Skip to content
21 reacties
2069 weergaves

Bang om te roken

Hallo, ik ben een jongen van 14 jaar en ben heel goed opgevoed. 2 weken geleden ging ik naar een feestje van vrienden en daar ben ik voor de eerste keer in contact gekomen met alcohol ( niet veel, was niet zat ofzo) maar hier ik heb egt wel spijt van. Ik heb ookal shisha gedaan ( pennen) en daarom heb ik egt veel schrik dat ik ook is tabak ga proberen ofzo. Kunnen jullie tips geven om groepsdruk te voorkomen en zo nooit te roken ofzo?

14 jaar
8 jaren geleden

21 Reacties

  • Je bent er zelf bij en kan zelf bepalen of je het wilt

    11 jaar
    5 jaren geleden
  • Echt niet aannemen, het is dodelijk, dus als je het neemt pleeg je eigenlijk een soort van zelfmoord.
    Als ze je gaan omkopen ofzo moet je het alsnog niet nemen, desnoods zijn ze geen vrienden meer. Als mijn vrienden zouden roken zouden het meteen niet meer mijn vrienden zijn. Ik ben namelijk fel tegen rokers.

    14 jaar
    5 jaren geleden
  • zeg dat je het niet wilt want dat is belangrijk en het kan zelfs te maken hebben met je toekomst

    11 jaar
    6 jaren geleden
  • Als je bang bent dat je door je vrienden dingen gaat doen die je echt niet wilt zou ik toch of met ze gaan praten of meer afstand nemen. Als je wel wilt roken dan kun je dat natuurlijk proberen maar als je dat niet wilt moet je dat ook niet doen.

    15 jaar
    6 jaren geleden
  • vele zeggen dat je soms nieuwe dingen moet proberen
    je bepaalt het zelf als je wilt roken of niet.

    15 jaar
    6 jaren geleden
  • Ik ben zelf een roker op 17 jarige leeftijd mijn ouders weten dit Ik heb me een tijdje best schuldig gevoeld over al een tijdje treug Ik gaf een peuk een een 14 jarige vriend ik dacht dat hij ook rookte maar toen kwamen zijn ouders boos op mij af omdat ik hem een pauk had geven Advies ga nooit roken

    17 jaar
    6 jaren geleden
  • Als jij Roken slecht vindt en zij dreigen jouw om te roken. Dan zijn het niet echte vrienden. Echte vrienden accepteren elkaar.

    15 jaar
    6 jaren geleden
  • Als het echt goede vrienden zijn dan zullen ze wel accepteren dat je niet dat wilt doen.

    18 jaar
    6 jaren geleden
  • Alcohol is niet heel goed voor je maar als je nu zo af en toe een biertje neem (wel Grolsch want de rest is niet te zuipen) raak je er aan gewend en ga je later niet over je grenzen heen. En roken die fout heb ik ook begaan en doe het nog steeds dus blijf daar van af.

    14 jaar
    6 jaren geleden
  • Gewoon zeggen: nee sorry, ik wil mn longen niet verpesten

    14 jaar
    6 jaren geleden
  • Luister ten alle tijden naar je eigen hart en gevoel. Leuk om in een groepje te zitten. Maar niet als je wordt gedwongen dingen te doen die je zelf niet wil. En als je uitgesloten wordt. Jammer voor hun. Zij zijn jouw dan gewoon niet waard. Echte vrienden accepteren jou of je nou wel iets wel of niet wil. Dat moet bij goede mensen geen probleem zijn. Heel veel sterkte jongen. Het gaat je goed!

    21 jaar
    6 jaren geleden
  • roken en drinken is ongezond, eens je het proeft ben je eraan verslaafd, ik ooit geprobeerd nog een drank of kankerstokken meer in mijn bek; trouwens je kleren stinken als je rookt en vind het vies, enkel om stoer te doen en later longkanker te krijgen zoals mijn pa

    15 jaar
    6 jaren geleden
  • Goed daar kom ik aan met mijn 20 jaar en advies haha.

    Ik ga je nu niet vertellen hoe slecht alcohol voor je is, want eerlijk is eerlijk, ik drink ook echt wel regelmatig wat. Dat hoort ook een beetje bij jong zijn.
    Net als dingen ontdekken, en dat is helemaal niet erg. Je moet alleen wel duidelijk je grenzen kennen en die ook aangeven!

    Als je vrienden echt om je geven zullen ze echt niet door gaan drammen, je niet minder aardig gaan vinden etc.

    Ik zelf rook niet, en heb dat ook nooit geprobeerd. ik heb 1 keer een joint geprobeerd, maar ook dat vond ik niets. Wel heb ik veel vrienden die wel roken, en blowen. op het begin werd het me best regelmatig gevraagd
    "waarom rook je niet" of "wil je écht geen hijsje?" etc. Maar omdat ik nee bleef zeggen werd hen al gauw duidelijk, dat ik het echtn iet hoefde.

    Echter is het wel belangrijk dat jij ook hun beslissing van het wel doen accepteerd en respecteerd. Op die manier zullen zij het doodnormaal vinden dat jij het niet doet.

    En verder, je bent jong, je gaat dingen doen waar je later spijt van krijgt, het is niet het einde van de wereld ;)

    Mocht je nou in een situatie komen, dat je je niet veilig voelt om nee te zeggen, zorg dan dat je daar weg kunt. Of zeg desnoods ja, en doe het een beetje rustig aan. ;) veiligheid staat altijd voorop natuurlijk.

    20 jaar
    7 jaren geleden
  • Dat shisha niet slecht is, is gewoon onzin. Er zitten veel schadelijke stoffen erin zoals nicotine. En er zit juist nog andere giftige stoffen dat zelfs niet in een sigaret zit. Dus beter nooit meer doen!

    15 jaar
    7 jaren geleden
  • mijn pa had het door dat ik gerookt had nadat ik van stappen thuis kwam en ik kon gelijk over zijn knie in mijn blote billen. mijn billen zijn nog nooit zo rood geweest als toen .nu heb ik al maanden lang niet meer gerookt.

    15 jaar
    8 jaren geleden
  • Jij bepaalt wat je gaat doen en niet een ander!

    19 jaar
    8 jaren geleden
  • Gewoon niet doen, misschien zijn er dan wel meerderen die het eigenlijk ook niet willen en er ook mee stoppen.

    16 jaar
    8 jaren geleden
  • Onthoud altijd dat je bij roken pure tumor inademt (om het maar even grofweg te zeggen) en dat je door te roken de mensen die dichtbij je staan, ontzettend veel pijn kan. Maar goed het blijft jou leven en bij elke keyze die je maakt moet je wel 110 procent achter staan.

    15 jaar
    8 jaren geleden
  • Sisha is niet slecht zeggen ze , maar alcohol klein beetje niet erg hoe dan ook ik heb ook zoiets meegemaakt dat ik met een vriendengroepje meeging die ik amper ken en ie gingen roken ik heb t geprobeerd met zon waterpijp. T was niet vies alleen t stonk ik heb er heel erg spijt van ! Ik ben gestopt en heb belooft om nooit meer te roken :) laat je niet misleiden door je vrienden dat spul us heel slecht voor je !

    16 jaar
    8 jaren geleden
  • het leven gaat om proberen toch?
    of gaat het om zelf opsluiting van de rest? maak je eigen keuzes!

    19 jaar
    8 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten