en dat ze dat ook weet. Dat was deze zondag duidelijk. Ze heeft wel veel moed en wil er het beste van maken, en heeft nogmaals gezegd dat we ook maar gewoon vrienden kunnen zijn, maar dat ben ik niet van plan. Ze meent dat ook niet, ik denk echt dat ik haar ook moed geef.

    PS ik denk wel dat ze nu het uniform stoer vind, zeker de boots met de korte broek lol. Ze vond dat duidelijk leuk dat ik het droeg lol.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • ja we zullen wel zien. Leuk is het niet maar meer kan ik er zelf niet aan doen. Het gaat wel OK zijn.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste vriend, Jouw lief heeft geen keuze, ze moet wel en geleidelijk aan gaat ze accepteren dat het er is en zal zijn. Gezond zijn of een kwaal hebben is geen keuze, het overkomt je en je zal er maar mee om moeten leren gaan of ongelukkig zijn.
    Soms zitten de problemen in het hoofd, soms in het lichaam. De vraag is wat erger is. Als je geestelijk niet goed bent dan komt dat ook niet meer goed en kom je uiteindelijk in een tehuis terecht als de ouders niet meer voor je kunnen zorgen. Zijn dat soort mensen gelukkig? Soms wel, vaak niet.
    Hoe het verder zal gaan met je lief dat weet je niet en daar moet je maar niet te veel aan denken. Geestelijk is ze helemaal in orde en dat is toch het belangrijkste. Jij houdt van haar, je geeft haar liefde en je krijgt liefde terug. Voor nu is dat genoeg.

    Cadeautjes krijgen is wat elk meisje heel leuk vindt. Het hoeft niet duur te zijn, dure cadeau's geven maar ongemak omdat je dan een verplichting voelt om wat terug te doen. Iets van een paar euro's is mooi zat, dan kost het je ook niet zo veel van je zakgeld.
    Iets wat ze kan opeten (of jullie samen!) of iets waar je een paar weken plezier van hebt en dan wegdoet, zoal bloemen, is heel goed, dan zit je niet uiteindelijk met allerlei dingen die je eigenlijk niet hebben wilt maar niet weg durft te gooien vanwege de gever. Een cadeautje, wat het ook is, zegt: Ik hou van je en ik heb aan je gedacht.
    Misschien als je eens een heel groot gebaar wilt maken, dan kun je een zilveren ringetje met een zirkonia steentje geven. Dat is net een diamant, maar voor minder dan twee tientjes heb je er al een bij de budget juwelier.

    Morgen weer je leuke dag. Eerst stoere dingen doen bij de scouts en dan Romeo en Julia spelen bij je lief. Fijne dag morgen dus maar weer.

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • in het begin lachte ze wel met dat uniform, het is ook niet mijn ding lol. Ik denk wel dat ze de boots stoer vind.

    Ik koop niet echt kadootjes nee misschien eens proberen

    ja dat korset suckt, maar ze moet het wel altijd dragen, ze mag het niet uitlaten behalve als ze ligt. Haar ouders en haar broer letten daar streng op. En die verpleegster die soms langskomt ook. Ze vind het echt erg. Niet leuk zoiets. Maar ze heeft veel moed en ze doet terug al wat dingen, dus ik hoop dat het wel ok gaat zijn. Ik moet het ook nog wat gewoon worden dat ze het draagt, in het begin vond ik het maar raar, maar ik doe mijn best om er minder op te letten..

    ik hoop echt dat het leuk is met haar shopping

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Ja, als de meisjes gaan winkelen dan kun als jongen beter wat anders gaan doen. Waar ik woon is geen shoppingcenter maar wel een hele grote in de buurt van Den Haag. Ook van die gladde vloeren, van marmer zelfs. Het is reusachtig maar in de meeste winkels heb ik niets te zoeken. Wel leuk om het eens te zien. Antwerpen lijkt veel op Rotterdam, maar ik heb het gevoel dat Antwerpen veel chiquer is, meer rijke mensen, dus meer dure winkels. leuk voor als je van winkelen houdt en wat uit kan geven.

    Zondag weer naar de scouts en dan naar je vriendin. Hoe vond ze jou in uniform? De meeste meisjes vinden jongens in uniform wel stoer. Misschien wat filmpjes op de pc kijken of zoals vorige zondag? Haha, wie eenmaal van de verboden vrucht heeft geproefd kan daar niet meer van afblijven! Dat filmpjes kijken zal wel daarna zijn ;-).

    Dat korset zal wel gewoon worden, het moet wel. De ware schoonheid zit van binnen zeggen ze altijd en dat klopt wel, anders zouden lelijke jongens en meisjes nooit een partner vinden maar toch vinden de meesten echt wel de ware liefde. En als het dan uit raakt dan is dat niet vanwege het uiterlijk. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar het is altijd fijn om er voor iemand waar je om geeft te kunnen zijn. Mensen gelukkig maken is het meest zinvolle en bevredigendste wat je kunt doen. Daar wordt je zelf ook gelukkig van.

    Je hebt geen behoefte meer aan bemoediging en troost, dus heb ik ook niet meer zoveel inspiratie bij het schrijven. Regelmatig liep ik toen bij het schrijven aan tegen de limiet van het aantal woorden dat je mag schrijven, maar nu niet meer. Het is een en al liefde vriendschap en jong geluk wat ik nu lees. Heel fijn voor jou en voor jullie ouders ook denk ik. Eindelijk wat moois na al die nare maanden die achter je liggen. Veel liefde dus maar!
    Neem je wel eens iets mee als je bij je lief op bezoek gaat? doosje chocolaatjes, bloemen, een plantje misschien? Zelfs honden en katten vinden het eten lekkerder als ze het van hun baas krijgen, dus af en toe iets van jou krijgen is heel speciaal als jij dat geeft.

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Ja dat korset is erg, en het valt wel hard op. Er waren er dus genoeg die staarden in de winkelstraat. Maar we hebben iets gedronken, en mijn lief heeft goed gebabbeld met buurvriendin, en het was eigenlijk wel ok. Ik denk dat ze nu zelf ook geen zin meer heeft in zichzelf opsluiten. Ze ziet er ook niet echt slecht uit dankzij mijn ma. Met dat ding hingen haar oude kleren als shit en waren ze te klein. Ik vind ze nog altijd mooi, zelfs met dat korset. Het is wel moeilijk voor haar maar ze gaat nu toch mee, buurmeisje gaat ook mee, ze heeft vroeger nog met buurmeisje en dat meisje opgetrokken, zijn haar vriendinnen. Ik ga niet hoor, het shoppingcenter, daar kom ik enkel als ik iets nodig heb pff. Een ding vind ik leuk aan het shoppingcenter: door de gladde vloeren kun je echt vlot met de rolstoel rond, gekke dingen doen. Maar niet in de winkels, die staan meestal te vol. Dan ga ik liever zondag naar haar, dan heeft ze haar rustdag, ligt ze, en anders verveelt ze zich. Iets op haar pc zien, of misschien zoals verleden zondag lol.

    Het gaat een hele aanpassing zijn. Dat ze dit nu ook heeft en dan ook nog haar handicap maakt dat ze veel van haar zelfstandigheid verloren heeft. En dat was nu net waar ze trots op was: dat ze bijna alles alleen kon doen en er goed uit zag. Dat moet ze echt haten, nu dat anders is. Maar ze is moedig en heeft zelfs al terug een paar keer gelachen. Ik ga zoveel mogelijk naar haar, en nu ze niet meer zo boos is vind ik dat helemaal geen moeite.

    Sorry dat ik er zoveel over zeur, maar dit is wel iets anders. Al mijn shit is over na een tijd, dit is veel ernstiger. Ik wil niet dat ze ongelukkig wordt en alles voor haar terug zo normaal mogelijk voelt en ze zin krijgt om verder te gaan. En dat gaat gebeuren, daar ga ik voor meehelpen. Ik denk dat het begint te lukken. Zeker nu ze ziet dat wij haar allemaal de moeite waard vinden.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Waar het hart vol van is daar loopt de mond van over is het gezegde en dat is bij jou wel te merken. Ik was nieuwsgierig hoe zo'n ctlso er eigenlijk uit ziet dus heb ik eens gekeken. Het is wel ingrijpend, maar op zich valt het wel mee vind ik. Die band om je hoofd is wat onaangenaam, maar iedereen die het ziet begrijpt natuurlijk wel dat je zoiets niet voor de lol draagt.

    Je lief zal er inderdaad aan moeten wennen dat ze dat korset voortaan moet dragen. Het alternatief, dat haar ruggengraat uiteindelijk in elkaar zakt, is te akelig om aan te denken. Laten we blij zijn dat dit soort dingen bestaat zodat iemand zoals je lief bijna normaal met alles mee kan doen.

    Jij doet erg je best om het zo makkelijk mogelijk te maken voor haar om dat korset als iets gewoons te gaan zien dat er nu eenmaal bij hoort. Leuk dat het meisje dat met haar naar het shoppingcenter wil gaan een vriendin is van je buurmeisje is. Zo grijpt alles weer in elkaar en lijkt het een grote familie die er voor elkaar is en z'n best doet om het leven dragelijk te maken. Heel lief allemaal.

    Je tochtje naar de winkelstraat is vast goed gegaan en dat uitstapje naar het shoppingcenter gaat vast ook gezellig worden.
    Ik wens je weer het beste en fijne dagen!

    23 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Slaap lekker!

    Slaap lekker!

    Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 jongeren af en toe slecht slaapt. Het wordt vervelend wanneer je langere tijd problemen met slapen hebt. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je beter slapen? Je leest het op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Slaap lekker!
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen
  • Bang voor de tandarts

    Bang voor de tandarts

    Bloedend tandvlees, plaque op je tanden en uit je mond ruiken? Liever niet! Maar wat als je bang bent voor de tandarts? Je leest onze tips op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Bang voor de tandarts
  • Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

    Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

    Zanzu.nl is een website over seksualiteit en seksuele gezondheid. De informatie is in veel talen beschikbaar.

    Ga naar Zanzu.nl over Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld
  • Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

    Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

    Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die zich nu ook in Europa verspreidt. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Je leest er meer over op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten