Skip to content
24 reacties
1983 weergaves

DISCUSSIE zwarte piet wel of niet

hoi allemaal, Ieder jaar komt er (bijna) probleem loos Sinterklaas naar ons land met zwarte pieten. Alleen dit jaar gaat de VN er mee bemoeien of zwarte piet wel of niet mag bestaan. Dit heeft te maken volgens veel getinte mensen met discriminatie. Vinden jullie dat zwarte piet mag blijven, moet hij een andere kleur hebben of iets anders. als je wilt mag je hier discussiëren of er het onderwerp zwarte piet nu wel of niet (het rijmt ook nog eens XD).

15 jaar
11 jaren geleden

24 Reacties

  • Gelukkig is dat hier in het oosten niet. Vrijwel niemand is er tegen zwarte piet. Misschien zijn er wel een paar, maar die zijn niet zo gestoord als in west nederland waar ze met kartonnen borden bij de intochten staan. Gelukkig denkt IEDEREEN hier als eerst aan de kinderen en zijn er hier niet van die rotte eieren.

    16 jaar
    8 jaren geleden
  • "De schmink wat lichter"... ik vind het geweldig dat sommige gemeenten (natuurlijk niet in het westen) de pieten extra wat zwarter maken dan normaal :)

    16 jaar
    8 jaren geleden
  • Onzindiscussie.

    15 jaar
    8 jaren geleden
  • Wauw, het is een kinderfeest.... Verkl**t het dan niet voor hun!

    13 jaar
    8 jaren geleden
  • Het zou wat mij betreft wel minder mogen maar niet afschaften.     Maar de hypocriete gasten die jaren als Zwarte Piet op tv kwamen en daar dik geld mee verdienen die staan nu te brullen dat het helemaal afgeschaft moet worden.     En de gasten van de VN hebben er al helemaal geen verstand van.   Maar om op het onderwerp terug te komen, de schmink wat lichter, geen fel rode lippenstift (vond ik als kind al echt nichterig) en laat ook geen snoep meer uitdelen maar wat gezonds 

    16 jaar
    8 jaren geleden
  • Dat gezeur begint nu al weer. van onze traditie's afblijven en helemaal van een onschuldig kinderfeest.

    17 jaar
    8 jaren geleden
  • echt onzin dit...

    17 jaar
    8 jaren geleden
  • laat het gewoon blijven zoalshet is

    15 jaar
    10 jaren geleden
  • zwarte piet moet blyven

    15 jaar
    10 jaren geleden
  • Doe een drop Piet. Drop is ook zwart, (licht) bruin en komt van snoep. Niks racisme of discriminatie.

    15 jaar
    10 jaren geleden
  • gezien de pieten eerst gewoon op genomen werden in de cultuur wat meerdere kleuren gaf in bij het feest, persoonlijk vind ik dat het zwart moet blijven, maar als men wilt dat het feest Arisch moet worden vind ik het ook best maar dan wil ik niet dat er achteraf gezeik komt dat het weer te blank is... onnodig gezeik om een kinderfeest.

    21 jaar
    10 jaren geleden
  • Negerzoenen moesten ook al zoenen genoemd worden, nou er bestaat ook jodenkoek, blanke vla... Zo kan je eeuwig door gaan. Ze moeten niet zo zeuren over zwarte pieten als je ze opeens paars gaat maken ofzo gelooft niemand er meer in.. Laat het gwn leuk voor die kleine kinderen het is een kinderfeest laat die facking volwassenen zich er gwn niet mee bemoeien... Ga strijken ofsoo xdd

    12 jaar
    10 jaren geleden
  • de bedoeling

    volgens mij gaat om de bedoeling waar je iets mee doet. om de intentie. ik zie niemand zwarte piet spelen om eens lekker de donkere mensen te discrimineren. ik zie ook geen kinderen die door het zien van zwarte piet racistjes zullen worden. het is een kinderfeest zonder dat iemand er iets racistisch mee wil. misschien een paar gekken. mijn donkere buurjongetjes spelen dolgraag voor piet.

    19 jaar
    11 jaren geleden
  • nee.

    rasistisch

    14 jaar
    11 jaren geleden
  • >.

    15 jaar
    11 jaren geleden
  • Roet is later verzonnen

    Nee, de originele idee achter Zwarte Piet heeft niets te maken met roet. Het is in de 19de eeuw welwillend als zwarte 'hulpje' geïntroduceerd. Die van dat roet en schoorsteen is later erbij verzonnen om mensen niet tegen het hoofd te stoten. Helaas weten die mensen nu wel beter en willen ze daarom geen Zwarte Piet meer. Een oplossing met zwarte vegen vind ik dan wel weer goed, dan maak je ook meten duidelijk dat het niet om de zwarte medemens gaat. Waarom is het trouwens zo moeilijk om die oplossing uit te voeren? Wellicht omdat sommige liever toch een zwart persoon ziet als slaaf in plaats van een blanke?

    21 jaar
    11 jaren geleden
  • Gewoon laten door gaan

    Ja hoordt in Nederland dat sinterklaasfeest
    Ik heb 2 broertjes en 11 en 7 nou wij doen er al lang niet meer aan
    Me broertje van 7 geloof er al niet meer in
    Maar voor de kleintjes moet het door gaan met zwarte piet

    14 jaar
    11 jaren geleden
  • Antwoord op Tsja2

    Je hebt wel gelijk dat je negers in alle soorten en maten hebt, maar ik denk dat het hun daar niet om gaat, het gaat erom dat het hulpje van de Sint welke op een donkere neger lijkt, ook lijkt op een onderdaan van een gulle blanke man net als hoe het hen werd afgedaan in de slavernij waarin donkere mensen omwille van huidskleur al het zware werk moesten doen voor blanke edellieden waarnaar hun weer met de eer streken. En dat beeld vinden negers dat het Sinterklaas feest overdraagt op jonge kinderen hier in Nederland. Dus ik kan het mij wel voorstellen dat het ze pijn doet, ja het is maar feestje en sommige interesseert het niks, ik vind het ook overdreven alle ophef maar het is uberhaupt ridicuul dat donker getinte mensen aan het woord zwart hun label verbinden want zwart is zwart, niet donkerbruin. Het woord "Zwarte piet" komt af van de zwarte as uit de schoorsteen, niet de toegeëigende "zwarte" bevolking dus dat moet men sowieso niet aanstotend opvatten. Kinderen leggen misschien niet de link naar discriminatie maar het zijn de Zwarte pieten die de kinderen mogen slaan met de roe en namens de Sint in een zak stopt mee naar Spanje dus technisch gezien worden ze eerder bang voor donkere mensen als ze dat horen. Maar goed deze hele discussie gaat nergens over. Ze moeten zwarte pieten gewoon echt pikzwart schminken dan kan er een rascistische label meer aan verbonden worden want negers zijn niet pikzwart van huidskleur en daarnaast klopt het dan weer van de as in schoorsteen.

    19 jaar
    11 jaren geleden
  • tsja2

    Ik kom niet vechten voor een feest omdat dat in mijn voordeel zou staan vanwege de cadeautjes, ik begrijp alleen alle ophef niet. Of zwarte piet nu een zwart hulpje is of een donkerbruin hulpje is van de sint maakt allemaal niets uit. Negers heb je in allerlei tinten, van lichtbruin tot zwart. Juist de term "zwart" vinden sommige mensen aanstootgevend, en niet het feit dat sommige zwarte pieten volgens jou donkerbruin geschminkt zijn. Zwarte piet is gewoon onzin (al zou een andere kleur piet helemaal belachelijk zijn), maar geen enkel kind legt de link met discriminatie, die zien alleen de cadeautjes en de grappige capriolen van zwarte piet. Alleen sommige moraalridders storen zich aan deze traditie.

    21 jaar
    11 jaren geleden
  • Wat een antwoorden

      Wauw, in plaats dat jullie allemaal komen vechten voor een feest waarbij je vroeger kadootjes kreeg en dus alleen in jullie voordeel staat, laat de VN het zelf maar regelen wat zij denken dat goed voor dit land is.   En jou vergelijkingen in het laatste antwoord slaan nergens op want de Zwarte Piet is letterlijk een mens met donkerbruine schmink waardoor hij nu lijkt op een neger die als hulpje van de Sint werkt. Dat heeft niks met de woord te maken zoals suikerziekte/blanke vla. Terwijl ze ook gewoon een piet voortaan pik zwart kunnen schminken, probleem opgelost want hij lijkt niet meer op een neger.

    19 jaar
    11 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Haal je oppasdiploma!

    Haal je oppasdiploma!

    Vind jij kinderen leuk? Pas jij wel eens op bij gezinnen? Wil je goed voorbereid naar je (nieuwe) oppasadres gaan? Of gewoon een streepje voor hebben op alle anderen die oppassen? Dan is een oppasdiploma echt iets voor jou!

    Ga naar Cjghm.nl over Haal je oppasdiploma!

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten