Skip to content
4 reacties
488 weergaves

Stemmen

Hoi ik ben F. Ik heb de laatste tijd steets stemmen in mijn hoofd ik weet niet hoe dat k okmt we zijn 1á2 jaar geleden er al mee naar de huisarts gegaan alleen die kon er niks aan doen help me ik word er echt crazy van

12 jaar
3 jaren geleden

4 Reacties

  • wat zeggen die stemmen? Is er eentje die zegt doe dit of dat terwijl iemand anders zegt neen niet doen? Hoe vaak gebeurt dit?

    Je moet meer vertellen over die stemmen hoor.
    Dit is te vaag.
    Je kunt stemmen horen van overledenen want het leven gaat door, wat anderen ook vertellen. Heb wat ervaring hierin.
    Maar het kan een aandoening zijn waar je hersenen die zelf creëren en soms kan het lijken alsof het niet in je hoofd klinkt maar buiten jou vandaan komt. Dit kan schizofrenie zijn, of een mix met een andere aandoening.

    Daarom moet je wat duidelijker zijn hoor. Ook kan je je laten testen hiervoor. Dit is in de vorm van een vragenlijst denk ik.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Bij een yogales ging het daar ooit over. Niet specifiek over stemmen in je hoofd, maar over hinderlijke gedachten in het algemeen. Zulke gedachten kan je proberen wegdrukken, maar dat werkt niet. Erop ingaan mag je ook niet doen, want dan geef je ze meer kracht en invloed. Dus je mag zeker niet luisteren en niet gehoorzamen.

    Onze yoga-leraar zei dat het beste is om er af en toe "met een half oog" even naar te kijken. Erken dat die gedachten of stemmen er zijn. Denk dan: "okee, ik heb je gezien". Maar ga er niet verder op in, want dan geef je ze kracht. Stuur er geen energie naartoe. Laat ze daar ergens aan de rand van je gedachten zitten, en dan verliezen ze op de duur vanzelf kracht.

    Dus erken dat ze er zijn, maar ga er niet op in: luister niet, gehoorzaam niet, discussieer er niet mee. Beschouw ze als "achtergrondruis".

    Verder, ik heb ooit eens gelezen dat stemmen ook kunnen komen door overlijden of weggaan van een geliefde. Stel dat je een goede band had met je oma (ik zeg maar iets), en dat je altijd bij haar terecht kon voor goede raad. Ze was je bondgenoot. Als zij dan overlijdt, bestaat er kans dat je je gaat inbeelden dat je haar stem nog hoort, en dat zij je goede raad blijft geven. Vooral op lastige momenten, als je vertwijfeld bent. Het is niet je dode oma die spreekt, nee, je maakt die stemmen onbewust zelf. Je zet het patroon van vroeger onbewust zelf voort.

    Hetzelfde kan ook gebeuren als je ooit streng gestraft bent, met geroep en getier, of slaag. Daarna kunnen die stemmen je blijven straffen in je verbeelding, als je iets doet dat zij niet goed vonden vroeger. Denk bijvoorbeeld aan een dronken vader die altijd kritiek had, en die je sloeg als je lawaai maakte (ik zeg opnieuw zomaar iets, maar je snapt het wel).

    Dus het zijn nooit de echte personen die spreken, dood of nog levend, nee, je verzint die stemmen zelf, maar automatisch en onbewust. Het helpt naar 't schijnt al veel als je beseft wiens stem het is, en van wanneer vroeger, en waarom oorspronkelijk. Dan verliezen ze al veel kracht. Voor de rest er niet op ingaan, laat die vervelende achtergrondruis zitten waar hij zit.

    Maar ik kan niet zeggen of het werkt, want ik heb zelf bijna nooit stemmen. Dat moet je zelf proberen.

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Die stemmen in je hoofd, kun je verstaan wat ze zeggen? Geven ze je opdrachten of is het alleen maar een soort gebrabbel? Hoe is het gekomen? Was het er opeens of kwam het geleidelijk? Waren er toen het kwam veranderingen in je leven?

    Zulke dingen kunnen ontstaan door stress. Misschien zijn er problemen thuis, misschien gaat het niet goed op school, misschien zijn er ruziezoekers of pesters die jou narigheid bezorgen. Bij mensen met een migratie achtergrond wil het ook nog wel eens voorkomen omdat ze zich niet thuis voelen waar ze zijn.
    Het kan ook psychiatrisch zijn, dan noemen we het schizofrenie, maar dat lijkt mij niet zo waarschijnlijk. Dan had de dokter wel wat anders gedaan dan zeggen dat hij er niets aan kan doen.

    Je hoopt dat iemand hier een oplossing kan geven. Misschien dat iemand zo iets ook heeft meegemaakt. Als het zo blijft dan zou je toch nog eens naar de dokter moeten gaan om doorverwezen te worden naar professionele hulp. Hoe staan je ouders er tegenover?

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • wat voor stemmen hoor je? zoals mensen die je kent/hebt gekend, of gwn stemmen die je niet herkent? wat mss helpt is om even na te denken, waar komen ze vandaan? en mss helpt het om er met mensen over te praten, suc6

    16 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Slaap lekker!

    Slaap lekker!

    Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 jongeren af en toe slecht slaapt. Het wordt vervelend wanneer je langere tijd problemen met slapen hebt. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je beter slapen? Je leest het op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Slaap lekker!
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen
  • Bang voor de tandarts

    Bang voor de tandarts

    Bloedend tandvlees, plaque op je tanden en uit je mond ruiken? Liever niet! Maar wat als je bang bent voor de tandarts? Je leest onze tips op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Bang voor de tandarts
  • Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

    Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

    Zanzu.nl is een website over seksualiteit en seksuele gezondheid. De informatie is in veel talen beschikbaar.

    Ga naar Zanzu.nl over Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld
  • Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

    Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

    Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die zich nu ook in Europa verspreidt. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Je leest er meer over op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten