Skip to content
17 reacties
1757 weergaves

Tandarts/monspreider.

Hallo,ik ben best wel een stoere jongen maar ben bang voor mijn tandarts.omdat ik nerveus ben heb ik moeite om mijn mond open te houden en dan moet de assistente een mondspreider plaatsen bij mij,dit vind ik erg gênant zeg maar zodra zij met hulp van 'm,'n tandarts dat ding plaatst en gedwongen met mijn mond open ligt met een behandeling,ik schaam mij daar erg voor,vraag is aan jullie hier of dit bij sommige jongens ook voorkomt??

17 jaar
2 jaren geleden

17 Reacties

  • Ik wil absoluut geen slaapmiddel of iets waar ik dizzy van kan worden.
    Snap wat jullie bedoelen hoe het is om bij de specialist te zijn.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • #jongen van 17# ik heb ook met zoiets als jij te maken,die handschoenen moet je wel aan omdat je per ongeluk iets kan aanraken dan is dit steriel meer daarvoor is dit bedoeld.
    Als kind zijnde heb ik hiermee te maken vanwege een afwijking van de (onder)kaak.
    Toen ik negen jaar was wist ik niet wat mij overkwam omdat het voor mij de eerste keer was dat ik de mondspreider ingebracht kreeg ze hebben mij toen moeten vasthouden omdat ik mezelf verweerde vanaf toen krijg ik narcose via een infuus in de arm dus schaam je echt niet daarvoor,groetjes van een mede lotgenoot!

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Die monspreiders van het ziekenhuis zijn van chirurgisch staal,ik heb daar ook veel mee te maken omdat ik een probleem heb waarvoor ik ieder kwartaal behandeld moet worden moet daarvoor naar kaakchirurgie ook altijd die operatiekleren aan ook haarnetje met die (groene)handschoenen,ik wordt er altijd misselijk van zodra die mondklem ingebracht wordt maar ik kan ervoor kiezen of ik een sedatie wil wat ik wel meestal doe,nadeel is dat ik dan een tijdje moet nablijven!

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • @jongen 21.ik heb ook al verschillende behandelingen gehad waarbij de monspreider nodig is omdat het anders te lang zou duren om steeds mijn mond open te houden.moet ook onder narcose soms maar niet altijd.dan is het ook net of ik geopereerd moet worden moet ook operatiekleren aan met van die latex handschoenen.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Vind die dingen verschrikkelijk omdat ik altijd veel pijn ervaarr ermee.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Zelf heb ik iets waar ik liever niet over praat maar herkenbaar is voor mij wel het voorbehandelen in het ziekenhuis snap wel dat het hygiënisch moet daarvoor krijg ik ook operatiekleren aan met van die handschoenen maar baal het meest om de mondspreider in mijn mond te hebben,ik krijg dan via een slangetje in mijn neus zuurstof,ik kan als ik het wil meekijken op de monitor maar krijg het dan nog meer op de zenuwen als ik dit zie!

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Het is heel vervelend als je met dit te maken hebt,ik moet periodiek naar een kaakchirurg om medische reden.
    Omdat dit een ziekenhuis betreft met afdeling tandheelkunde moet alles hygienisch zijn ik krijg operatiekleren aan met een haarnetje en blauwe latex handschoenen.
    Als ik zover ben moet ik in een speciale stoel gaan liggen waar ik een infuus krijg als ik erg gespannen raak dienen ze eerst een narcose toe voordat ik een spreider in de mond krijg maar maak het soms ook bewust mee ze vragen dan om de mond zover mogelijk open te doen dit vind ik beter omdat ik dan weet wat er gebeurd met mij maar helaas gaat het niet altijd goed dan ga ik onder sedatie/narcose.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • @meisje/vrouw 22.klopt ongeveer wel hoe jij het uitlegt is idd schrikken als je jezelf ziet liggen als er een spiegel voorgehouden wordt,wist niet dat het een mondretractor is dacht meer aan een spreider van chirurgisch staal weer wat wijzer nu.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Hoi,valt mij op dat dit alleen jongens zijn met hun angst bij de tandarts en dat is niet raar voor mij meer inmiddels,.
    Ikzelf ben assistente bij kaakchirurgie en weet dat dit voor de meeste jongens of mannen een groot taboe is dat ze moeten toegeven dat zij angst hebben voor hun tandarts daarvoor worden ze regelmatig doorverwezen naar tand chirurgie.
    Het komt inderdaad voor dat ze daarvoor even opgenomen moeten worden en zo komen ze dus ook bij mij terecht.
    Voor mij is dit inmiddels gewoon maar ook ik heb in mijn stages er aan moeten wennen hoe divers jongens en mannen zijn.
    Vanwege hygiëne krijgen zij voor een behandeling een operatiejasje aan met zo'n haarnetje en operatie slofjes als ze zover geïnstalleerd zijn kunnen ze plaatsnemen in een behandelstoel daar plaats ik de mondretractor en het infuus voor een sedatie(lichte narcose)ik vraag altijd of ze eventueel zichzelf nog goed voelen en houdt daarna even een spiegel voor het gezicht zodat zij zichzelf met de mond retractor/spreider in kunnen zien meestal met een reactie ik snap ook wel dat hier schaamte bij kan voorkomen maar dit is wat ik ervaar op mijn dagelijkse werk,ook dat dit de meest beste oplossing is voor mensen met een angst fobie voor de tandarts.
    Over het algemeen is iedereen na het verlaten van ons heel tevreden.

    22 jaar
    2 jaren geleden
  • @j.16.dat klopt.als je erom vraagt om te zien wat er met je gebeurt zoals een mondspreider in je mond wat natuurlijk best spanning oplevert kan je vooraf vragen of je tandarts dat even laat zien,ik schrok daar best van de eerste keer dat ik dat zag en tegelijkertijd schaamde ik mij ervoor maar voor je tandarts is dit gewoon en voor jezelf is het ook beter,succes iedereen die angst heeft hiervoor maar bedenk dat alles beter is dan met kiespijn te lopen.

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik vraag meestal bij een langdurige behandeling aan mijn tandarts of hij een spreider wil gebruiken wel een raar gevoel daarbij maar is wel fijn om niet steeds zelf mijn mond open te houden,soms wel gevoelig bij het plaatsen in de mond maar ik mag aangeven wanneer het pijn gaat doen.

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • Als kind zijnde had ik angst voor de tandarts en lag net zolang te friemelen dat ik onderuit zakte dus hij kon zijn werk gwn niet doen.
    Daarna ben ik behandeld met een mondklem en werd met mijn hoofd vastgelegd in steunen zodat ik wel stil moest liggen,nu hoeven de zijdelingse steunen niet meer gelukkig maar wel een mondspreider en dat vind ik achteraf best wel heel fijn omdat geen moeite hoef te doen om de mond steeds open te houden.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • @jongen 16,dat klopt want zodra je zo een soort klem in je mond krijg geplaatst weet je niet wat je overkomt.
    De eerste keer dat ik gedwongen met de mond open lag deed dat best pijn maar ik kon natuurlijk niks zeggen en heb met gebarentaal uiteindelijk voor elkaar gekregen dat de assistente met een spiegel liet zien hoe dat eruitziet ik schrok best wel toen ik het zag.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • @t.s,zou me hiervoor maar niet schamen dit komt vaker voor dan jij denkt.
    Rare vragen bestaan niet dus ook deze is realiteit ook al vind jij dit misschien moeilijk om het uit te leggen.
    Zelf heb ik adhd en heb moeite mij te ontspannen zeker bij de tandarts.
    Mijn eigen tandarts is hier van op de hoogte hij heeft uitgelegd aan mij dat hij niet goed zijn werk kan doen en daarom moet ik een mondspreider in mijn mond de eerste keer wist ik niet wat mij overkwam toen ik gedwongen met de mond open lag op die stoel maar het went wel en het is immers maar één keer per half jaar.
    Wat je kan doen is voor je behandeling vragen of hij je even een spiegel voor je mond houdt als je een spreiden in de mond heb dan weet je hoe dat eruit ziet anders blijf je het raar vinden en misschien is je schaamte dan weg,sterkte ermee.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Fijn juist, zo'n spreider, voorkomt kaakkramp, en schaamte is nergens voor nodig

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Niks om je voor te schamen. Ik vraag er altijd zelf om. Heb ook een panische angst voor tandartsen. Omdat ik ooit als kleine jongen een klap kreeg omdat ik de hele tijd onderuit kroop. Waar mijn mama bij was nota bene. Ik vraag ook altijd om mijn hoofd vast te zetten in die zijdelingse hoofdsteunen. Dat maakt me heel rustig zo van : ik onderga dit nu maar want ik kan toch geen kant op. En mijn tandarts (lieve man hoor deze) is er ook blij mee want hij kan relaxed werken zonder risico op uitschuivers. Als het aan hem lag deed hij dit standaard bij al zijn patiënten. Alvast sterkte gewenst want er zijn leukere dingen.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Is toch juist fijn anders zou je zomaar de behandeling verknoeien als je dichtbij plots !

    Als je op deze leeftijd behandelingen nodig hebt maybe even naar mondhygiëniste om goed te leren poetsen en met stokers trouwens

    19 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Slaap lekker!

    Slaap lekker!

    Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 jongeren af en toe slecht slaapt. Het wordt vervelend wanneer je langere tijd problemen met slapen hebt. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je beter slapen? Je leest het op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Slaap lekker!
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen
  • Bang voor de tandarts

    Bang voor de tandarts

    Bloedend tandvlees, plaque op je tanden en uit je mond ruiken? Liever niet! Maar wat als je bang bent voor de tandarts? Je leest onze tips op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Bang voor de tandarts
  • Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

    Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld

    Zanzu.nl is een website over seksualiteit en seksuele gezondheid. De informatie is in veel talen beschikbaar.

    Ga naar Zanzu.nl over Zanzu, mijn lichaam in woord en beeld
  • Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

    Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

    Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die zich nu ook in Europa verspreidt. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Je leest er meer over op JouwGGD.nl.

    Ga naar Jouwggd.nl over Wat zijn apenpokken (monkeypox)?

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten