Skip to content
5 reacties
884 weergaves

minder douchen

Hai hai mensjes.

ik heb een klein dingetje en ik weet niet of dit erg is of niet.
ik douche zeer weinig. ik deed een aantal weken geleden gwn elke week douchen (om de 2 a 3 dagen soms sneller wanneer ik sportte) alleen ik realiseer me dat ik vandaag vermoedelijk al een week (of meer uiterlijk 2 weken) geleden voor het laatst gedoucht heb. ( ik ben gaan douchen toen ik dat realiseerde.)

is het normaal dat je minder douchet of moet ik mij zorgen maken over mij zelf? dit is vaker gebeurd (niet echt achter elkaar maar vaker in de afgelopen maanden)

16 jaar
2 jaren geleden

5 Reacties

  • Elke dag douchen, vooral als je zeep/shampoo gebruikt, is helemaal niet zo goed voor de huid. Het tast de beschermlaag van de huid aan. Als je het Google vraagt dan krijg je onder andere dit te zien:

    1. Je haar wordt sneller vet: Als je elke dag doucht en dan ook je haar wast, zal je haar veel sneller vet worden. Als je elke dag je haar wast, raakt je hoofdhuid er namelijk aan gewend om elke dag nieuw talg te produceren en hierdoor wordt het sneller vet, weet Xelly Cabau van Kasbergen. Volgens Xelly hoef je je haar maar twee keer per week te wassen.

    2. Je huid kan erg droog worden: Veel dermatologen wijzen erop dat te vaak douchen niet goed voor je huid is. Volgens dermatoloog Ronald Houwing kan je huid uitdrogen als hij te vaak in aanraking komt met zeep en warm water.

    3. Je beschadigt je natuurlijke beschermlaagje: Volgens Dr. Jetske Ultee is elke dag douchen niet goed voor je huid omdat je bovenste huidlaag er erg zwak van wordt. Deze huidlaag is belangrijk omdat hij je beschermt tegen de zon, bacteriën en virussen. Ook zorgt deze laag ervoor dat je minder water verliest. Als deze huidlaag het waterverlies niet meer tegen kan gaan omdat hij beschadigd is, droogt je huid sneller uit en ontstaan er huidproblemen zoals puistjes en roodheid.

    4. Je kan er irritatie en jeuk van krijgen: Wanneer het natuurlijke beschermlaagje verdwijnt en de huid dus uitdroogt, kan dit volgens dermatoloog Ronald Houwing ook zorgen voor jeuk en irritatie.

    5. Als je eczeem hebt, kunnen je klachten erger worden: De dermatoloog vertelt ook dat bij mensen die last hebben van eczeem en elke dag douchen, de klachten erger kunnen worden. Hij raadt mensen met eczeem aan om niet te vaak en niet langer dan vijf minuten te douchen.

    6. Kleine scheurtjes en infecties: Volgens dermatoloog Katherina Ashenburg was je door iedere dag te douchen de goede bacteriën van je huid af. Dit kan ervoor zorgen dat er hele kleine scheurtjes in je huid ontstaan en dit maakt de kans op infecties weer velen malen groter.

    Dus mijn beste TS, jij bent helemaal goed bezig. Als je regelmatig sport en je daarna wast dan hoef je thuis eigenlijk niets meer te doen. Het is wel verstandig om elke dag bepaalde plaatsen zoals je oksels en je kruis even te wassen met een washandje om geurtjes te voorkomen.

    Een beetje vies is overigens helemaal niet erg, gezond zelfs. Daardoor blijft het immuunsysteem op de juiste manier actief.
    Door de toegenomen hygiene tegenwoordig heeft het immuunsysteem minder te doen met als gevolg meer auto-immuunziekten zoals bijvoorbeeld astma. Het immuunsysteem verveelt zich als het ware en keert zich tegen het lichaam. Kinderen die opgroeien met huisdieren hebben bijvoorbeeld een beter immuunsysteem dan kinderen die steriel opgroeien.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik weet niet of je jezelf zorgen moet maken dat kan je zelf beter beoordelen. Als je niet gaat douchen omdat je er niet aan denkt en je jezelf niet ruikt dan denk ik niet. Maar als je onverzorgd wordt een het allemaal teveel moeite is, dan kan er wel iets aan de hand zijn.

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • m19


    Ik vervang mijn ondergoed dagelijks. maar draag soms kleding meerdere dagen (zoals laatst heb ik een hoodie 4 dagen aangehad omdat ik toetsweek had dus maar voor 1 toets op school hoefde te zijn)

    mijn tanden poets ik meestal 2x per dag, soms vergeet ik het maar dat is zelden.

    en m14. ik snap dat je op die manier reageert van dat het vies is of onhygiënisch. dat snap ik ook, letterlijk daarom ben ik meteen gaan douchen toen ik er achter kwam. en je zegt “ Maar als je er blij mee bent.....” ik ben hier niet blij mee, daarom kom ik hier om te vragen of ik mij zorgen moet maken dat dit gebeurd.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Mij zou het niet gebeuren maar ik sport ook heel veel. Ik vind 2 weken douchen eigenijk echt niet fris. Maar als je er blij mee bent.....

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • Hoe is je verdere zelfzorg.

    Ondergoed & kleding vervangen, tanden poetsen, handen wassen.

    Als jet daar ook niet top gaat wellicht dan mentaal iets waar je mee zit waardoor het misloopt

    19 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Slaap lekker!

    Slaap lekker!

    Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 jongeren af en toe slecht slaapt. Het wordt vervelend wanneer je langere tijd problemen met slapen hebt. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je beter slapen? Je leest het op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Slaap lekker!
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen
  • Bang voor de tandarts

    Bang voor de tandarts

    Bloedend tandvlees, plaque op je tanden en uit je mond ruiken? Liever niet! Maar wat als je bang bent voor de tandarts? Je leest onze tips op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Bang voor de tandarts
  • Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

    Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

    Zanzu.nl is een website over seksualiteit en seksuele gezondheid. De informatie is in veel talen beschikbaar.

    Ga naar Zanzu.nl over Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld
  • Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

    Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

    Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die zich nu ook in Europa verspreidt. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Je leest er meer over op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten