Skip to content
16 reacties
1070 weergaves

Verplicht naar de kapper moeten van baas.

Deze vakantie ben ik niet naar de kapper geweest en nu heb ik halflang haar (krullen). Vandaag riep de baas me bij zich en hij wil dus dat ik naar de kapper ga. Daar heb ik dus geen zin in want het bevalt mij en mijn vriendin. De vakbond wil wel advies geven over mijn rechten maar dan moet ik me eerst aansluiten. Vandaar mijn vraag hier : kan een werkgever zomaar eisen stellen aan het kapsel van zijn werknemers? Iemand die hier meer over weet? Bedankt.

22 jaar
8 maanden geleden

16 Reacties

  • Toen ik nog in de supermarkt werkte deed ik brood en vleeswaren. Toen moest ik een muts op voor me haar. Maar dat was om ervoor te zorgen dat er geen haar in het eten kwam. Toen ik gemillimeterd haar nam deed ik dat niet meer op. Wel beter.

    19 jaar
    6 maanden geleden
  • Ligt eraan wat voor werk je doet. Het zal duidelijk zijn dat veiligheid en representatief zijn voor gaat boven het feit dat jij je lange haar mooi vind. Als er met lang haar een ongeval plaatsvind dan wil een werkgever zich terecht indekken op schadeclaims. Ook een werkgever die een representatief bedrijf heeft wil dat uitstralen. Logisch dat hij dan eisen stelt aan kledingstyle en haardracht. Dat hoeft niet vastgelegd te zijn in een arbeidsovereenkomst maar is een kwestie van aanvoelen wat wel of niet passend is. Op jouw leeftijd moet je dat kunnen aanvoelen.

    20 jaar
    6 maanden geleden
  • Als je een helm moet dragen, dan zal die regel "kort haar" wellicht om de veiligheid zijn, waarschijnlijk zelfs wettelijk verplicht, of opgelegd door de verzekering of opdrachtgever (vb. op een werf), of zoiets? Maar het kan nooit geen kwaad om het arbeidsreglement en de veiligheidsreglementen eens grondig na te lezen. En om op een rustig moment eens hoffelijk daarover met je baas van gedachten te wisselen, vb. tijdens de pauze. Vraag wat de achtergrond van die regel is. Wel rustig en vriendelijk, zonder dingen op de spits te drijven. Wellicht heeft hij echt wel goede redenen. Maar je kan wel zeggen dat je het een beetje spijtig vond van je mooie haar.

    22 jaar
    8 maanden geleden
  • Die baas van jou moet zijn plaats leren

    19 jaar
    8 maanden geleden
  • TS hier. Bedankt voor jullie waardevolle reacties. Tja, ik heb dan maar eieren voor mijn geld gekozen. Mijn vriendin heeft een stukje van mijn haar gedaan zodat het niet meer onder mijn helm uitkomt. De vakbond heb ik toch maar niet ingeschakeld want veel werkgevers beschouwen zoiets als een regelrechte oorlogsverklaring. Toch blijf ik het zuur vinden. Maar nogmaals bedankt.

    22 jaar
    8 maanden geleden
  • Werk je toevallig in de horeca?

    19 jaar
    8 maanden geleden
  • Het is voornamelijk afhankelijk van of je contact hebt met klanten of in het zicht van klanten je werk moet doen. Een automonteur in de garage zal er geen opmerking over krijgen behalve als het gevaarlijk kan zijn voor dat werk. De verkoper van auto's zal zich representatiever moeten kleden en verzorgen.

    18 jaar
    8 maanden geleden
  • Misschien kan je aan de vakbond de vraag laten stellen door een collega die wel aangesloten is.

    16 jaar
    8 maanden geleden
  • Dat hangt van het werk af, en of daar afspraken over zijn. Dat geldt voor kapsels, maar ook voor kleding, tatoeages, sieraden en piercings. Is er een handboek voor werknemers, heb je contact met klanten, moet je er representatief uitzien? Als er verder niks geregeld of afgesproken is, heeft de werkgever vaak geen goede reden. Maar het hangt van meer dingen af dus.

    Wat voor werk doe je, als ik vragen mag?

    23 jaar
    8 maanden geleden
  • Dat moet je helemaal zelf bepalen ts. Als jij je haar zo leuk vind staan dan moet je het gewoon laten. Dat we loonslaven zijn is één ding, maar dat de baas ook nog dingen gaat afdwingen over ons lichaam kan echt niet.

    21 jaar
    8 maanden geleden
  • Je baas kan geen andere eisen stellen dan in de bedrijfsregels zijn opgenomen. Hij je wel het leven zuur maken. Of je functie zodanig aanpassen dat je geen contacten met mensen van buiten de organisatie.

    23 jaar
    8 maanden geleden
  • Ja, als je representatieve functie hebt (horeca, winkel, receptionist etc.) kan je baas representativiteitseisen stellen.

    Nou kan je natuurlijk betwisten wat wel en niet representatief is. Als ongeschreven regel geldt dat wanneer je haar aan de achterkant over de boord van een overhemd of polo valt, dit voor een representatieve functie niet meer als representatief wordt gezien.

    22 jaar
    8 maanden geleden
  • Ik denk dat deze link wel interessant is voor je:
    https://www.vacatures.nl/nieuws/1341:wat-heeft-je-baas-eigenlijk-te-zeggen-over-hoe-je-eruitziet

    21 jaar
    8 maanden geleden
  • Interessant. Hoe staat dat in het werk contract? Soms staat dat een werkgever de werknemer mag verplichten om andere kleding & haren te hebben.

    Dit zegt internet overigens: Een werkgever heeft het recht om zijn werknemers te instrueren hoe ze hun werk moeten doen. Hij mag zijn werknemers bijvoorbeeld verbieden om slippers naar het werk te dragen, of een broek waarbij ondergoed zichtbaar is en kledingstukken met drukke prints. Een werkgever mag zelfs verplichten om bepaalde kleding te dragen, bijvoorbeeld een pantalon, nette schoenen en een overhemd, al dan niet met een colbert. Of, als een werkgever geen enkel risico wil lopen, dan kan hij zelfs bedrijfskleding aanschaffen en zijn medewerkers verplichten die voortaan te dragen.

    Maar, als de regels over uiterlijk (kunnen) botsen met het grondrecht van de werknemer, bijvoorbeeld het recht op persoonlijke levenssfeer, dan zal de werkgever zorgvuldig moeten zijn. Een werknemer kan zijn slobberbroek na zijn werktijd gewoon weer aan doen, maar als hij wordt verplicht om zijn haren kort en ongeverfd te dragen, dan is dat ook zijn haardracht in zijn vrije tijd. Juist omdat een dergelijke verplichting ook invloed heeft op de vrije tijd (de persoonlijke levenssfeer) van de werknemer, past terughoudendheid. Minder ingrijpende instructies over haar zouden wel mogen, bijvoorbeeld dat werknemers met lang haar het gekamd en in een ‘man bun’ (knot) moeten dragen.

    21 jaar
    8 maanden geleden
  • Ja, dat kan als het in het arbeidsreglement staat. Of als de wet het verplicht. Vooral bij voeding, restaurants, veiligheidsdiensten, machines (vb. draaibanken, robots), bouw, labo's, kan lang haar of een baard een risico zijn voor de veiligheid of de hygiene. Je wilt niet met lang haar tussen een draaibank geraken, meegesleurd worden, en helemaal gescalpeerd worden of erger, je nek breken. Daar hebben ze bij ons op school telkens op gehamerd bij lessen over techniek en wetenschap, wanneer we dingen zelf moesten doen.

    Idem voor juwelen, ringen, kettingen, horloges, losse kleding, enz.: levensgevaarlijk bij machines.

    En in restaurants willen de mensen geen haren in hun soep.

    Misschien kan je nog eens rustig overleggen met je baas? Of vragen of je je haar in een dot mag doen als het daarvoor al lang genoeg is?

    Maar ik ben geen jurist; ik weet alleen iets af van wetenschap en techniek, en gezond verstand...

    22 jaar
    8 maanden geleden
  • Hij kan hoog of laag springen maar als er niks over in contract staat of bedrijfsprotocol jammer voor hem

    19 jaar
    8 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Haal je oppasdiploma!

    Haal je oppasdiploma!

    Vind jij kinderen leuk? Pas jij wel eens op bij gezinnen? Wil je goed voorbereid naar je (nieuwe) oppasadres gaan? Of gewoon een streepje voor hebben op alle anderen die oppassen? Dan is een oppasdiploma echt iets voor jou!

    Ga naar Cjghm.nl over Haal je oppasdiploma!

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten