Skip to content
11 reacties
1544 weergaves

Dure hobby of toch beroep van maken?

Zoals de titel het zegt... Momenteel werk ik bij een landbouwer. Maar zelf heb ik thuis ook een aantal hectares grond van de familie wat ik bewerk. Ik heb zelf 2 tractoren en materiaal voor de velden te bewerken. Ik ga wel met mijn eigen materiaal maaien, hooien en kleine pakken persen voor een paar klanten. En sinds dit jaar heb ik ook een eigen combine gekocht. Een oude vertrouwde New Holland 8060, voor de kenners. Nu zijn er een paar landbouwers die me gevraagd hadden om hun graan te oogsten. Die hadden liever een loonwerker uit eigen dorp dan eentje van een paar dorpen verder. Maar langs de andere kant, daardoor heb ik ook steeds minder tijd om bij die landbouwer te gaan werken in drukke periodes zoals nu. Ik heb het erover gehad met mijn ouders en zij zeggen dat het nog veel te vroeg is om volledig zelfstandig loonwerker te worden. Daarvoor heb ik nog niet genoeg te doen. Nu een vraagje voor de gene die op de hoogte zijn, Is het beter om nog te wachten om volledig zelfstandig te worden en mijn klantenbestand klein te houden zoals het nu is of toch beter de grote stap wagen en in de winter werkloos thuis te zitten?

20 jaar
2 jaren geleden

11 Reacties

  • Ikzelf woon ook niet in Nederland hoor😂 Ik woon wel kort tegen de grens. Daarmee dat je miss dacht dat ik een Nederlander was? Hier in de omgeving staat vanalles wat. Maar enorm veel bieten en tarwe. In een straal van pakweg 15km is er maar 1 loonwerker wat een paar bietenrooiers heeft. In de bieten heb ik sowieso werkzekerheid. Daar lig ik niet van wakker.

    Maar mede door de reacties hier gaan papa en ik kijken om een bvba op te richten. Dat is dus al beslist. Papa is zelfstandig klinker legger. In plaats van dat hij zelf het grondwerk erin doet, zou ik dat misschien kunnen doen. Maar zo de klinkers echt gaan leggen enzo zie ik echt niet zitten

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Bieten zijn er hier niet. Dat is meer de streek rond Tienen voor de suikerfabriek. Misschien ook Borgloon voor de siroop?
    Lubbeek, Glabbeek, Linter en Zoutleeuw.
    Waar ze in Nederland staan weet ik niet.
    De loonwerker heeft een voorzetstuk voor de John Deere, maar een bietenrooier staat hier niet.

    Hier voornamelijk mais, veel mais, graan en gras.

    Zo te lezen hebt ge dan toch al redelijk werkzekerheid?

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • In de winter: grondwerken, er zijn meedere zelfstandigen die dan best hulp kunnen gebruiken. Denk aan beklinkeringen of algemene grondwerken.
    Gemeentelijke aanbestedingen, daar kunt ge op intekenen. Hoe dat juist gaat weet ik niet, alleen maar dat de loonwerker waar ik voor bijklus het zo doet.
    Agentschap voor natuur en bos hebben ook dikwijls karwijtjes: bosonderhoud, uitgraven van waterlopen en opvangbekkens. Ruimen van gevaarlijke bomen, ...

    Er is altijd wel iets te doen :-) .

    Ik rijd regelmatig met een 6400 en 6610, heel leuke machines. Toch verkies ik ergens wel de kleinere tractoren (de oude Ford 8200) omdat die leuker rijden. Maar niks zo tof als de grote John Deere en de zware vierploeg :-) .

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik zou ook eventueel samen met papa een zwaardere investering kunnen doen en beginnen met bieten te rooien. Een Agrifac ZA 215 EH zou dan misschien een goede oplossing kunnen zijn (wel het nieuwste type van de 2). Hier in de omgeving staan enorm veel suikerbieten en er zijn veel te weinig loonwerkers die bieten rooien. Ondertussen zijn er nog een paar boeren die gezegd hebben dat ik volgend jaar hun graan mag gaan dorsen. En toen vroeg ik ook of ik hun bieten mocht gaan rooien, stel dat ik een rooier zou kopen tegen dan. En daar zou ik denk ik meer werkzekerheid mee krijgen dan met het graan te dorsen. Dus hierover hou ik jullie nog van op de hoogte

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste TS, Je aarzelt wat je zal gaan doen, als zelfstandig loonwerker verder gaan of in een veiliger dienstverband blijven werken? Je ouders vinden het nog te vroeg om als zelfstandig loonwerker te gaan werken, maar wanneer is het daar dan wel het juiste moment voor?
    De vraag is, waar liggen je ambities? Stel dat je het toch maar niet doet omdat je bang bent niet genoeg werk te hebben, hoe zal jij dan je verdere leven terugkijken op die beslissing? De meeste spijt heb je van dingen die je NIET gedaan hebt!
    Het kan zijn dat je soms zonder werk zit en budgettair wat krap zit, maar nu kan je dat nog wel hebben. Je bent nog jong, je woont nog bij je ouders neem ik aan en hebt nog niet de verantwoordelijkheid voor een gezin.

    Over de situatie daar waar jij woont kan ik niet oordelen, maar J16 die weet daar veel meer van en die weet dat er altijd wel werk is als je de juiste apparatuur en vaardigheden hebt. Ik woon zelf ook in een agrarisch gebied en in de winter zie ik bijvoorbeeld regelmatig trekkers met ladingen grond voorbij komen.
    Je bent bang dat je straks bij concurrenten moet aankloppen als je niet genoeg werk hebt. Hier waar ik woon zijn er een aantal zelfstandige klusbedrijven die een pool hebben gevormd. De opdrachten die ze krijgen verdelen ze naar behoefte en specifieke deskundigheden. Zo heeft iedereen werk, en wat de bouw betreft is er altijd wel werk. Misschien dat het bij de boer anders is, maar er is toch altijd wel wat te doen. Ken je je collega's en praat je wel eens met ze?

    De keuze is, volg je je ambities, maak je je dromen waar, of kies je voor zekerheid en vraag jij je de rest van je leven af hoe het gegaan zou zijn als je wel had gedaan wat je eigenlijk het liefst wilde? Bovendien, hoe zeker is jouw werk bij die landbouwer, en als hij jou in dienst kan hebben en werk voor je heeft, kan jij dan zelf ook niet altijd werk genoeg hebben als zelfstandige?

    Soms moet je wat durven en risico's willen nemen.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Van tractoren enz ken ik werkelijk niets, maar ik vind jullie enthousiast en kennis super om te lezen! Dit item blijf ik volgen.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik ben wel van plan om de 3050 weg te doen en een 6620 of een 6630 te kopen in de plaats. En mocht ik meer klanten krijgen de volgende jaren en de 8060 wordt te klein. Dan zou ik mss een 8080 of een tx 34 kopen.

    Het probleem verder is, stel ik ga volledig zelfstandig, dan is de vraag of ik genoeg te doen ga hebben om te overleven. Loonwerk blijft een onzekere sector daarvoor. En ik, zou dan ook niet bij de concurrentie willen aankloppen en vragen of ze werk hebben voor me... En de meeste boeren hier in de streek hebben in de winter niet zoveel werk om nog iemand erbij te nemen. Terwijl ik toch graag in die sector zou willen blijven werken

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Amai, gij zijt heel goed voorzien :-) !
    Heel erg goed zelfs.

    De Ford 4000 is bijna iconisch, een hele fijne tractor. Wilt wel altijd vanzelf gaan rijden, niet tegen te houden eens op gang :-) .
    De New Holland kende ik niet, maar een ferm machien zo te zien.

    Hier thuis ligt nog een foto van onze bompa op zijn 8060. Begin de jaren tachtig ergens. Alle machines van hem zijn door de boer overgenomen. International 633, Ford 3000 en 4000, Claes M80 en de 8060. De 633 en 4000 rijden nog steeds, de M80 wilt het museumpje iets verder in de buurt opkopen.

    Als ge al zo goed voorzien zijt, dan kunt ge eventueel part-time al beginnen? Ergens een half-tijdse job zoeken en de rest aanvullen als loonwerker. Hebt ge iemand om parallel te rijden als ge gaat afdoen? Toch wel belangrijk. Ale, hier staat toch een goede hoeveelheid mais, altijd een parallelrijder nodig.

    Ik moet nog het laatste jaar middelbaar doen. Wat daarna; ik weet het nog niet. Bij de loonwerker waar ik nu weekend en vakantiewerk doe gaan werken is een optie, maar velen, ook hier op het forum, raden me dat af. En ze hebben uiteraard gelijk. Als ge het wilt doen, gelijk gij, dan moet ge inderdaad uw eigen baas zijn en niet in dienstverband treden.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • J17, De oude 8060. De CX is veel moderner en makkelijker. Maar heb niet zoveel geld hahaha, wel al een paar keer mee gereden. De oude 8060 doet t nog heel goed! Ik ga kijken/navragen of ik er airco kan opzetten. Want het is om kapot te gaan als t te warm is. Ikzelf heb een John Deere 3050 en een 6610. Voor het sproeiwerk gebruik ik de oude Ford 4000 van opa. Ik doe momenteel maaien, hooien, kleine pakken persen met een New Holland 320. Ik verspreid ook stalmest met een Agrimat verspreider en heb ook een mestton van Veenhuis van ongeveer 5000l. Ik heb ook nog een klepelmaaier en een Schäffer 336 (is ook nog van opa geweest) Verder heb k nog het getuig om de velden te bewerken, dat is ook nog allemaal van opa geweest

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste TS, ik was ook 20 toen ik voor mijzelf begin. Als je ouders denken dat hechte jong bent dan hebben ze het mis. Gewoon beginnen en als je in de agrarische sector werkt zijn er altijd deeltijd banen te vinden, succes!

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • De oude machines doen het nog altijd het beste hee :-) .
    De echte 8060 of de CX?
    Maareh, twee tractoren en een combine? Dan zit gij er warmpkes in.
    Welke tractoren? Ben nieuwsgierig :-) .

    Als ge volledig zelfstandig wilt gaan, eventueel overwegen om er ook grondwerken bij te doen? Dan hebt ge het jaar door werk. Broer en ik doen weekend- en vakantiewerk bij de loonwerker hier, en af en toe nog op de boerderij. Veelal zijn daar grondwerken bij, soms zelfs door de gemeente uitgegeven.
    Onze loonwerker heeft een heel groot klantenbestand. Zonder dat, denk ik, is het niet echt de moeite om alles overboord te gooien en alleen maar loonwerken te doen. Kunt ge u niet aansluiten bij een loonwerker?
    Die gaat dan op de duur wel concurrentie van u hebben, maar nu kan er samenwerking zijn door u bijvoorbeeld, met uw materiaal, de kleinere taken te laten doen? En dan zo opbouwen?
    Dikwijls genoeg zegt de loonwerker, "och, dienen tist weer met zijn gezever. Gaat gij maar, senne, dat is een taakske te klein voor mij." Het materiaal tot op de plaats krijgen is soms een heel gedoe, en dan al zeker voor een klein prutswerkske ...

    Succes :-) !

    17 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Haal je oppasdiploma!

    Haal je oppasdiploma!

    Vind jij kinderen leuk? Pas jij wel eens op bij gezinnen? Wil je goed voorbereid naar je (nieuwe) oppasadres gaan? Of gewoon een streepje voor hebben op alle anderen die oppassen? Dan is een oppasdiploma echt iets voor jou!

    Ga naar Cjghm.nl over Haal je oppasdiploma!

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten