Skip to content
6 reacties
1462 weergaves

Oekraïne.

Al twee dagen loop ik met schuldgevoelens over Oekraïne. De beelden maken me tegelijk verdrietig en woest. Dat zoiets kan gebeuren in het Europa van 2022 op nauwelijks 1000 kilometer van hier is onbegrijpelijk. Vinden jullie ook niet dat het Westen zich bizonder laf opstelt? En dat de Navo militair moet tussenbeide komen ook al is Oekraïne geen lid? Echt benieuwd naar jullie mening hierover.

21 jaar
2 jaren geleden

6 Reacties

  • Eigenlijk is Oekraïne niet bij de Europese unie dus kan de navo enkel de landgrenzen beveiligen van Europa. Ze sturen wel hulp goederen en zo. Nu hopen we allemaal dat het snel overgaat

    26 jaar
    2 jaren geleden
  • Het is erg triest wat er gebeurt, maar het is ook heel complexe geopolitiek. Oekraïne hoort nergens bij, niet bij de NAVO, niet bij de EU, dus in feite een land dat erg op zichzelf staat. Let wel, 7 - 8 jaar geleden zat er nog een pro-Russische president die ze het land uit gewerkt hebben.
    Het is heel erg wat er gebeurt maar om daar als NAVO of EU zomaar tussen te gaan zitten is olie op het vuur en een derde Wereldoorlog willen we toch niet meemaken! Ja, dat maakt ons allemaal erg machteloos.

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • OK, Rusland zet zijn atoombommen klaar ...

    Zijn dan ook Poetin zijn generaals zo zot als gelijk hemzelf? Dat doet ge toch niet als ge een beetje verstand hebt. Dan zegt ge: "Nee, Poetin, nee, dat doen we niet. Zijt ge gek?"

    Moeten we nu echt schrik gaan krijgen of niet?
    Het is gewoonweg belachelijk dat eene idioot dit kan veroorzaken.
    En het enige dat dit kan doen stoppen, is ofwel dat Oekraine zich overgeeft, ofwel dat Poetin dood neervalt.
    Het eerste gaat zo te horen niet gebeuren, en het tweede kunnen we alleen maar op hopen.
    Maar eenieder die daarop hoopt, is misschien wel zo slecht als Poetin zelf? Denk ik?

    H, ge zegt dat de keuze is die wat het geweten ingeeft. Het beste is dan dat Oekraine zich overgeeft om een wereldoorlog te voorkomen. En nadien mogen de politiekers de brokken lijmen en zien hoe dat Oekraine terug van Oekraine wordt. Maar ja, dat betekend dan waarschijnlijk weeral oorlog.
    Dus, een straatje zonder einde.

    Als dat zo doorgaat is broer in september niet bij de brandweer, maar gedwongen in het leger. En ikke een jaartje later. Tenzij, als het echt oorlog wordt, gewoon alle jongens opgeroepen worden ...
    Vanaf 16, net zoals in Oekraine ...
    Ik heb een zelfgemaakte katapult, ik zal het hout nog maar eens voeden en alvast reserve elastieken bij elkaar sprokkelen ...

    Tis geschift ...

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Je emoties zijn begrijpelijk, wat daar gebeurt gaat tegen elk gevoel van rechtvaardigheid en redelijkheid in. Wat ik vooral niet begrijp is dat een man zoveel macht heeft dat hij gewoon een oorlog kan beginnen en duizenden mensen de dood injagen zonder dat men zegt van, sorry, maar daar beginnen we niet aan. Het kan niet anders dan dat velen die hierbij betrokken zijn de waanzin er van inzien, maar ze durven niets te zeggen en doen wat ze wordt opgedragen. Waarom? Uit angst voor die ene man?

    Wie wordt hier beter van? Rusland niet, de Russen zelf niet en duizenden mensen verliezen hun zoon, hun vader, hun echtgenoot. Het enige wat het oplevert is haat en wantrouwen.
    Waarom? Omdat een man een waanidee heeft en graag zichzelf in de geschiedenis plaatst als een grote leider die Rusland weer op de wereldkaart heeft gezet als grootmacht.
    Er is een gerucht dat hij ziek is en niet lang meer heeft. Als je weinig tijd hebt dan neem je meer risico. Dat is angstig makend.

    Je wilt dat de NAVO ingrijpt. Die gedachte is begrijpelijk, maar de vraag is of de NAVO wel opgewassen is tegen de oorlogsmachine van de Russen. Europa heeft zijn defensie behoorlijk verwaarloosd en in verschillende landen maken ze vrouwen die nooit wat met militaire zaken te maken gehad hebben minister van defensie. Ja, daar worden de Russen wel bang van!

    Poetin is een man die zoals ik hoorde geen angst kent. Wie geen angst kent laat zich niet remmen door dreigementen, vooral als hij weet dat ze niet waargemaakt kunnen worden. Het enige waar we op kunnen hopen is dat de oorlog in de Oekraine zoveel problemen en tegenslagen opleveren dat Poetin het in eigen huis moeilijk krijgt. Hij mag geen fouten maken want dan verliest hij gezag en als hij gezag verliest dan is men niet meer bang.

    Je wilt dat de NAVO ingrijpt, maar dat betekent dat alle NAVO landen voor Rusland een legitiem doel worden. Noord Korea heeft een paar atoombommen en daar durft men al niets tegen te doen. Rusland heeft er duizenden, ook kleintjes die met een kanon afgeschoten kunnen worden. Poetin kent geen angst en ook geen remmingen. Hij is niet gewend gedwarsboomd te worden en zulke mensen zijn levensgevaarlijk. Gooi bommen op de Russen in de Oekraine en Europa krijgt ze terug.
    Wat gebeurt in de Oekraine is een tragedie, maar een derde wereldoorlog is toch nog iets erger. In Afghanistan heeft de NAVO het ook geprobeerd. Wat heeft het opgeleverd? Vele Amerikaanse en Europese doden, ook Nederlanders. Verder niets.

    In de geschiedenis zijn er vaker mensen geweest die zo machtig werden dat ze landen in hun macht kregen en oorlogen konden beginnen. Vraag je eens af hoe dat kan en waarom zulke mannen niet tegengehouden werden door de meerderheid die wat zij deden helemaal niet wilden. Wie gaf ze die macht? Jij hebt macht als de anderen bang voor je zijn. Zijn ze niet bang dan heb je geen macht meer. Maak hen die Poetin die macht geven banger voor de gevolgen van hun keuze en ze zullen Poetin laten vallen.

    Ook de meeste Russen willen dit helemaal niet. Waarom gebeurt het dan toch? Er is onrust in Rusland over deze oorlog en het gaat helemaal niet zoals Poetin verwachtte. Dat kan de machthebbers rond Poetin bang maken en anders laten kiezen. Machthebbers zijn bang van de massa. Het kan hen laten beseffen dat Poetin ontoerekeningsvatbaar aan het worden is.

    Wees altijd kritisch, denk na en loop niet zomaar achter trommels en schreeuwers aan. Maak de juiste keuze, de keuze die je geweten je geeft.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik weet het niet, maar wat denkt ge dat er gaan gebeuren als de Navo terug aanvalt? Amerika tegen Rusland. WWIII, en ik denk niet dat er na afloop nog iemand over is om het in de geschiedenisboeken te drukken want dan is er niemand meer over. Weg mensen, weg planeet.
    Wat kunt ge doen tegen zoiets als Rusland? Niks. Denk ik.
    Langs de ene kant denk ik dat Oekraine zich moet overgeven, zodat het vechten stopt en het doden stopt. Maar dat is toegeven aan Rusland langs de andere kant. Moet heel de wereld zich dan maar overgeven aan Rusland om het vechten te stoppen?
    De enigen die het kunnen stoppen, zijn de Russen zelf. De Russische politiekers die Poetin buitensmijten, of beter nog, in zijn eigen goelags. Of het Russische leger dat Poetin van zijn troon sleurt. Het leger is er om zijn volk te beschermen. Dat doet ge niet door een ander land aan te vallen, maar door een gekke idioot van zijn troon af te halen.
    Nu ja, dat is hoe ik het zie.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Nee als de NAVO ingrijpt krijg je gegarandeerd een derde wereldoorlog.

    18 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Haal je oppasdiploma!

    Haal je oppasdiploma!

    Vind jij kinderen leuk? Pas jij wel eens op bij gezinnen? Wil je goed voorbereid naar je (nieuwe) oppasadres gaan? Of gewoon een streepje voor hebben op alle anderen die oppassen? Dan is een oppasdiploma echt iets voor jou!

    Ga naar Cjghm.nl over Haal je oppasdiploma!

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten