Skip to content
3 reacties
888 weergaves

Drankprobleem

Hey, Ik weet niet of het toegestaan is of de bedoeling is om dingen zoals dit op dit forum te plaatsen, maar ik voelde gewoon dat ik dit eens moest vertellen op een anonieme manier. Dus, redactie, als dit niet de bedoeling is snap ik dat dit niet op dit forum verschijnt. Mijn vader heeft een groot drankprobleem. Al sinds hij een tiener was (deze info heb ik van mijn moeder en mijn grootouders) heeft hij geleerd veel te drinken met vrienden, om er gewoon bij te horen om het zo te zeggen. Nu heeft hij al jaren een enorme verslaving aan drank. Daarmee bedoel ik dat hij elke week drie dagen dronken is (op alle dagen waar hij daar de tijd voor heeft), vrijdag, zaterdag en zonder, en soms ook nog door de week als het erg is. Hij begint dan met een paar biertjes en drinkt dan 's avonds nog bijna een volledige fles wijn. Ik had eerst niet door dat er een probleem was. Mijn moeder probeerde het van ons te verzwijgen, maar wanneer ik ouder werd begon ik te begrijpen wat er aan de hand was. Waarom mijn vader op elke dag waarop hij niet de dag nadien moet werken aan tafel in slaap valt. Waarom hij om geen reden boos wordt op mij of mijn moeder. Waarom hij soms bijna op de grond valt en agressief kan worden. Elke keer dat hij dronken is kan ik langzaam over de verkoop van het avondeten zijn ogen wazig zien worden, alsof hij stilletjes in een soort zombie verandert waarmee niet meer gecommuniceerd kan worden. Toen ik op dit forum kwam heb ik veel mensen gezien bij dit onderwerp die spraken over hoe zij zelf veel dronken en er maar weinig probleem in zagen. Ik ben hier niet om te zeggen dat één keer alcohol drinken en zat worden slecht is, maar ik zou wel graag willen waarschuwen voor de gevolgen hiervan. Ook bij mensen van mijn leeftijd zie ik er steeds meer die regelmatig beginnen drinken, en dat is op zich niet verkeerd. Maar pas gewoon op voor hoeveel je drinkt, niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen. Want ik raak kapot van het probleem van mijn vader. Hij kan dan misschien denken dat het zijn probleem is en dat we hem met rust moeten laten, maar elke keer wanneer hij dronken raakt, zijn wij het die eronder lijden. Hij kan dan helemaal niets meer alleen. Je moet oppassen dat hij niet valt en hij zorgt gewoon voor een zeer slechte sfeer in het hele huis. Hij heeft mij dronken al meerdere keren toegeroepen dat ik niets van het leven snap, dat ik niets met mijn leven doe en dat ik een regelrechte idioot ben. Ik ben geen sociaal persoon. Ik heb weinig vrienden en durf met dit probleem niet echt bij één van hen te gaan. Daarom post ik het hier. Ik wild ook vragen of er mensen zijn die een gelijkaardige situatie kennen, want ik schaam me er enorm voor en voel me er redelijk alleen mee. Hoe gaan jullie ermee om? Zijn jullie er in geslaagd om het probleem op te lossen?

17 jaar
2 jaren geleden

3 Reacties

  • Beste jongen, Ik heb het gevoel dat jouw vader in het verleden, en misschien ook nu nog als hij nuchter is, een goede vader voor je is geweest. Daarom doet het je zoveel pijn om te zien wat er met hem gebeurt.
    Ik ben erg bang dat jouw vader voorbij het punt van redding is. Jullie hebben geprobeerd hem minder te laten drinken, maar bij alcoholisten is dat zinloos. Het is of niets of alles. Jouw vader zou opgenomen moeten worden in een verslavingskliniek en daar helemaal van de alcohol af geholpen moeten worden. Ex-alcoholisten kunnen het volhouden als ze daar de mentale kracht voor hebben, maar 1 glaasje en het gaat weer mis.

    Tot voor kort zei men dat een glas wijn wel gezond was, maar daar is men van terug gekomen. Alcohol is vergif in elke hoeveelheid. Op een feestje een paar glaasjes of een glas wijn bij het eten kan niet echt kwaad als het daar maar bij blijft.
    Alcohol is schadelijk voor al je organen en voor je hersenen. Het vergroot de kans op kanker. Voor sommigen is dat een aanleiding om hulp te zoeken maar het is de vraag of jouw vader zo ver te krijgen is. Kun je nog redelijk met hem praten als hij nuchter is?
    Hoe het verder zal gaan weet ik natuurlijk niet en hoe hij er nu lichamelijk aan toe is kan ik ook niet zeggen, ik ben zijn dokter niet, maar het klinkt niet positief wat jij vertelt. De medicijnen die hij gebruikt zeggen iets over wat hij heeft.
    Sommige veelgebruikers houden het opmerkelijk lang vol, maar dat geldt niet voor iedereen. Gezien jouw leeftijd zal je vader tussen de veertig en de vijftig zijn en dat is te jong voor zulke gezondheidsklachten. Als hij werkt dan gaat dat ook gevolgen voor zijn werk krijgen en dat geeft dan weer extra problemen.

    Het is een verdrietige zaak waar jij en je moeder helaas maar weinig aan kunnen doen. Jij staat op de grens van volwassenheid en ik denk dat jouw moeder veel steun aan jou heeft. Probeer er te zijn voor je moeder en doe wat je kan voor je vader, maar eigenlijk is dat te zwaar voor iemand van jouw leeftijd. Zijn er geen grootouders of broers of zusters van je vader die er van weten en hulp kunnen bieden, vooral aan jou en je moeder?
    Het is heel naar om iemand die je anders gekend hebt langzaam kapot te zien gaan, maar hij is een volwassen man en jij bent een jongen. Hij zou er voor jou moeten zijn en niet andersom.

    Ik hoop dat je in jouw omgeving iemand kan vinden die jou en je moeder helpt om er mee om te gaan. Ik wens je alle sterkte.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • @J23, Dankjewel voor jouw reactie. Alleen al weten dat iemand de tijd heeft genomen om te lezen wat ik schreef en ook nog eens een uitgebreid antwoord heeft opgesteld, is al een grote steun. Ik besef dat ik inderdaad weinig aan de situatie kan doen. In het verleden hebben we al geprobeerd zijn consumptie geforceerd te verminderen door minder drank te kopen (mijn moeder doet namelijk de inkopen), maar dat zorgde er alleen maar voor dat hij zelf nog veel meer drank ging kopen. Ik herinner me nog hoe hard ik geschrokken was toen ik enkele jaren terug in het tuinhuis een enorme stapel lege bierblikjes teruggevonden had. Je sprak ook over dat mijn vader op een gegeven moment bij wijze van spreken met zijn kop tegen de muur moest lopen om misschien tot inzicht te komen. Ik vrees dat die schok al gebeurd is. Enkele jaren geleden is een vriend van hem gestorven aan een hartaanval. Die dronk blijkbaar ook erg veel en mijn vader geeft toe dat dat waarschijnlijk één van de factoren was die tot zijn dood leiden. Nu heeft mijn vader zelf hartproblemen. Mijn ouders wouden het mij eerst niet vertellen maar ik ben er snel zelf achter gekomen. Ik weet niet exact hoe ernstig het is, maar ik weet wel dat hij meerdere cardiologen is gaan zien en medicijnen moet nemen, terwijl hij zijn houding (en niet alleen op het vlak van alcohol) niet verandert. Het maakt mij allemaal wel erg bang. Ik weet gewoon niet wat ik moet doen en of ik iets kan doen. Het zorgt er gewoon voor dat ik mij een beetje hulpeloos voel en dat ik ook niets aan mijn eigen gevoelens kan veranderen daardoor, aangezien bijna elke weekendavond daardoor verpest wordt.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste jongen, Ik heb met jou te doen. Jij vraagt je af of dit forum wel de juiste plaats is om dit soort dingen te posten en volgens mij is dit precies de plaats om moeilijke dingen waar je mee zit te plaatsen. Met een beetje geluk krijg je dan reacties en morele steun van anderen die ook die ervaringen hebben of je kunnen helpen.
    Zelf heb ik gelukkig geen ervaring met een drankzuchtige vader of anderen in de familie. Zelf drink ik heel zelden iets, en verslaafd worden zal nooit gebeuren. Dat zit niet in mij. Sommige mensen, zoals je vader, hebben iets in hun hersenen waardoor ze heel gemakkelijk een verslaving oplopen. Bij hem is het drank, maar het had net zo goed drugs of gokken kunnen zijn. Het gaat heel moeilijk worden om daar van af te komen en dan moet zo iemand ook heel erg gemotiveerd zijn. Daar ziet het bij jouw vader niet naar uit als ik het zo lees.

    Hoe de uitwerking van drank is op iemand is ook verschillend. Ik heb iemand gekend die verschrikkelijk vervelend werd als hij dronken was. Anderen worden handtastelijk of agressief. Bij Forumdeel 'Je lichaam' staat het verhaal van een jongen die last heeft van bedplassen en die heeft een vader die hem mishandeld als hij dronken is. Met zijn moeder is hij nu het huis uit gegaan omdat men het te gevaarlijk vond als hij en zijn moeder daar bleven.
    Jouw vader wordt verbaal agressief. Het zou kunnen dat hij jouw afkeuring voelt als hij weer naar de fles grijpt. In de eerste plaats is hij natuurlijk kwaad op zichzelf en schaamt hij zich misschien voor zijn zwakheid. Kwaad zijn op jezelf is moeilijk en daarom richt hij zijn agressie op degene van wie hij de afkeuring voelt, jij dus.
    Er waren hier vroeger twee Belgische broertjes die ook een handtastelijke vader hadden. Toen de oudste 10 was mishandelde hij zijn moeder en die jongen probeerde zijn moeder te beschermen. Maar ja, wat kan een jongen van 10 tegen een volwassen man. Die vader is al lang het huis uit, maar die jongen heeft af en toe nog steeds nachtmerries. Zijn 1 jaar jongere broer kruipt dan bij hem in bed en houdt hem vast en dan wordt hij weer kalm. Die oudste in nu ongeveer van jouw leeftijd.
    Jou zal dat niet zo gauw overkomen, een jongen van 17 geef je niet zomaar een pak slaag. Jouw vader doet jou op een andere manier pijn.

    Wat kan je doen? Niet veel ben ik bang. Jouw vader moet eerst flink met zijn hoofd tegen de muur lopen en gaan begrijpen wat hij op het spel zet. Drank maakt kapot wat je lief is! Dat ziet je vader nog niet en misschien wel nooit.
    Veel jongeren gaan inderdaad uit met de bedoeling om zich vol te gieten. Als ze niet zat worden is de avond niet geslaagd. Dat is stoer of zo iets. Regelmatig hoor je dan in het nieuws dat in de nacht een auto uit de bocht is gevlogen of tegen een boom is geknald en 1, 2, 3, soms 4 jonge levens hun einde hebben gevonden. Stomme jongens die drank gaaf vonden en dachten dat ze net zo goed waren als Max Verstappen. Gebroken families als gevolg.

    Het is goed dat je het geplaatst hebt, maar of het helpt? Als ik lees hoe sommigen hier bezig zijn met drank, drugs en poppers dan heb ik mijn twijfels. Blijkbaar hebben sommigen steeds weer sterkere kicks nodig om te voelen dat ze leven.

    Veel sterkte gewenst!

    23 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten