Skip to content
12 reacties
1042 weergaves

nationaal socialisme

ik VIND nationaal socialisme een goed idee want toen duitsland naa het verdrag van versailles door de franse als een kolonie behandelt werd kwam de NSDAP en in 1933 kwam de NSDAP aan de macht en toen werd de werkloosheid weg gewerkt en kwam er zelfs een zorgfonds dat is toch geen toeval de enigen fout in nationaal socialisme is racisme   ps ik heb vind in hoofd leters getypt om er op te wijsen dat er vrijheids van meningsuiting is in nederland excuses voor enige beledigende opvattingen

15 jaar
12 jaren geleden

12 Reacties

  • Ja, Hitler heeft denk ik voor sommige groepen (belangrijk woord: sommige!) in Duitsland best goede dingen gedaan. Hij was niet voor niets behoorlijk populair bij de verkiezingen in jaren '30.

    MAAR: sta wel even stil bij de andere kant van het plaatje!
    1. De holocaust. Laten we die alsjeblieft niet vergeten, want echt, onder Hitlers leiding zijn miljoenen mensen systematisch vermoord, vaak om geen enkele andere reden dan hun afkomst. Je zegt dat racisme de enige fout van het nationaal-socialisme is, maar het is wel een erg grote fout, naar mijn mening. Sterker nog, het woord 'fout' is bij lange na niet sterk genoeg om het te omschrijven.
    2. Duitsland was onder de NSDAP een totalitaire staat. Je mocht geen kritiek leveren op het regime; deed je dat wel en werd je ontdekt, dan werd je opgepakt. Die vrijheid van meningsuiting waar wij hier allemaal van profiteren bestond daar niet. Ter vergelijking: hier in Nederland kan iemand op een forum posten dat hij het nationaal-socialisme in sommige opzichten zo slecht nog niet vind zonder dat je meteen in de gevangenis wordt gegooid. Als je in Hitlers Duitsland een soortgelijke opmerking over bijvoorbeeld het communisme had gemaakt, dan had je toch echt een probleem gehad.
    3. Een ander aspect van dat totalitarisme: je hele leven werd doordrongen met het nationaal-socialisme, van kinds af aan. Op school kreeg je les over de rassenleer. Je kwam als kind en jongere terecht bij verenigingen als de Hitlerjugend en de Bund Deutscher Mädel, waar je nog verder gehersenspoeld werd. Ter vergelijking: hier in Nederland krijg je tenminste de ruimte om na te denken over de voor- en nadelen van het nationaal-socialisme en krijg je geen staatsideologie met de paplepel ingegoten.
    4. In nazi-Duitsland was geen plaats voor het individu: het ging om de staat, het collectief. Mannen moesten bijvoorbeeld vechten voor het land, vrouwen werden aangespoord om zo veel mogelijk kinderen te krijgen. Je kreeg nauwelijks kansen om je eigen identiteit te ontwikkelen: je moest doen wat de staat van je verlangde.
    5. En natuurlijk: Hitler heeft een wereldoorlog veroorzaakt waarin ontzettend veel mensen gestorven zijn.

    Deze lijst kan ik denk ik nog wel langer maken, maar ik denk dat mijn boodschap zo wel duidelijk is. Ik ben het met je eens dat het Verdrag van Versailles oneerlijk was en dat Duitsland in een belabberde positie zat toen Hitler aan de macht kwam. En Hitler zal best wel goede dingen hebben gedaan om de Duitse economie te stimuleren. Maar dat praat de vele misdaden van het naziregime echt niet goed. Het nationaal-socialisme is al met al nog steeds een vreselijk systeem dat miljoenen mensen de dood in heeft gejaagd. Als je dus een ideologie zoekt om aan te hangen, raad ik je toch echt aan een andere te zoeken.

    17 jaar
    8 jaren geleden
  • nog zo topic er staan hier meer foute topics die ondanks de oor moderatie gewoon toegelaten worden .     Mijn vader verbied mij hier te komen en daar is in een andere topic waar het het nazi word verheerlijk al uitgebreid op in gegaan.     Ik ben opgevoed met gelijkheid voor man en vrouw blank en zwart homo en lesbi .     Nu nog een topic over holocaust ontkenning en het hele plaatje is hier compleet volgens mij vader die mee gekeken heeft .     Daarom mag ik vanaf morgen hier niet meer komen op dreamersforum en ik heb geen zin om nou voor zulke dingen straf te krijgen dus ik hou mij aan wat mijn vader gezegd heeft.  

    22 jaar
    8 jaren geleden
  • racisme

    Gelukkig. Ik dacht even dat ik een ruzie veroorzaakte, maar ik ben blij dat je niet boos bent. Je weet ook het belangrijkste van het verhaal en met wat je nu hierboven hebt geschreven ben ik het eens.

    14 jaar
    11 jaren geleden
  • racisme

    Jongen 14 boos word ik niet gauw,snap jou ergens wel,ken een klein beetje de geschiedenis.Duitsland had in de jaren'30 grote armoede,veel werkloosheid,en Hitler bracht welvaart,zo leek het,zo dacht men,alleen toen werd de nazimacht te groot met alle gevolgen van dien.En dit is een systeem waar ik fel op tegen ben en waar miljoenen onschuldige mensen het slachtoffer van zijn geworden.Maar bedankt voor je reactie.

    18 jaar
    11 jaren geleden
  • @racisme

    Je bent zeket een volwaardig nederlander als je legaal in nederland woont. Raszuivet wil zeggen dat alleen mensen die in het moederland geboren of opgegroeid zijn. De duitsers wilde geen andere volken in hun land of mensen met hele andere ideeen. Er zijn nog steeds nazi's en neonazi's in de wereld die nog steeds uitgaan van deze maniet van denken. Dat komt doordat deze meneen tijdens hun hele leven hebben aangeleerd om Hitler te volgen. Maar die worden gewoon als gekken beschouwd. Toch vind ik dat je eens wat meer moet opzoeken, wat Hitler voor goede dingen heeft gedaan. Ik snap dat jij om mijn eerste reactie een beetje boos bent, maar zo heb ik het zeker niet bedoeld.

    14 jaar
    11 jaren geleden
  • racisme

    Blijf tegen een partij die discrimineert op uiterlijk en ras,en wat is raszuiver?een mens is een mens,zelf ook in nederland geboren,alleen mijn vader is geen blanke,moeder wel,maar wil dat zeggen dat ik daarom geen volwaardige nederlander ben.?

    18 jaar
    11 jaren geleden
  • @18

    Ik ben het niet helemaal eens met jouw theorie. De NSDAP en Hitler deden gewoon waar leiderschap voor stond. Het verzorgen van het eigen volk. ze dreven alleen een beetje erg door.

    14 jaar
    11 jaren geleden
  • altijd

    een systeem die andere medemensen uitsluit om hun ras,geloof,overtuiging,maakt niet uit,kan nooit deugen, ieder mens is uniek en even veel waard.

    18 jaar
    11 jaren geleden
  • nationaal-socialisme (fascisme)

    De NSDAP heeft inderdaad ook veel goede dingen gedaan. Ze zorgden dus voor werk en deden alles om hun eigen raszuivere volk te bevoordelen. Het probleem was Hitlers rascisme en de wil om meer ruimte te verkrijgen. Als Hitler deze twee punten biet haduitgevoerd. Had het een heel machtig en economisch land kunnen zijn.

    16 jaar
    11 jaren geleden
  • Nadeel.

    De NSDAP heeft veel betekend voor de opbouw van Duitsland (en de afbraak toen de geallieërden terug begonnen te slaan). Echter, is de NSDAP een partij met een fascistische ideologie. Dit houdt in dat de partij niet geloofde in de gelijkwaardigheid van mensen en dat de 'sterkeren' moesten opkomen en zich beschermen tegen het 'zwakkere ras' (Het arische ras tegen de joden, homo's, gehandicapten etc.). Dit maakt dat je de NSDAP eigenlijk geen goede partij mag vinden omdat dit hun hoofduitgangpunt was.

    Ze hebben inderdaad veel goede dingen gedaan voor Duitsland, VOOR de oorlog... maar de situatie was er toen ook 'gunstig' voor en daar maakte Hitler gebruik van. De rest van de wereld probeerde Duitsland na de W.O. I te slopen met verdragen als dat van Versailles en de Duitse bevolking was hier fel op tegen. De oude Duitse regering stemde echter wel in met het verdrag van Versailles in angst voor de consequenties (waarschijnlijk). De bevolking leed honger, was werkeloos en straatarm. Als er dan één persoon opkomt die mensen weet te overtuigen van het feit dat hij de terreur van Versailles aan z'n laars zal lappen, zullen veel mensen deze persoon gaan steunen. In dit geval was dat Hitler met zijn partij. Hitler beloofde naast het afzweren van Versailles ook dat hij de economie zou stimuleren door banen te scheppen (het aanleggen van het Duitse snelwegnetwerk). Dit maakte het voor de Duitse bevolking nog aantrekkelijker om op Hitler te stemmen. Vooral doordat de NSDAP tactisch heeft gespeeld (de Reichstag een aantal keren strategisch laten vallen waardoor ze meer stemmen binnen sleepten) werden zij de grootste van Duitsland en kon Hitler zijn plannen van oorlog en rassenexterminatie voltrekken. 

    18 jaar
    12 jaren geleden
  • voor en nadelen

    iedere politieke voorkeur heeft z'n voor en nadelen. de nsdap heeft goede dingen gedaan voor duitsland. echter konden ze alles betalen door geld bij te drukken. hierdoor werd de mark extreem gedevalueerd waardoor de munt in verhouding met andere munten niks meer waard werd.   wat een feit is, is dat door de 2e wereldoorlog in 5 jaar tijd evenveel technologie ontwikkelt is wat normaal in 25 jaar tijd ontwikkelt zou worden. echter heeft dit wel veel mensenlevens gekost.   dus bedenk zelf of de voordelen zo goed zijn in vergelijking met de nadelen.

    20 jaar
    12 jaren geleden
  • .....

    wat een onzin.

    22 jaar
    12 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Haal je oppasdiploma!

    Haal je oppasdiploma!

    Vind jij kinderen leuk? Pas jij wel eens op bij gezinnen? Wil je goed voorbereid naar je (nieuwe) oppasadres gaan? Of gewoon een streepje voor hebben op alle anderen die oppassen? Dan is een oppasdiploma echt iets voor jou!

    Ga naar Cjghm.nl over Haal je oppasdiploma!

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten