Skip to content
2 reacties
795 weergaves

Problemen met sociaal zijn

Hallo ik ben 19 en heb moeite met sociaal te zijn het is niet dat ik het probeer want ik probeer vaak dingen te doen met leeftijdsgenoten maar heb het idee dat ik nooit weet wat te zeggen of mee kan praten ergens over en dat brengt me vaak in lastige situaties heb ook het idee dat ik niet echt mezelf ben ik probeer er zelf al heel erg bewust aan te werken maar het wil niet echt lukken ik wil hier graag hulp voor zoeken want loop er al echt heel m’n leven mee iemand ideeen waar ik dat het beste kan krijgen , (“niet ouders die weten er van ) dankjewel

19 jaar
2 jaren geleden

2 Reacties

  • Door corona is er ook sociaal best wat achterstand, is er iets van een buddy systeem in jouw omgeving?

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste TS, Je hebt moeite om sociale contacten te onderhouden met leeftijdgenoten. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn.
    Het kan zijn dat je een negatief beeld van jezelf hebt. Je denkt dat je niet interessant of aantrekkelijk bent. Zoiets kan gewoon in je karakter zitten of het kan er als het ware in geprogrammeerd zijn door wat je tijdens het opgroeien ervaren hebt.

    Sommige ouders zijn wat negatief ingesteld doordat ze teleurgesteld zijn in het leven en projecteren dat op hun kinderen. Dan ga je als kind minderwaardigheidsgevoelens ontwikkelen.
    Het kan ook zijn dat je op school of daar buiten gepest werd. Ook dan ga je een slecht gevoel over jezelf krijgen.

    Wat ook kan is dat het dus gewoon in je karakter zit en dat je niet empathisch genoeg bent om aan te voelen wat anderen denken of voelen zodat je niet in staat bent om daar adequaat op te reageren. Sommige mensen zijn heel goed in emoties aanvoelen bij anderen, anderen moeten dat aanleren.

    Je zegt dat je pogingen tot sociaal contact je soms in lastige situaties hebben gebracht. Zelf heb ik ervaren dat opmerkingen die ik maakte mensen soms erg boos maakten zonder dat ik dat wilde. Ik zei gewoon wat ik dacht, maar begreep op dat moment niet hoe dat over kwam. Had jij ook dat soort ervaringen?

    Nu zoek je dus hulp. Wat verwacht je daar van? Een handleiding van het soort: "Hoe maak ik vrienden en goede relaties"? (Dat is de titel van een boek, geschreven door Dale Carnegie)

    Zijn adviezen zijn:

    1 - Heb oprechte belangstelling voor uw medemensen,
    2 - Glimlach,
    3 - Onthoud dat voor iemand zijn eigen naam de prettigste klank in zijn taal is
    4 - Wees een goed luisteraar en moedig anderen aan over zichzelf te spreken,
    5 - Praat over dingen die anderen interesseren,
    6 - Laat uw medemens zich gewichtig voelen en bewonder hem oprecht.

    Dat zijn dus de adviezen van Dale Carnegie en sommige daarvan komen mij wat manipulatief over. Wat wel essentieel is dat is het woord 'oprecht'. Punt 1, 4 en 5 lijken mij het belangrijkst.

    Dat boekje heb ik gekregen van een tante en die had het weer van iemand die directeur was van een onderdeel van het Philips concern. Zulke mensen hebben daar dus ook wel eens problemen mee.
    Probeer te leren van hoe anderen het doen. Als je geen prater bent wees dan een luisteraar. Die zijn ook heel belangrijk. Op school, op je werk heb je pauzes. Ga dan gewoon bij je klasgenoten of je collega's zitten en luister en vraag af en toe eens wat over wat gezegd wordt waaruit belangstelling blijkt.

    Als je ergens in een sociale omgeving bent, probeer anderen dan over zichzelf te laten praten. Zo leer je omgaan met anderen. Ontwikkel zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Gaat het goed op school? Op je werk? Ben je soms bovengemiddeld in sommige zaken? Iedereen is wel ergens beter in dan een ander. Iedereen kan wel een ander ergens mee helpen.

    Misschien dat je nooit het meest sociale type van je omgeving wordt, maar iedereen vindt het fijn als er iemand is waar ze echt mee kunnen praten over persoonlijke zaken en die er is als ze iemand nodig hebben. Wordt zo iemand!

    23 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Haal je oppasdiploma!

    Haal je oppasdiploma!

    Vind jij kinderen leuk? Pas jij wel eens op bij gezinnen? Wil je goed voorbereid naar je (nieuwe) oppasadres gaan? Of gewoon een streepje voor hebben op alle anderen die oppassen? Dan is een oppasdiploma echt iets voor jou!

    Ga naar Cjghm.nl over Haal je oppasdiploma!

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten